ACCES PREMIUM
De ce premium?
O noua forma a Codului Insolventei este asteptata la mijlocul lunii decembrie
Desi Noul Cod al Insolventei, care trebuia sa intre in vigoare pe 25 octombrie, a fost declarat neconstitutional, practicienii sustin ca acesta aduce si unele clarificari in procedura insolventei, printre care cele legate de situatia creantelor si de deciziile pe care le poate lua judecatorul sindic. Astfel, in prezent, se aplica vechea legislatie, dar o noua forma a legii este asteptata pana la mijlocul lunii decembrie, dupa cum au declarat marti specialistii prezenti la seminarul "Insolventa – cum functioneaza in practica", organizat de AvocatNet.ro.
Articolul continuă mai jos
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 620 din 4 octombrie 2013 si se prevedea ca aceasta va intra in vigoare pe data de 25 octombrie 2013.
Conform acestei ordonante, din 25 octombrie 2013 numai firmele cu datorii de peste 40.000 lei si-ar fi putut cere singure insolventa. Mai multe detalii despre modificarile introduse de OUG 91/2013 puteti citi
aici.
Numai ca aceasta ordonanta a fost atacata de catre Avocatul Poporului la Curtea Constitutionala a Romaniei, care pe data de 29 octombrie a declarat-o neconstitutionala. Pe 1 noiembrie, decizia de neconstitutionalitate a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 674.
CCR a luat aceasta decizie deoarece a considerat ca Noul Cod al Insolventei se aplica retroactiv, ca nu exista niciun temei pentru acesta sa fie introdus printr-o ordonanta de urgent si ca de la promulgare la intrarea in vigoarea fost prea putin timp, respective trei saptamani, pentru ca acesta sa fie studiat de cei afectati de el.
Mai multe detalii despre decizia CCR puteti citi
aici.
Astfel, pana pe 16 decembrie, Guvernul trebuie sa adapteze OUG 91/2013 la exigentele ridicate de CCR.
Lorena Stoian, Senior Associate in cadrul Predoiu Law Firm, a spus, in cadrul seminarului "Insolventa – cum functioneaza in practica", ca au aparut zvonuri conform carora Guvernul va propune actuala OUG ca lege cu aceeasi forma, pe care o va trimite Parlamentului, desi cateva elemente ar trebui modificate ca sa nu vorbim de o lege a falimentului.
Judecatorul sindic
Elena Davidescu, avocat la Predoiu Law Firm, a precizat ca, fata de situatia anterioara, conform Noului Cod al Insolventei, judecatorul sindic va trebui sa faca numeasca lichidatorului in mod justificat, fata de actualul Cod in care practic lichidatorul este desemnat fara dezbatere. Astfel, numirea lichidatorului trebuie sa fie concursuala si colectiva si trebuie sa tina seama de dorinta creditorilor.
In plus, judecatorul sindic poate dispune convocarea creditorilor daca considera ca este necesar pt desfasurarea procedurii.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)