Ionut Dumitru: Abuzul de insolventa este daunator creditarii, scrie dailybusiness.ro.
Stoparea abuzului de insolventa si o crestere a angajamentului actionarilor sunt necesare pentru cresterea creditarii companiilor, a declarat, miercuri, Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank si presedintele Consiliul Fiscal.
“Ar mai fi loc de indatorare bancara, mai ales pe companii mari, dar si la IMM, daca angajamentul actionarului ar creste, adica daca capitalizarea ar fi mai buna. La nivelul IMM-urilor, in momentul de fata, ele au nevoie nu neaparat un credit bancar, pentru ca nu se califica pentru aceasta fiind foarte indatorate pe cifre financiare, ar avea nevoie de capital sau un credit de tip mezanin, un hibrid capital-datorie. Sectorul companiilor din Romania si mai ales sectorul IMM-urilor, care este zona cea mai larga, nu sufera in momentul de fata din lipsa de finantare bancara, sufera din lipsa de capital. Angajamentul actionarilor este destul de mic”, a spus Ionut Dumitru in cadrul conferintei 'Lectii invatate in 5 ani de criza' organizata la Banca Nationala a Romaniei.
IMM-urile vor fi sacrificate pe altarul electoral, anunta evz.ro.
USL scade cu un sfert finantarile destinate micilor companii, incepand de anul viitor, desi a gasit sume de zeci de ori mai mari pentru activitati pe placul alegatorilor. in total, fi rmele vor fi private de peste 30 de milioane de lei.
Ca sa faca loc cheltuielilor electorale, pentru care Ministerul Dezvoltarii primeste in plus 1,2 miliarde de lei in 2014, o parte din fondurile pentru stimularea IMM-urilor vor fi sacrificate. in cea mai mare parte este vorba de programe de finantare nerambursabila, un ajutor real pentru intreprinzatorii la inceput de drum. Programele pentru stimularea exportului sau a turismului se pare ca vor avea aceeasi soarta.
Intreprinderea mica, paradisul fiscal al saracului, informeaza adevarul.ro.
Daca marile corporatii straine au la dispozitie o serie de paradisuri fiscale ca Irlanda, Olanda, Luxemburg sau Cipru pentru a-si directiona banii astfel incat sa realizeze „optimizarea fiscala“ si reducerea taxelor pe care le platesc, romanii sunt nevoiti sa se adapteze la mediul ostil.
La noi, principala solutie o constituie activitatea „pe firma“. Din cele 630.000 de firme inregistrate in anul 2012 in Romania, circa 628.000 sunt intreprinderi mici si mijlocii, iar dintre acestea doar 244.000, respectiv sub 40%, raporteaza profit, a declarat ieri Ionut Dumitru, economist-sef la Raiffeisen Bank si presedintele Consiliului Fiscal.
Acord european privind mecanismul de asistenta interna pentru bancile in dificultate, titreaza capital.ro.
Europenii au ajuns, miercuri noaptea, la un acord cu privire la legea ce prevede mecanismul asistentei interne a bancilor (asa-numitul ''bail-in''), prin care se va putea evita recurgerea la finantele publice in vederea ajutorarii bancilor care intampina dificultati, transmit AFP si Reuters.
Anuntul a fost facut de comisarul european pentru piata interna si servicii Michel Barnier, pe contul sau de Twitter. ''Contribuabilii nu vor mai fi primii care trebuie sa plateasca pentru erorile bancilor'', a scris comisarul european.
Comentarii articol (0)