Evenimentul a fost moderat de Cristian Pascu, in calitate de reprezentant al Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania, iar cele doua sesiuni de prezentari au fost sustinute de catre avocati din echipa Wolf Theiss: Andrea Gritsch (Partener), Claudia Chiper (Avocat Senior) si Ileana Glodeanu (Counsel), reprezentatul Autoritatii de Supraveghere Financiara – Dl. Paul Nica (Specialist piete reglementate), reprezentantul CERTINVEST – Dl. Horia Gusta (Presedinte Comitet Director) si echipa Ernst & Young: Miruna Enache (Tax Partner) si Arcadie Parfenie (Tax Manager).
Printre participanti s-au numarat administratori ai fondurilor de investitii, investitori, experti din domeniul bancar, legal si reprezentanti ai mediului de afaceri iar accentul s-a pus pe implicatiile si consecintele pe care transpunerea DAFIA o va avea asupra mediului de afaceri, subliniindu-se necesitatea unei reglementari clare in plan national. Participantii au avut oportunitatea de a discuta direct cu reprezentantul Autoritatii de Supraveghere Financiara care a avut amabilitatea de a clarifica anumite aspecte importante in ceea ce priveste aplicarea DAFIA.
Andreea Gritsch, avocat austriac, a subliniat ca experienta altor tari care au implementat DAFIA poate fi foarte utila in ceea ce priveste reglementarea ce urmeaza a se aproba in Romania.
In aceeasi nota, Claudia Chiper, Avocat Senior Wolf Theiss, a aratat ca: “Transpunerea DAFIA va avea impact asupra modului de functionare si cerintelor de autorizare si respectiv inregistrare a managerilor ce administreaza fonduri de capital privat (private equity), fonduri speculative (hedge funds) sau fonduri imobiliare, dar si asupra depozitarilor, brokerilor si agentilor de plasament care furnizeaza servicii catre administratorii de fonduri de investitii alternative”.
Ileana Glodeanu, Counsel Wolf Theiss, a declarat din perspectiva sa de avocat M&A: "Suntem incantati ca am putut organiza in Romania un prim eveniment care sa atraga atentia asupra importantei majore pe care o are transpunerea DAFIA. Este bine de stiut ca administratorii fondurilor de investitii alternative vor avea obligatii chiar si ca urmare a tranzactiilor prin care fondurile dobandesc controlul asupra anumitor societati necotate."
Directiva 2011/61/EU, in curs de implementare in Romania
La 21 iulie 2011, dupa doi ani de discutii, Directiva 2011/61/EU privind Administratorii Fondurilor de Investitii Alternative a intrat in vigoare. Statelor Membre le-a fost acordata o perioada de doi ani pentru implementarea DAFIA, respectiv pana la data de 22 iulie 2013. Unele State Membre au respectat termenul in timp ce altele, cum este Polonia, au declarat ca vor implementa directiva mai tarziu asteptand sa invete din experienta acumulata de alte State Membre.
Romania se afla in proces de implementare a DAFIA. Proiectul initial de act normativ a fost publicat, spre consultare publica, pe pagina de Internet a Autoritatii de Supraveghere Financiara in luna martie 2013, iar in data de 25 noiembrie 2013 Ministerul Finantelor Publice a publicat pe pagina sa de internet, spre consultare publica, un proiect de lege revizuit.
Comentarii articol (0)