Nu suntem niciodata nici primii, nici ultimii si, cu siguranta, nici singurii care trebuie sa ia o hotarare si nu stiu de unde sa isi adune curajul si informatiile de care au nevoie pentru a decide inpirat si corect. Suntem, insa, unici pentru ca fiecare experienta este diferita si, mai ales, pentru ca fiecare “schela” decizionala trebuie cladita cu atentie avand in vedere potentialul dar si limitarile… noastre si ale mediului in care traim.
Chiar daca, de ceva vreme deja, experienta profesionala nu mai incepe la finalul studiilor, multi dintre noi optand pentru o forma de "munca" inca din timpul acestora, alegerea domeniului in care urmeaza sa ne cladim o cariera coincide adesea cu momentul finalizarii facultatii/studiilor aprofundate etc.
Nu stii ce sa te faci cand o sa fii mare? Iata cateva sugestii pentru abordarea acestei dileme.
1. Profita de sansa de a alege
In primul rand, ca sa iti fie mai usor sa te pozitionezi eficient in momentul in care simti ca trebuie sa faci o alegere, credem ca e util sa il vezi ca pe o sansa. Sansa de a alege (chiar si gresit, pentru ca, nu-i asa, din greseli invatam cel mai bine)
Poti incepe sa sondezi mai multe variante, sa incerci diverse alternative si, in timp (asta insemnand cativa ani buni de acum inainte) sa poti spune ca iti doresti o cariera intr-un anumit domeniu si sa simti ca efectiv “construiesti” in acel sens prin alegeri corecte.
2. Descopera ce ti s-ar potrivi
Dilema pe care probabil o ai, nu stii la ce ai fi bun, este una cat se poate de frecventa. Sistemul educational de la noi nu are, din pacate, printre obiectivele sale, sustinerea studentilor in sensul identificarii unei vocatii, asa ca, mai devreme sau mai tarziu, este inevitabil sa apara o criza de identitate.
Ca sa incepi sa descoperi la ce ai fi bun, ar trebui sa te uiti in urma, la ceea ce ti-a placut in anii de scoala, la ce ti-au spus cei din jur ca faci bine. Incearca sa nu tii cont de impulsurile pe care ti le-au dat cei din familie sau profesorii care au insistat pe un anumit domeniu, ci asculta de un glas mai degraba interior: ce iti place/placea sa faci. Cu ce iti umpleai timpul si nu iti dadeai seama ca au trecut orele? Poate sa fie o activitate cat se poate de comuna, dupa cum poate sa fie ceva rar care nu seamana cu niciun job.
Adesea stim lucruri despre noi, dar ne este teama sa le recunoastem ca atare. Se intampla asta pentru ca nu vrem sa dezamagim, pentru ca avem senzatia ca numai drumul traditional e cel normal si ca doar asa am fi recunoscuti.
3. Documenteaza-te
Daca ai reusit sa descoperi cate ceva despre tine gandind asa, pasul urmator este sa faci ocercetare si internetul iti este la indemana pentru asta. Poate sunt joburi despre care nu stii si care au in ele si ceea ce ai descoperit despre tine ca iti place sa faci. Stai de vorba cu colegi/prieteni si acumuleaza cat mai multe informatii din experientele lor.
Daca ti se pare ca ti s-ar potrivi un job creativ, cauta pe cineva care face munca respectiva (in cercul tau de prieteni sau printre cunostintele lor) si stai de vorba cu persoana respectiva.
4. Nu te baza exclusiv pe teste de personalitate
Pentru ca esti inca la inceput de drum, iti poti permite luxul de alege gresit. Am spune chiar ca de multe ori e recomandabil sa alegi gresit pentru ca sa stii clar ce nu mai vrei sa faci. Nu te baza excesiv pe teste care incearca sa iti spuna, cu precizie de eticheta, ce meserie ti se potriveste. Dincolo de continutul jobului, mai este vorba si de mediul de lucru, de valori etc. Pana nu incerci, nu ai de unde sa stii ce ti se potriveste exact.
5. Incearca voluntariat
Intre timp, ca sa ai, totusi, o activitate, incearca voluntariat. Sunt site-uri unde te poti inscrie si cu cat intri mai mult in contact cu persoane din diferite domenii cu atat ai sanse mai mari sa gasesti raspunsul la intrebarea “la ce sunt bun”.
6. Accepta un post de “intrare” in organizatie
Daca nu iti poti permite sa astepti pana sa ai acest raspuns (fie vorba intre noi, el are cateodata obiceiul sa ne eludeze multi ani), angajeaza-te pe un post de entry-level care sa aiba legatura cu ce ai invatat pana acum. In felul acesta iti poti justifica macar din punct de vedere teoretic aplicatia in fata unui potential angajator.
7. Continua sa inveti, sa cauti, sa (te) descoperi
Odata ce te-ai angajat pe un anumit post (chiar daca nu este jobul vietii tale) continua sa cauti, sa incerci si sa descoperi lucruri. Cu timpul si cu experienta de munca vor incepe sa apara si raspunsurile de care ai nevoie.
Articol aparut initial pe www.portalhr.ro. Puteti citi articolul original AICI.
Comentarii articol (0)