"Ne-am propus sa intram în Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Fara o acoperire a acestor cheltuieli nu ne putem respecta angajamentele pe care le-am luat", a declarat premierul.
"Fiecare ministru a dorit sa-si argumenteze nevoile de buget suplimentare. Ca într-o familie, ai un anumit venit, pe care trebuie sa ti-l gospodaresti astfel încât sa poti face cheltuielile. Bugetul de stat poate fi construit cu un anumit deficit, dar cheltuielile suplimentare care se angajeaza vin la plata la un moment dat si peste câtiva ani, trebuie platite ", a afirmat Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu.
Asigurarea unei cresteri economice sustenabile si mentinerea echilibrelor macroeconomice sunt alte prioritati avute în vedere la construirea bugetului, a mai spus Primul-ministru. "Am anuntat la începutul mandatului ca daca România va reusi sa obtina o crestere economica medie de 5,5% a PIB, în urmatorii opt ani am putea sa dublam valoarea produsului intern brut", a afirmat premierul. În ceea ce priveste deficitul bugetar, valoarea acestuia va fi de la 0,5% din PIB în 2006 (fata de 1,5% din PIB în 2005). Reducerea deficitului bugetar se va realiza concomitent cu diminuarea deficitului de cont curent pâna la 6,9%.
Evolutiile economice previzionate pentru anul 2006 sunt: PIB-ul va creste cu 6%, inflatia este estimata la 5,5%, iar numarul de salariati va creste cu 100.000 persoane, ajungând la 4.875.000 salariati, a mai spus premierul.
Veniturile bugetului general consolidat vor creste cu 0,2% ca pondere în PIB fata de 2005. La aceasta crestere vor contribui masurile de relaxare fiscala, largirea bazei de impozitare, îmbunatatirea colectarii, masuri de reducere a evaziunii fiscale si conformarea voluntara la plata obligatiilor bugetare de catre operatorii economici, a mai spus Tariceanu.
Prioritatile Guvernului vizeaza finantarea de politici convergente cu cele promovate de UE (pe infrastructura, pe mediu, pe cercetare dezvoltare si dezvoltare rurala), precum si a politicilor publice de ajustare structurala, în domeniile transporturilor, agriculturii si industriei. Sunt vizate consolidarea politicilor de capital uman (învatamânt si sanatate) si a politicilor de acompaniament social (asistenta sociala pensii, asigurari de sanatate). De asemenea, sunt avute în vedere si politici sectoriale în domeniile aparare, ordine publica si siguranta nationala, cultura, religie, locuinte, servicii si dezvoltare publica, comunicatii.
La capitolul justitie, prioritatile pentru integrare finantate în anul 2006 vizeaza: asigurarea unui sistem judiciar independent, functional si transparent, îmbunatatirea comunicarii între cetateni si justitie, asigurarea accesului liber la justitie al oricarei persoane, accesul magistratilor la jurisprudenta nationala si comunitara, reforma sistemului penitenciar, prevenirea si combaterea coruptiei în sistemul judiciar a spus Primul-ministru.
În cazul Ministerul Administratiei si Internelor, prioritatile vizeaza securizarea frontierei, angajarea personalului necesar pentru politia de frontiera (peste 4000 de persoane), combaterea traficului de persoane, combaterea traficului de droguri si a crimei organizate.
Ministerul Integrarii Europene va urmari coordonarea procesului de pregatire a aderarii României la UE în plan intern si extern, preluarea acquis-ului comunitar, programe de dezvoltare regionala si de investitii în turism. Coridorul IV pan-european si refacerea infrastructurii din zonele afectate de inundatii reprezinta prioritatile din domeniul transporturilor, a mai spus premierul.
Fondurile colectate din sanatate vor fi utilizate doar pentru cheltuielile din acest domeniu. Alocatiile bugetare pentru cercetare vor creste cu 82%, astfel încât sa se apropie de nivelul cheltuielilor alocate în tarile UE. "Pentru 2006 vom ajunge la 0,4%. Ne propunem ca la orizontul lui 2008 sa ajungem la 1%. În domeniul educatiei vor fi finantate cu prioritate programe pentru asigurarea calitatii în învatamânt, perfectionarea cadrelor didactice, descentralizare, dotarea scolilor cu calculatoare si realizarea campusurilor scolare", a subliniat seful Executivului. Procesul de reforma în cadrul sistemului public de pensie va continua. Valoarea punctului de pensie va fi majorata cu 9,3% fata de anul 2005, ajungând la valoarea de 3.231.000 lei vechi.
Comentarii articol (0)