Potrivit unor studii realizate în SUA, între 20 și 30% dintre copiii mici au probleme legate fie de mersul la culcare, fie de trezitul în timpul nopții.
În cartea "Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor", Sarah Ockwell-Smith, creatoarea conceptelor "BabyCalm" și "ToddlerCalm", oferă soluții pentru o abordare blândă a problemelor de somn tipice copiilor, de la naștere și până la vârsta de cinci ani. Cartea poate fi găsită aici.
Găsind echilibrul între nevoile părinților privați de somn și ale copilului, Sarah oferă sfaturi viabile, bazate pe dovezi științifice. Printre subiectele atinse în "Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor" se numără:
- ce ne arată de fapt studiile științifice cu privire la cât de mult trebuie să ne așteptăm să doarmă bebelușii și copiii mici în fiecare etapă de creștere;
- de ce multe dintre sfaturile cu privire la somn sunt incorecte și contraproductive;
- ce putem învăța din obiceiurile altor culturi;
- cum să facem față problemelor uzuale, printre care trezirile frecvente, terorile nocturne și udatul patului.
Însă înainte de a încerca soluțiile propuse de specialiști trebuie să înțelegi de ce anume copilul tău are probleme cu somnul. Iată o listă cu cele mai întâlnite cauze, realizată de parentingscience.com:
1. Suferă de insomnie comportamentală a copilăriei
Copiii pot învăța să asocieze mersul la culcare cu o anumită formă de stimulare (mângâieri, îmbrățișări din partea părinților etc.). Dacă nu primesc aceste stimulări, copiii pot avea probleme de somn (nu pot adormi, spre exemplu).
Pe măsură ce copiii cresc și devin independenți, ei pot începe să testeze limitele părinților. Strategiile de a împiedica mersul la culcare variază de la cele mai drăguțe (copilul poate cere încă o îmbrățișare, de exemplu) la adevărate accese de furie. Dacă regulile de culcare nu sunt clare sau nu sunt aplicate consistent în familie, opoziția copilului de a se culca poate deveni o problemă majoră în familie.
2. O altă sursă de probleme e reprezentată de coșmarurile din timpul nopții și de anxietatea declanșată de separarea copilului de părinți.
3. Ora nepotrivită de culcare poate duce și ea la neplăceri
Cercetările sugerează că foarte mulți părinți își trimit copiii la culcare prea devreme, cu mult timp înainte să le fie somn (organismul pur și simplu nu a produs suficient de multă melatonină, hormonul care reglează somnul). Copiii puși în pat mult prea devreme se plictisesc și stau treji fără să poată face nimic, ceea ce duce la anxietate și la apariția diferitelor frici.
4. Ore de culcare neregulate
Studiile realizate în țările industrializate sugerează că acei copii care nu au ore de culcare clar stabilite au mai multe probleme de comportament. În plus, bebelușii care au o rutină de culcare regulată dorm mai mult în timpul nopții.
5. Oboseala prea mare poate duce și ea la probleme de somn
Dacă un copil este prea obosit, s-ar putea să fie prea stimulat sau prea nervos pentru a adormi. S-ar putea să fii tentată să îl liniștești pe cel mic punându-l să facă niște exerciții fizice, însă cercetările sugerează că aceste exerciții îi țin pe oameni într-o stare de alertă timp de încă două ore după ce au fost terminate.
6. Este posibil ca cel mic să fie stresat în timpul zilei
Dacă un copil are prea multe griji (de la școală, de la grădiniță etc.), are șanse mari să nu poată să adoarmă când vine ora de culcare, arată studiile din domeniu. Nu este de mirare: stresul crește nivelul hormonilor de stres, care îi face pe copii să experimenteze o stare de surescitare.
7. Cafeina obținută din surse mai mult sau mai puțin neașteptate (Coca-Cola, ciocolată, etc.)
8. Televizorul, calculatorul și alte device-uri pot afecta și ele somnul copiilor
Un studiu realizat pe copii de clasa a IV-a din Statele Unite ale Americii a arătat că mai mult timp petrecut la televizor (atât ziua, cât și noaptea) era asociat cu mai multe probleme legate de somn, inclusiv cu anxietatea și insomnia.
9. Alergiile pot duce la insomnie
Contactează un medic în cazul în care copilul tău suferă de o alergie.
10. Diversele probleme de respirație
Sforăitul, apneea (întrerupere temporară, involuntară, a respirației), respirația șuierătoare, zgomotoasă sau îngreunată reprezintă cauze care împiedică un somn liniștit și odihnitor. Calitatea somnului scade și pot apărea și probleme mai grave dacă nu consulți un medic.
Odată ce ai identificat cauza problemei, te poți gândi și la soluția pe care să o aplici pentru ca fiul sau fiica ta să aibă parte de un somn liniștit și odihnitor.
În "Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor", cititorii vor găsi recomandări practice pentru fiecare etapă de creștere și pentru crearea ambianței de somn perfecte, respectiv a unui ritual de culcare, pentru alimentație și consecințele acesteia asupra somnului, precum și pentru folosirea corectă a obiectelor de tranziție. Cartea este disponibilă aici.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)