avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Linistea publica-limitari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Linistea publica-limitari

Buna ziua, Am un copil de 6 ani si dupa ce ne intoarcem de la gradinita/lucru (cel mai devreme ora 17:00 cand vremea nu permite sa ramanem inca 1-2 ore pe afara) si mai alearga si prin casa. La ora 20:30-21:00 deja il pun la somn, si nu alearga continuu ci poate adunat 30-50minute intr-o zi, dar suficient cat sa-mi primesc reprosuri f urate din partea vecinilor. Se poate ca o astfel de activitate sa-mi aduca si politia la usa?
De asemeni in primavara-vara ma gandesc sa-mi renovez apartamentul in care locuim si si nu stiu cum as putea obtine “dreptul” de a deranja in afara orelor de liniste pentru o saptamana sau doua. Cine ofera acest drept si cum se obtine?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: gabrielaguler , utilizator 13:34, 28 Februarie 2018
Pentru a indeparta situatii neplacute,anterior demararii interventiilor de renovare apartament informati oficial presedintele de asociatie si vecinii ca urmeaza sa realizati interventii cu respectarea programului de liniste
Daca tot realizati renovare.apartament si pentru indepartare discutii aferente eventuale zgomote,analizati si oportunitatea izolarii fonice a pardoselii camerei copilului
Multumesc pentru raspuns!
Legat de camerele in care petrecem majoritatea timpului, acestea au izolatie, parchet peste izolatie si covor pe aproape toata suprafata. Cu toate acestea totusi se aude cand ne miscam prin casa. Din pacate constructia blocului permite sa aud si eu cand vecinii vorbesc normal,dar eu nu cred ca e normal sa reprosez ca ii aud. Totusi se considera deranjarea linistii piblice in conditiile in care joaca copilului in casa e sub o ora si am luat toate masurile pentru a reduce totusi nivelul de “zgomot” datorat faptului ca ne deplasam in propria locuinta?
Daca va referiti la legea 61/1991, atata vreme cat puteti pastra liniste (sa nu zic absoluta dar nici departe n-ar fi) intre 22-8 si 13-14 nu aveti a va teme de amenda. Ca ar putea veni politia la usa, da, e posibil. Amenda? Doar daca e vorba de orele citate.

Izolatia fonica necesara ca sa se auda mai putin la vecinii de dedesubt e altceva mai complex decat ceea ce aveti sub parchet. E vorba de ceva care se pune peste sau in loc de covor si care seamana cu covorasul acela buretos care se monteaza in spatiile de joaca pt copii din parcuri (acolo e pus ca sa limiteze ranirea copiilor).

In vest sau SUA, unde nu-s asa multi proprietari ci chiriasi, proprietarul ar veni sa va atraga atentia si v-ar da afara daca n-ati gasi solutii, indiferent ce ar zice legea lor echivalenta cu legea 61/1991 a noastra. Proprietarul imobilului trebuie sa asigure conditii optime de trai si pt dvs cu copii dar si pt cei de sub dvs. Daca cei de sub dvs ar pleca din cauza zgomotului, ar lasa feedback negativ, care e public sau se poate afla, si n-ar mai veni nimeni in acel imobil => proprietarul ar pierde bani => mai bine va da pe dvs afara.

E foarte simplu sa va dezvatati copiii de alergat in casa. In UK se numeste "metoda aducerii la punctul initial" si se aplica in gradinite, scoli primare s.a. pt ca nici la ei nu se alearga in casa, gradinita ... Cautati pe limba lor si gasiti cum se face.
Daca trebuie neaparat sa alerge, si eu asa as zice, mergeti cu el la sala pe timpul iernii, duceti-l la un sport, sa vina acasa destul de lesinat ca sa nu-i mai arda de alergat.

Iata cum se aude nepotul celor de deasupra mea (incaltat pe gresie), inregistrat cu telefonul pe masuta din hol, zici ca e la mine in casa: [ link extern ]

Culmea este ca parintii copilului n-aveau voie sa alerge cand au fost la randul lor copii si au stat tot deasupra mea. Pesemne ca te mai inmoi ca bunic. Noroc ca pustiul nu vine decat 2-3 zile la 2 saptamini. In general nu alearga inainte de 8 sau mai tarziu de 21 seara si nu-l tine mai mult de 5-10 min odata. Cand nu mai pot, ori imi fac drum pe afara ori cant la instrument si dau amplificatorul tare (cat sa acopar alergatul copilului, altfel nu aud ce cant pe alocuri). Dar daca ar fi zilnic asa, ar iesi mare scandal, nu cred ca as rezista.

In cei "7 ani de acasa" ai mei asa scria, ca in casa nu se alearga. Nu conta daca esti la casa pe pamânt sau la bloc. Nici copilul meu n-a avut voie sa alerge in casa. E mai greu cand incepe s-o zbugheasca la fuga pe la 1-2 ani. Dar de la 2 ani se poate struni. Daca a putut invata sa nu mai faca pe el, poate fi stapanit sa nu mai alerge. Daca se doreste ...
Sau mutati-va la casa, dar asta stiati deja.
Nu ma refer la alergat ca joaca,poate ca vreo 2 -3exemple v-ar ajuta sa intelegeti situatia: alearga cand deschid usa cand soaesc de la lucru si imi sare in brate(lucru pe care eu nu cred ca cei 7ani de acasa ar trebui sa-l excluda) sau cand venim de afara si ii trebuie urgent la baie,etc.
Cat despre varsta...la aproape 1 an cand incepea sa rupa silabe s-a apucat sa cante micutul bucuros si in maxim 1-2minute m-am trezit cu vecinii la usa cerandu-mi sa-i spun copilului sa faca liniste.Deci startul educatiei a fost ceva mai devreme decat credeti...iar mersul prin casa la 1anisor s-a invatat doar in pat sau in parc tocmai ptr a evita orice conflict. Muzica tare n-am pus niciodata,cred ca m-ar scoate din casa direct :-)
Iar copilaria mea tot la bloc a fost dar regula era ca si in cartile lui Ion Creanga”copilului ii e dat sa se joace”si desi am fost 3copii in casa,vecinii nu ne-au impus atatea restrictii de stat in loc.
Si inca un exemplu: deasupra noastra avem vecini cu o fetita ceva mai energica decat baietelul nostru;pe mine nu ma deranjeaza, dar vecinii de sub noi au mers deja si la parintii fetitei sa atraga atentia ca fetita lor face prea multa galacie. Acum ma intreb eu retoric, cata galagie se poate auzi la ei cand alearga acea fetita in timp ce fiul meu intre timp poate dormi?
Pentru un astfel de nivel de zgomot sunt atentionarile din partea dumnealor. Ce e mai deranjant e ca uneori cand coboram pe scara(se aude din pacate cand incui usa cu cheia) ies la usa si imi vorbesc urat ca sunt nesimtita sau ca nu stiu sa-mi educ copilul,desi eu i-as trimite intr-o zi la gradinita sa ceara un feedback-ptr ca de acolo mi s-a spus ca e prea cuminte ptr un copil de varsta lui(mai exact unde-l pun acolo sta), dar cu toate astea totusi deranjam. Exista un nivel de zgomot acceptabil ptr care sa nu-mi fac griji?
La exemplele din primul paragraf de mai sus nu cred ca trebuie sa va faceti probleme. Asta ar insemna cât, de 2 ori 5 secunde? Nu prea-mi vine sa cred ca vecinii ar face caz numai pt atat dar nu exclud.

Nu comparati cum se comporta copilul in casa lui cu felul cum o face in alte locuri. Sunt multe variabile aici. Nu e cel mai potrivit exemplu dar luati un catel care e o fiara in curtea lui dar fuge si de umbra lui cand e pe urmatoarea strada paralela. Cauza poate sa fie timiditatea de exmplu.

E greu de facut comparatii si de dat verdicte. Spre deosebire de alte situatii din trecut, s-ar putea ca vecinii dvs sa fie mai in varsta, sa nu fi avut niciodata copii, sa lucreze/stea acasa toata ziua, strada/cartierul sa fie foarte linistite, sa aibe auzul peste medie in special pe frecvente joase (nu se pot atenua asa usor).

Da, si eu auzeam copiii vecinilor mei de la un ap. cu patru etaje mai sus. Se alergau de bubuiau toti peretii. Insa n-am aflat niciodata de ce faceau asta numai pe la 12 noaptea in ziua de sambata. In rest nu ajungea zgomotul la mine. Acum s-au mutat ca aveau nevoie de mai mult spatiu. E clar mai liniste, nu era numai sambata seara cand se zbenguiau. Dedesubtul lor e o doamna de mai mult de 80 de ani care tine televizorul pornit toata ziua de se aude pe scara blocului. Clar ca nu era deranjata de copii. Eu, precum am zis, inca rezist cu brio cand vine nepotelul de sus.

Ca cineva poate sa doarma in zgomot mai mult decat altii, e chestie de organism. Am in familie pe cineva care doarme si cu aspiratorul mergand prin camera iar eu ma trezesc din somn la suieratul apei dintr-o teava crapata la subsol (eu la et 1).

Eu as sugera sa incercati sa comunicati mai bine cu vecinii. Luati unul singur deoparte si aflati ce anume exact si punctual il derajeaza. Incercati sa remediati/schimbati numai la un colt si incercati un feedback de la ei. Sa zicem ca-i deranjeaza zgomotul la ora 19. Incercati sa pastrati ceva mai multa liniste la ora aia si intrebati-va vecinii dupa cateva zile daca e mai bine.

Comunicati, comunicati, comunicati ... daca aveti cu cine. Incercati pe strada, pe scara, nu din usa (nici a dvs, nici a lor). Intrebati si alti vecini, de mai jos, de pe diagonala daca sunt deranjati de juniorul dvs.
Important e sa se vada bunavointa dvs.
Succes!
Ultima modificare: Marți, 27 Februarie 2018
CipM, utilizator

Alte discuții în legătură

Program de liniste intr-un bloc muresann muresann Am citit chestiuni legate de problema cu programul de liniste (legea nr 61 , actualizata , L230 | 2007 ) insa tot a ramas cu un semn de intrebare . Se poate ... (vezi toată discuția)
Zgomot in bloc arianaferseta arianaferseta M-am mutat in vara acestui an intr-un alt cartier al orasului Cluj Napoca. Am 2 copii de varste apropiate aprox 5-6 ani. Nu am probleme cu vecina de sub mine, ... (vezi toată discuția)
Avocat specializat in conflicte intre vecini AlissAndre AlissAndre Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo lege sau exista avocati specializati in conflictele dintre vecini. Ca sa spun si problema: - vecinul de ... (vezi toată discuția)