Cand copilul doarme bine ziua, are sanse mari sa doarma bine si noaptea. Daca, insa, somnul de zi este unul slab calitativ sau lipseste cu totul, seara se va culca foarte obosit, din cauza productiei de adrenalina si de cortizol, hormonul stresului. Corpul nu are parte de relaxarea necesara si riscam sa aiba treziri nocturne si, in genere, somn agitat.
Cand sunt mici, copiii au, de obicei, doua episoade diurne de somn: unul pentru odihna creierului si unul pentru odihna corpului. In perioada 15-23 luni, copiii se muta, de obicei, la un singur somn, acesta incorporand atat odihna creierului, cat si odihna corpului. Acest somn ii ajuta sa reziste fizic si mental mai mult timp si sa nu mai fie morocanosi spre seara. V-ati vazut copiii in starea aceea cand nimic nu le convine? Mie, personal, nu-mi place deloc sa ajung pana acolo. Copiii nu mai au autocontrol, se enerveaza usor, corpul e in modul de supravietuire, iar concentrarea si capacitatea de invatare au de suferit.
In timpul somnului copiii cresc. In perioadele de “boom” de crestere, copiii dorm si mananca mai mult, de aceea este important sa fim atenti la nevoile lor.
Cate episoade de somn au copiii?
- Pana la varsta de 4 luni, copiii au intre 3 si 6 somnuri pe zi.
- Intre 4-6 luni, 3 reprize de somn.
- Intre 6-9 luni, 2-3 reprize de somn.
- Intre 9 si 12 luni, 2 reprize de somn.
- Intre 12 si 18 luni, 1-2 reprize de somn.
- Intre 18 luni si 3 ani, o repriza de somn.
- Intre 3 si 6 ani, o repriza de somn sau niciuna.
Care este varsta la care se poate renunta la somnul de pranz?
Incepand cu varsta de 3 ani, copiii pot incepe sa renunte la somnul de zi, insa mai intai trebuie sa tragem concluzia ca au ajuns cu adevarat in aceasta etapa. Iata cum stim ca au ajuns la acest moment:
- Copiii trebuie sa fie consecventi in alegerea lor trei saptamani la rand. Daca din cand in cand mai “sar” peste un somn, nu se considera ca au renuntat la somnul de pranz.
- Asigurati-va ca pot rezista pana la somnul de seara fara probleme. Ideea este ca, daca pierd somnul de pranz si devin maraiti dupa-amiaza, cu un comportament problematic, este un semn ca inca nu suntem acolo, corpul lor inca mai are nevoie de somnul de pranz si nu este capabil sa reziste atatea ore fara somn.
- Fiti siguri ca motivul pentru care renunta la somnul de pranz nu este cauzat de oboseala. Nu trebuie sa pastram aceeasi ora de somn ca atunci cand copilul dormea si de pranz, caci copiii devin obositi peste masura, pot aparea treziri nocturne, pot capata un comportament problematic, tulburari de concentrare, se poate observa scaderea sistemului imunitar, lipsa coordonarii (sunt impiedicati), probleme sa adoarma (atat la somnul de pranz, cat si cel de seara). Asadar, copiii intra uneori intr-un cerc vicios din cauza oboselii, asa ca ideal este sa fiti atenti la semnele de somn pentru a evita acest lucru.
Cum spuneam si mai devreme, daca la un moment dat copii “sar” peste somnul de pranz, este foarte important sa fim atenti la semnele pe care cei mici ni le dau spre seara, caci nevoia lor de somn ramane aceeasi. Daca un copil se culca, de obicei, la ora 21, dar acum nu mai doarme cele 1,5 ore la pranz, e posibil sa-l intampine pe Mos Ene la 19.30.
Dar, chiar si cand renunta la somnul de pranz, va recomand sa respectati “ora de odihna”, timpul in care copilul sta la el in camera, se joaca linistit, stimulii sunt mai redusi, iar voi aveti si ceva timp pentru voi.
Sunt copii (putini la numar) care dorm in timpul zilei si dupa varsta de 6 ani. In perioada adolescentei, multi dintre ei se vor reintoarce la somnul de la pranz.
Sfat: nu considerati ca, pe masura ce cresc, nevoia de somn a copiilor scade dramatic, pentru ca nu este adevarat. Ei evolueaza foarte mult, fac efort fizic si psihic intens, ceea ce atrage nevoia de somn. Un copil de 2-3 ani are nevoie de 12-14 ore de somn, iar unul de 3-5 ani intre 11 si 13 ore.
Comentarii articol (0)