Articol scris de Dr. Diana Placintescu
Fumatul de cursa lunga accelereaza imbatranirea pielii, in special la nivelul fetei, producand asa-numita „fata a fumatorului”: riduri accentuate, emacierea tesutului de sustinere, cu evidentierea contururilor osoase, pielea cenusie cu centrul fetei mai rosiatic (din cauza vasodilatatiei reactive, prin care organismul incearca sa compenseze lipsa de oxigen).
Degetele, mustata, buzele devin galbui-cenusii, buzele si gingiile se pot pigmenta ireversibil (fapt observabil chiar si la copiii fumatori pasiv din familiile marilor fumatori). Suprafata limbii se ingroasa si devine cenusie, uneori chiar negricioasa.
Fumatul creste riscul de cancere derivate din stratul scuamos al epidermului (carcinoame scuamo-celulare) in special la nivelul organelor genitale si al anusului, risc care scade odata cu incetarea fumatului. Fumatul creste riscul de metastazare al melanomului (cancer derivat din celulele pigmentare din alunite), desi sunt si studii care arata ca pacientii fumatori au un risc mai redus de a dezvolta acest tip de cancere la nivelul membrelor.
Fumatorii au risc mai mare de complicatii dupa interventiile chirurgicale (vindecare intarziata, infectii). Este recomandata insistent intreruperea fumatului cateva zile inainte de orice interventie chirugicala, chiar si minora (stomatologica, estetica, de injectare etc.).
Alergiile sunt mai frecvente la cei care fumeaza, in special alergiile de contact, cu predilectie la nivelul mainilor. In plus, pacientii atopici au dezvoltat o cantitate mai mare de imunoglobuline E, implicate in raspunsul imun exagerat, tradus prin pusee de eczema sau astm.
Pacientii psoriazici, in special barbatii, fac forme mai grave de boala. Fumatul este considerat chiar factor declansator al psoriazisului la femei.
Fumatorii au risc mai mare de albire prematura si de cadere a parului pe model androgenetic (in special barbatii).
Efecte pozitive si protectoare ale fumatului, atribuite de fapt nicotinei, au fost evidentiate in unele boli cu mecanism autoimun: aftoza bipolara (boala Behcet), rectocolita ulcerohemoragica.
Comentarii articol (3)