Daca va referiti la legea 61/1991, atata vreme cat puteti pastra liniste (sa nu zic absoluta dar nici departe n-ar fi) intre 22-8 si 13-14 nu aveti a va teme de amenda. Ca ar putea veni politia la usa, da, e posibil. Amenda? Doar daca e vorba de orele citate.
Izolatia fonica necesara ca sa se auda mai putin la vecinii de dedesubt e altceva mai complex decat ceea ce aveti sub parchet. E vorba de ceva care se pune peste sau in loc de covor si care seamana cu covorasul acela buretos care se monteaza in spatiile de joaca pt copii din parcuri (acolo e pus ca sa limiteze ranirea copiilor).
In vest sau SUA, unde nu-s asa multi proprietari ci chiriasi, proprietarul ar veni sa va atraga atentia si v-ar da afara daca n-ati gasi solutii, indiferent ce ar zice legea lor echivalenta cu legea 61/1991 a noastra. Proprietarul imobilului trebuie sa asigure conditii optime de trai si pt dvs cu copii dar si pt cei de sub dvs. Daca cei de sub dvs ar pleca din cauza zgomotului, ar lasa feedback negativ, care e public sau se poate afla, si n-ar mai veni nimeni in acel imobil => proprietarul ar pierde bani => mai bine va da pe dvs afara.
E foarte simplu sa va dezvatati copiii de alergat in casa. In UK se numeste "metoda aducerii la punctul initial" si se aplica in gradinite, scoli primare s.a. pt ca nici la ei nu se alearga in casa, gradinita ... Cautati pe limba lor si gasiti cum se face.
Daca trebuie neaparat sa alerge, si eu asa as zice, mergeti cu el la sala pe timpul iernii, duceti-l la un sport, sa vina acasa destul de lesinat ca sa nu-i mai arda de alergat.
Iata cum se aude nepotul celor de deasupra mea (incaltat pe gresie), inregistrat cu telefonul pe masuta din hol, zici ca e la mine in casa:
[ link extern ]
Culmea este ca parintii copilului n-aveau voie sa alerge cand au fost la randul lor copii si au stat tot deasupra mea. Pesemne ca te mai inmoi ca bunic. Noroc ca pustiul nu vine decat 2-3 zile la 2 saptamini. In general nu alearga inainte de 8 sau mai tarziu de 21 seara si nu-l tine mai mult de 5-10 min odata. Cand nu mai pot, ori imi fac drum pe afara ori cant la instrument si dau amplificatorul tare (cat sa acopar alergatul copilului, altfel nu aud ce cant pe alocuri). Dar daca ar fi zilnic asa, ar iesi mare scandal, nu cred ca as rezista.
In cei "7 ani de acasa" ai mei asa scria, ca in casa nu se alearga. Nu conta daca esti la casa pe pamânt sau la bloc. Nici copilul meu n-a avut voie sa alerge in casa. E mai greu cand incepe s-o zbugheasca la fuga pe la 1-2 ani. Dar de la 2 ani se poate struni. Daca a putut invata sa nu mai faca pe el, poate fi stapanit sa nu mai alerge. Daca se doreste ...
Sau mutati-va la casa, dar asta stiati deja.