Ministerul Afacerilor Interne a lansat recent in dezbatere publica Proiectul de lege privind Statutul politistului, ce poate fi consultat AICI. Potrivit dispozitiilor cuprinse de acest document, politistul are urmatoarele drepturi:
- drepturi generale, acordate in considerarea activitatii prestate de politisti;
- drepturi profesionale, acordate in considerarea particularitatilor raporturilor de serviciu ale politistilor;
- drepturi compensatorii, acordate pentru diminuarea sau eliminarea consecintelor riscurilor deosebite ale functiei de politist, precum si pentru compensarea obligatiilor, interdictiilor, restrangerii unor drepturi sau libertati si incompatibilitatilor impuse de functia publica cu statut special.
Astfel, in ceea ce priveste compensatiile, politistul are dreptul la:
- asigurarea despagubirilor de viata, sanatate si bunuri, in conditiile stabilite prin hotarare a Guvernului
- suportarea de catre unitate a sumelor necesare asigurarii asistentei juridice a politistului, pentru fapte savarsite de acesta in exercitarea atributiilor de serviciu
- acordarea de protectie speciala
- acordarea unor drepturi familiei politistului
- un spor de pana la 50% din salariul lunar corespunzator riscurilor deosebite ale functiei de politist, a interdictiilor, a restrangerii unor drepturi sau libertati si a incompatibilitatilor impuse de functia publica cu statut special, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne;
In plus fata de cele mentionate, potrivit proiectului de act normativ, politistii pot primi un spor de pana la 20% din salariul lunar corespunzator in cazul in care isi desfasoara activitatea in mediul rural sau in localitati izolate.
Mai mult decat atat, acestia vor primi un spor de 100% din salariul lunar pentru timpul de lucru prestat in zilele de sarbatoare legala. Amintim ca aceasta propunere a fost vehiculata inca din primavara acestui an, atunci cand Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor Pro Lex a propus emiterea unei OUG prin care sa se acorde un spor de 100% din salariul functiei de baza pentru politistii care lucreaza sambata si duminica sau in sarbatorile legale. Aceasta in conditiile in care prevederile legale aplicabile in momentul de fata stabilesc compensarea numai cu timp liber corespunzator.
Si politistii care lucreaza peste program ar putea fi remunerati cu mai multi bani, intrucat documentul propus de MAI prevede un spor de 75% din salariul lunar pentru timpul de lucru suplimentar. Sporul va fi acordat, insa, doar in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termen de 90 de zile calendaristice de la efectuarea muncii suplimentare.
Compensatii pentru cei care lucreaza departe de casa
Potrivit propunerilor MAI, politistul numit in prima functie sau transferat in interesul serviciului intr-o alta localitate decat cea in care isi are domiciliul si care nu detine locuinta proprietate personala in localitatea in care isi desfasoara activitatea sau pe o raza de 30 de km., beneficiaza, la cerere, de dreptul de decontare a chiriei platite pe baza unui contract de inchiriere a unui spatiu de locuit in acea localitate sau pe o raza de 30 km.
Indemnizatia de chirie nu se acorda politistilor care si-au cumparat locuinta de serviciu, cu exceptia situatiei in care acestia au fost transferati in interesul serviciului, detasati, delegati ori imputerniciti intr-o functie de conducere in alta localitate decat cea in care se afla respectiva locuinta si indeplinesc conditiile pentru acordarea acestui drept.
De asemenea, nu beneficiaza de indemnizatia de chirie nici politistul care, ulterior numirii in prima functie sau transferului in interesul serviciului, a instrainat o locuinta proprietate personala in localitatea in care isi are sediul unitatea la care este numit in prima functie sau transferat in interesul
serviciului sau pe o raza de 30 km. si nici politistul care beneficiaza de o forma de sprijin pentru folosirea/inchirierea/achizitionarea/construirea unui spatiu locativ.
Mai mult, nici politistul transferat la cerere nu va beneficia de indemnizatie de chirie.
Ajutor de la stat pentru contractarea unui credit
Documentul supus dezbaterii publice de MAI stabileste, totodata, faptul ca politistii au dreptul la compensatii lunare pentru achizitionarea ori construirea unei locuinte.
Mai precis, politistul numit in prima functie sau transferat in interesul serviciului intr-o alta localitate decat cea in care isi are domiciliul si care nu detine locuinta proprietate personala in acea localitate sau pe o raza de 30 de km., este sprijinit prin acordarea unei compensatii lunare, pentru o perioada ce nu poate depasi durata creditului aflat in derulare.
Ajutorul se va acorda o singura data in cariera, din momentul contractarii unui credit ipotecar/imobiliar destinat achizitionarii sau construirii unei locuinte in acea localitate sau pe o raza de 30 de km, iar perioada nu va fi mai mare de 10 ani.
Pe de alta parte, nu beneficiaza de compensatia lunara politistul care, ulterior numirii in prima functie sau transferului in interesul serviciului, a instrainat o locuinta proprietate personala care nu a fost achizitionata sau construita prin contractarea unui credit ipotecar/imobiliar si nici politistul al carui sot beneficiaza de o forma de compensare a cheltuielilor privind inchirierea/cumpararea/construirea unei locuinte.
"Politistul nu poate beneficia de acordarea concomitenta a indemnizatiei de chirie si a compensatiei lunare", se mai precizeaza in proiectul de act normativ.
Prevederile tratate in acest material nu sunt aplicabile, ele aflandu-se momentan in stadiu de proiect, ce poate fi consultat aici.
Comentarii articol (2)