Pentru a preveni problemele de somn la copii, trebuie, inainte de toate, sa stim care este natura problemelor de somn. Exista mai multe tipuri, dintre care unele pot fi prevenite, adica le putem intelege si invata cum sa reactionam la aparitia lor. In ceea ce priveste acest tip de probleme, exista trei categorii principale.
3 categorii principale de probleme de somn la copii
Probleme patologice ale somnului. In acest caz nu vorbim despre preventie, ci, mai degraba, despre identificarea lor timpurie si, posibil, tratarea lor. Apneea in somn (numita OSA), refluxul glaxoesofagian, ADHD-ul sau Sindromul Down intra in aceasta arie de discutie.
Probleme de asociere gresite cu somnul. Cand copilul isi creeaza anumite asocieri privind adormirea, vor aparea in mod cert problemele de somn la trecerea de la somnul activ la cel profund si invers, pentru ca el se asteapta sa primeasca aceiasi stimuli ca in momentul in care a adormit. Si noi, mamele, daca suntem obisnuite sa dormim in bratele sotului, nu-i asa ca dormim prost sau deloc cand acesta este plecat in delegatie?
Probleme de deprivare de somn. Cand nu se respecta nevoia de somn a copilului, iar acesta pierde somn in fiecare zi (fie pentru ca este culcat prea tarziu, fie pentru ca nu i se ofera conditii propice pentru somnul de zi), el va ajunge sa fie din ce in ce mai obosit. Se intra intr-un cerc vicios: probleme la culcare, scurtarea somnurilor din timpul zilei si cresterea numarului de treziri nocturne.
Simptomele problemelor patologice
Pentru prima categorie, problemele patologice, e bine sa va ganditi daca copilul dumneavoastra are urmatoarele simptome (in legatura cu care pediatrul trebuie informat):
- sforaie;
- pare, din cand in cand, ca “horcaie”, ca si cum nu ar mai avea aer, se misca si apoi poate sa adoarma la loc sau sa se trezeasca suparat;
- plange cand suge si nu ia mult in greutate;
- are probleme de concentrare si de comportament, in ciuda unui somn suficient pentru varsta lui;
- afiseaza o stare de somnolenta puternica, in ciuda faptului ca doarme suficient pentru varsta lui;
Pentru aceste probleme trebuie sa va adresati medicului pediatru. Vom vorbi in continuare despre categoriile 2 si 3, respectiv de asocieri de somn si deprivare de somn/ oboseala.
Care este perioada in care se pot preveni problemele privind asocierile gresite cu somnul?
La varsta de 6-8 saptamani (de la data probabila a nasterii), cand copilul zambeste pentru prima oara “voit”, este momentul in care bebe devine o persoana sociala si este momentul in care el incepe sa creeze asocieri. Prin urmare, si momentul propice sa ne asiguram ca el isi formeaza asocierile corecte care il vor ajuta sa-si gaseasca mai usor resursele interne de linistire. Bebe, mai precis creierul lui, trebuie sa stie cand urmeaza somnul si cum sa se pregateasca. Predictibilitatea este un element cheie pentru dezvoltarea sugarilor, caci le confera siguranta si incredere.
Cand putem preveni problemele de somn aparute in urma deprivarii de somn?
Vestea buna este ca putem preveni aceste probleme in orice moment. Iata cum:
Fiti atenti la nevoia de somn a copilului. Puneti-l la culcare la primele semne de somn (casca, devine mai lent), nu a celor de oboseala (e agitat, se freaca la ochi).
Evitati orele tarzii de culcare. Somnul de seara are calitati superioare somnului de dimineata (adica dupa ora 7 dimineata). In plus, seara este singurul moment in care corpul poate recupera din somnul pierdut.
Fiti constienti de importanta somnului pentru copiii nostri. Somnul este bun pentru sistemul imunitar, atentie si concentrare, atitudinea si starea din timpul zilei si pentru coordonare. Somnul nu este un moft, ci momentul in care copilul creste si isi sedimenteaza ce a invatat ziua.
Invatati copilul sa adoarma singur la loc, reducand astfel somnul neconsolidat. Este bine sa crestem durata somnului consolidat, mult mai odihnitor si mai sanatos.
Aveti, dupa varsta de 4 luni, un program de somn. Veti ajuta corpul sa aiba parte de factorul predictibilitate, pentru a sti cand trebuie sa-i ofere copilului ajutor, respectiv hormonului somnului, melatonina.
Puneti copilul si mai devreme la somn, in momentele de tranzit (de la 3 la 2 somnuri si de la 2 la 1 somn sau la nici un somn in timpul zilei) si in momente de “puncte de cotitura” in dezvoltarea fizica si intelectuala.
Este mai bine prevenim problemele de somn decat sa le tratam, este mai sanatos pentru bebe si pentru somnul intregii familii.
Somn usor!
Comentarii articol (0)