Potrivit proiectului de hotarare privind inregistrarea numelor de domenii ".ro", lansat recent in dezbatere publica de Ministerul Comunicatiilor, pentru inregistrarea si reinnoirea unui nume de domeniu ".ro" s-ar putea plati o taxa anuala, care va fi stabilita printr-un ordin al ministrului comunicatiilor.
In plus, daca proiectul va fi aprobat si va intra in vigoare, atunci se va aplica tuturor inregistrarilor de domenii noi inregistrate in domeniul ".ro", precum si domeniilor inregistrate pana la data intrarii acesteia in vigoare.
"Nu se schimba regulile in timpul jocului"
Ministerul comunicatiilor nu a consultat niciuna din asociatiile din domeniu (fie de afaceri, consumatori sau societatii civile) atunci cand a realizat proiectul, a declarat Bogdan Manolea, director executiv al Asociatiei pentru Tehnologie si Internet.
"Schimbarea regulilor in timpul jocului inseamna lipsa de predictibilitate. Cei care vor dori sa cumpere un domeniu .ro se vor gandi de doua ori inainte sa faca acest lucru, tocmai din cauza lipsei de stabilitate. Atunci cand cumperi un domeniu vrei sa fi sigur ca va fi numai al tau", a precizat Manole pentru AvocatNet.ro.
Sursa citata ne-a precizat ca exista anumite aspecte neclare in proiect si anume procedura de suspendare si cea de anulare a domeniului.
"Acestea nu sunt definite si lasa loc interepretarii. De exemplu, una dintre prevederile proiectului stabileste ca un domeniu poate fi suspendat la simpla cerere a unui judecator. In acest caz, proprietarul se trezeste ca site-ul nu mai functioneaza fara sa stie motivul. Aceasta este o prevedere mult prea generala. Un domeniu ar trebui asimilat unui ziar, care nu ar trebui inchis, pentru ca altfel s-a ingradi libertatea de exprimare. Acelasi lucru este valabil si pentru un domeniu", a declarat Bogdan Manole.
Totusi, in opinia directorului executiv al Asociatiei pentru Tehnologie si Internet, decizia de taxa anuala este de fapt corecta, pentru ca:
- asupra unui nume de domeniu exista doar un drept de folosinta si nu unul de proprietate;
- in ciuda opiniei cvasi-generalizate un nume de domeniu ".ro" nu se inregistreaza pe viata, ci doar pe o durata nedeterminata, care poate fi modificata unilateral de RoTLD - conform contractului actual;
- un sistem pe termen nelimitat nu se autoregleaza in cazul in care un proprietar decedeaza/firma se inchide etc. Exista o imposibilitate practica sa se urmareasca toate aceste modificari. Astfel rezulta o parte din numele de domenii care raman nefolosite;
- exista niste cheltuieli anuale, care acum sunt sustinute prin cresterea de domenii inregistrate, dar care nu va merge la nesfarsit;
Conform sursei citatate, in prezent se plateste o taxa de inregistrare a domeniului, de 61 de dolari.
Cum se vor inregistra numele de domenii ".ro"?
Potrivit proiectului de hotarare, numele de domenii ".ro" urmeaza sa fie inregistrate pentru o perioada determinata de minimum un an, care ulterior poate fi prelungita prin reinnoire.
Perioada maxima pentru care se poate face inregistrarea sau reinnoirea unui nume de domeniu ".ro" este de doi ani.
Documentul stabileste ca orice persoana fizica sau juridica ar putea inregistra un domeniu, cu conditia sa-si asume responsabilitatea pentru utilizarea legala a numelui de domeniu si sa nu produca prin utilizarea numelui de domeniu prejudicii tertelor parti.
Regula de atribuire a numelor de domenii va fi "primul venit, primul servit".
Important! Numele de domenii nu vor putea fi inregistrate doar in scopul revanzarii.
Pentru inregistrare si pentru reinnoire, urmeaza sa se plateasca o taxa anuala, care va fi stabilita la propunerea Registrului de Nume de Domenii .ro, prin ordin al ministrului comunicatiilor.
Conform dispozitiilor aflate in dezbatere publica, taxa ar putea fi platita anual sau in avans pentru maximum doi ani.
Data de la care se va percepe noua taxa pentru numele de domenii nou inregistrate este data publicarii in Monitorul Oficial a proiectului de ordin, daca va fi aprobat de Guvern.
Pentru numele de domenii existente, inregistratorii vor fi obligati sa le reinnoiasca in termen de maximum trei luni de la data publicarii in Monitorul Oficial a proiectului de ordin.
In ceea ce priveste numele de domenii inregistrate in ultimele 24 de luni, reinnoirea se va face in momentul in care dreptul de folosinta a numelui de domeniu este egal cu 24 luni.
In acelasi timp, inregistrarea numelor de domenii ".ro" de catre un inregistrator urmeaza sa se realizeze pe baza unui contract incheiat intre acesta si Registru si cu respectarea conditiilor stabilite de catre Registru.
Proiectul aflat in dezbatere publica stabileste o taxa si in cazul transferului numelui de domeniu ".ro" catre un tert.
Mai exact, un nume de domeniu poate fi transferat catre un tert, cu acordul inregistrantului, insa transferul presupune achitarea unei noi taxe de inregistrare.
De asemenea, un inregistrant poate renunta la numele de domeniu asupra caruia detine dreptul de folosinta, prin transmiterea unei solicitari scrise catre inregistrator.
Ce conditii trebuie sa indeplineasca numele de domenii ".ro"?
Reglementarile propuse de ministrul comunicatiilor stabilesc o serie de conditii pe care domeniile ".ro" trebuie le indeplineasca. Acestea sunt:
- caracterele acceptate pentru numele de domenii sunt caracterele alfa-numerice (caracterele latine a-z, A-Z, si cifrele arabe de la 0 la 9) si caracterul cratima "-";
- un nume de domeniu nu poate incepe si nici nu se poate termina cu caracterul cratima ("-");
- caracterul cratima ("-") nu se poate folosi pe pozitiile a treia si a patra;
- un nume de domeniu poate avea cel mult 63 de caractere, excluzand sufixul ".ro", ".com.ro", ".info.ro", ".store.ro", etc.
Suspendarea si anularea numelor de domenii ".ro"
Noile reguli supuse dezbaterii publice, prevad ca un nume de domeniu ".ro" ar putea fi suspendat sau anulat, insa aceste doua proceduri nu sunt definite, ci doar sunt enumerate anumite situatii generale.
Astfel, un nume de domeniu ar putea fi suspendat in urmatoarele cazuri:
- pe baza unei hotarari judecatoresti;
- la solicitarea unui organ de urmarire penala;
- in cazul in care datele de identificare ale inregistrantului nu sunt actualizate, pe baza procedurii stabilite prin ordin al ministrului pentru societatea informationala;
- in cazuri prevazute in mod expres de legislatia in vigoare.
De asemenea, situatiile in care un nume de domeniu ar putea fi anulat sunt:
- in cazul in care datele de identificare ale inregistrantului nu sunt actualizate, pe baza procedurii stabilite prin ordin al ministrului pentru societatea informationala;
- in cazul in care numele de domenii sunt inregistrate in scopul revanzarii sau include expresii ofensatoare sau care sa incite la savarsirea unei infractiuni;
- la cererea inregistrantului, atunci cand numele de domeniu este transferat fara acordul sau;
- in cazuri prevazute in mod expres de legislatia in vigoare.
Atentie! Prevederile tratate in acest material nu se aplica momentan, ci se afla doar in forma de proiect, pe care il puteti consulta aici.