Cum se procedeaza in situatia in care angajatul este nemultumit de recompensa cu timp liber platit,pentru munca efectuata in zi de sarbatoare,dorinta lui fiind plata cu un spor la salariu de 100%?
Primeaza legea - Codul Muncii - si nu dorinta angajatului.
Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.
sau
- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Art. 142. C.mun.
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. (2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Normele de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă
Art. 10
Angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masă pentru fiecare zi lucrătoare din luna pentru care se efectuează distribuirea/transferul valorii nominale a tichetelor de masă, după caz. În sensul prezentelor norme, nu se consideră zile lucrate perioadele în care salariații:
...... b) beneficiază de zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, respectiv ale Ordonanței Guvernului nr. 6/2007 privind unele măsuri de reglementare a drepturilor salariale și a altor drepturi ale funcționarilor publici până la intrarea în vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare și alte drepturi ale funcționarilor publici, precum și creșterile salariale care se acordă funcționarilor publici în anul 2007, aprobată cu modificări prin Legea nr. 232/2007, cu modificările ulterioare, precum și de zile festive și de sărbătoare legale sau de alte zile libere acordate conform Hotărârii Guvernului nr. 250/1992, republicată, cu modificările ulterioare, și, respectiv, contractelor colective de muncă;
Exemplificare luna iunie(menţionez că,exemplificarea se referă la tipul de activitate care nu poate fi întreruptă)
Acord liber în 30 de zile liber pentru 1 iunie unui angajat aflat în serviciul de tură de 8 ore schimbul III (22.00-06.00)
Exemplu de calcul salar în plată pentru luna iunie:
A.TIMP NORMAL DE LUCRU
15 lei tarif/oră
20 zile x 8 ore x 15 lei tarif/oră =2400 lei
7 zile x 8 ore x 15 lei tarif/oră =840 lei x 25 % (spor ore noapte)=210 lei
TOTAL = 2610 lei
20 tichete de masă
B.1 IUNIE
1 zile x 8 ore x 15 lei tarif/oră =120 lei
120 lei x 25 % (spor ore noapte)=30 lei
TOTAL = 150 lei
1 tichet de masă
TOTAL GENERAL LUNA IUNIE
SALAR BRUT = 2760 lei
TICHETE DE MASĂ = 21
Exemplificarea se bazează pe primul răspuns dat de dumneavoastră:
,,Primeaza legea - Codul Muncii - si nu dorinta angajatului.
Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.,,