Dr. Alexander Thomas, un pionier in dezvoltarea copilului, alaturi de un grup de cercetatori format din Stella Chess, Herbert G. Birch, Margaret Hertzig si Sam Korn, a identificat, pe baza observatiilor comune si ale parintilor, diferentele de temperament intre bebelusi. Potrivit acestora, exista 9 caracteristici ale temperamentului: gradul de activitate, ritmicitatea, reactia initiala (de apropiere sau de retragere), adaptabilitatea, intensitatea, starea de spirit, gradul de a fi distras, persistenta si sensibilitatea la lumina si la zgomote.
S-a observat ca unii copii, care erau indispusi si intensi, se adaptau mai greu si se retrageau, iar corpul lor functiona neregulat. Acestia au fost numiti copii cu temperament dificil, in timp ce copiii cu temperament opus au fost numiticopii ingerasi. De retinut ca temperament inseamna stil de comportament sau maniera in care copilul interactioneaza cu mediul inconjurator, si nu motivarea pentru o anumita actiune. Asadar, doarece temperamentul influenteaza somnul, e bine sa stii ce bebelus ai, ca sa stii cum trebuie sa procedezi pentru a-i asigura nevoia de somn.
Caracteristicile temperamentului copilului
Pentru a intelege mai bine care sunt caracteristicile temperamentului copilului, iata detalii despre acestea:
Gradul de activitate (cat se mult de misca, nivelul de energie). Unii copii par sa fie tot timpul in miscare, au ceva de facut, dau din picioare si din maini constant, nu au stare.
Ritmicitatea (functionarea regulata a corpului): masoara cat de precis sau cat de previzibil pare sa fie copilul in ceea ce priveste aspecte ca foamea, mersul la WC, somnul, perioadele de activitate, momentul trezirii. Pe masura ce copiii cresc, ei tind sa devina mai ordonati in obiceiurile lor. Dar sunt si copii care sunt previzibili de la 2 luni.
Reactia initiala pe care o au (de apropiere sau de retragere): reactia initiala este o caracteristica a temperamentului care defineste prima reactie la ceva nou. Unii copii accepta, sunt curiosi se apropie mai usor in cazul situatiilor noi, altii fug, devin timizi sau se retrag.
Adaptabilitatea (flexibilitatea). Aceasta se masoara prin observarea copilului in anumite activitati ca taiatul unghiilor, acceptarea usoara a schimbarilor de program in alaptare, acceptarea strainilor in mai putin de 15 minute. Masoara usurinta sau dificultatea in care se adapteaza noilor situatii sau schimbarea rutinii.
Intensitatea. Intensitatea este gradul sau masura in care raspunde copilul, indiferent daca este placut sau neplacut. Ganditi-va ca ar fi cantitatea de energie emotionala prin care isi exprima ce ii place sau ii displace. De exemplu: se bucura sau se intristeaza cand primeste (sau nu) o jucarie pe care si-o dorea? Intensitatea este masurata separat de starea de spirit. Copiii care nu sunt intensi sunt descrisi ca fiind copii blajini.
Starea de spirit. Daca intensitatea este gradul de raspuns, starea de spirit este directia, modul de raspuns. Starea de spirit negativa este prezenta plansului/agitatiei si absenta zambetului, rasului, gangurelilor, in timp ce starea de spirit pozitiva este absenta plansului/agitatiei si prezenta rasului, zambetelor si gangurelilor. Copiii care sunt intensi tind sa aiba si o stare de spirit negativa, sa se adapteze mai greu si sa se retraga, pe cand cei blanzi tind sa aiba o stare de spirit pozitiva, sa se adapteze usor si sa reactioneze bine la lucrurile noi.
Gradul in care este distras. Aceasta caracteristica descrie cat de usor copilul poate fi distras de evenimentele din mediul inconjurator. Poate fi o piedica atunci cand cel mic incearca sa doarma intr-un mediu cu multi stimuli.
Persistenta. Nivelul de persistenta sau cat timp pot fi atenti copiii este o masura a timpului in care copiii se angajeaza in activitati. Persistenta este buna atunci cand copilul incearca sa invete ceva nou, dar poate sa devina ceva negativ atunci cand refuza sa se culce si ramane angrenat intr-o activitate.
Sensibilitatea. Nivelul de sensibilitate masoara cat de multi stimuli produc un raspuns in copil in diverse circumstante, precum zgomotul si/sau lumina puternica si alte situatii de care am discutat mai sus. Daca unii copii reactioneaza la stimuli externi sau la schimbarile de mediu, alti copii sunt greu de distras.
Cheia unui somn bun: cunoaste-ti copilul!
Asadar, este foarte adevarat ca cei mici sunt diferiti, insa e foarte important sa ne cunoastem copilul si sa vedem daca acesta are un temperament bland sau un temperament dificil. Trebuie sa vedem si in ce masura noi ne incapatanam sa-l culcam dupa programul nostru sau vrem sa doarma in orice conditii, iar, pe de alta parte, sa observam daca avem un copil care este usor distras de mediu si are o sensibilitate mare la stimuli. in acest caz, trebuie ca noi sa ne adaptam programul si spatiul de dormit nevoilor lui pentru a-i respecta cat mai bine aceasta nevoie de somn. Sa nu uitam, de asemenea, ca un copil distras de mediu si care se lasa angrenat in activitati va merge la somn cand deja este foarte obosit si va adormi greu si mai putin. La acesti copii este nevoie de un program si de previzibilitate pentru a le respecta nevoia de somn.
Si, inainte de a incheia, va mai spun urmatorul lucru care este foarte important: somnul de zi este influentat mult de mediul extern, iar somnul de noapte, de factorii genetici. Somnul de zi este si mai mult sub influenta temperamentului, iar somnul de noapte poate fi sub influenta calitatii somnului de zi, asa ca temperamentul ne poate da peste cap toate visele noastre despre cum va dormi copilul dupa ce se va naste. De aceea, cu multa atentie la tipul de temperament! Aplicand regula de baza care ne spune ca, afland ce copil avem, vom putea sa ii indeplinim cel mai bine nevoile de somn, vom reusi sa avem un copil care se va bucura pe deplin de toate beneficiile unui somn odihnitor si linistit.
In concluzie, somn usor!
Comentarii articol (0)