Situatia
Conducerea societatii a decis casarea unor utilaje, mijloace fixe, neamortizate complet. Utilajele (dozatoare si omogenizatoare pentru vopsele) au fost achizitionate in perioada 1999-2006. Durata lor normala de functionare ar fi fost de 12-15 ani dar firma a decis sa nu le mai foloseasca, fiind uzate fizic si moral. Utilajele vor fi vandute ca deseu la o firma de colectare a deseurilor.
Nelamuriri
Valoarea neamortizata a mijloacelor fixe este deductibila la calcularea impozitului pe profit? Operatiunea de casare reprezinta o livrare catre sine? Trebuie sa emita autofactura si TVA trebuie ajustata? Care este tratamenrul contabil corect in acest caz?
Solutii
Conform prevederilor art. 24 alin. (15) din Codul fiscal, castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori din scoaterea din functiune a mijloacelor fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, diminuata cu amortizarea fiscala.
Pentru mijloacele fixe cu valorea contabila evidentiata in sold la data de 31 decembrie 2003, amortizarea se calculeaza in baza valorii ramase neamortizata , pe durata normala de utilizare ramasa, folosindu-se metodele de amortizare aplicate pana la aceasta data.
Codul fiscal nu prevede in categoria cheltuielilor nedeductibile sau cu deductibilitate limitata pierderile din cedarea mijloacelor fixe.
Astfel, valoarea neamortizata a mijloacelor fixe casate este cheltuiala deductibila la calculul profitului impozabil.
• Inregistraea vanzarii la fier vechi a mijloacelor fixe (integral, nedezmembrate):
461 = 738
„Debitori diversi” „Alte venituri din exploatare”
• Inregistrarea incasarii contravalorii, mai putin taxa de mediu:
% = 461
„Casa in lei”/ ,,Debitori diversi”
„Conturi la banci in lei”
635
„Cheltuieli cu alte impozite,
taxe si varsaminte asimilate
• Inregistrarea scoaterii din evidenta a mojlocului fix de casa:
% = 213
281 „Instalatii tehnice,mijloace de
„Amortizari privind imobilizarile transport, animale si plantatii”
corporale”
658
„Alte cheltuieli de exploatare”
Dezmembrarea mijloacelor fixe si obtinerea deseurilor de catre societate si vanzarea la fier vechi a deseurilor rezultate din dezmembrare.
• Incarcarea gestiunii cu valoarea deseurilor obtinute:
346 = 711
„Produse reziduale” „Venituri aferente costurilor stocurilor
de produse
• Inregistrarea scoaterii din evidenta a mijlocului fix casat:
% = 213
281 „Instalatii tehnice, mijloace de
„Amortizari privind imobilizarile transport, animale si plantatii”
corporale”
658
„Alte cheltuieli de exploatare”
• Vanzarea deseurilor, cu taxare inversa la beneficiar:
411 = 703
„Clienti” „Venituri din vanzarea produselor
reziduale”
• Descarcarea gestiunii de deseurile vandute:
711 = 346
„Venituri aferente costurilor „Produse reziduale”
stocurilor de produse”
Pentru scoaterea din uz a materialelor de natura mijloacelor fixe se va intocmi formularul Proces-Verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe (Cod 14-2-3/Aa).
Conform prevederilor art. 160 din Codul fiscal se aplica taxarea inversa pentru livrarea urmatoarelor categorii de bunuri:
- livrarea de deseuri feroase si neferoase, de rebuturi feroase si neferoase, inclusiv livrarea de produse semifinate rezultat din prelucrarea, fabricarea sau topirea acestora;
- livrarea de reziduuri si alte materiale reciclabile alcatuite din metale feroase si neferoase, aliajele acestora, zgura, cenusa si reziduuri industriale ce contin metale sau aliajele lor;
- livrarea de deseuri de materiale reciclabile si materiale uzate constand in hartie, carton, material textil, vabluri, cauciuc, plastic, cioburi de sticla si sticla.
Astfel, din punctul de vedere al facturarii, vanzarea acestor deseuri este supusa taxarii inverse daca societatea achizitoare a deseurilor este inregistrata in scopuri de TVA.
Emiterea facturii se face fara a preciza TVA, cu mentiunea „taxare inversa” conform art. 16 alin (2) lit. a) din Codul fiscal.
In ceea ce priveste ajustarea TVA, avand in vedere ca bunurile sunt achizitionate inainte de data aderarii (2007) se aplica prevederile art. 149 alin (2) lit. a) din Codul fiscal.
Perioada de ajustare a bunurilor de capital altele decat imobilele este de 5 ani.
Prin urmare, pentru aceste bunuri nu este necesara ajustarea TVA, fiind expirata perioada de ajustare de 5 ani. Livrarea catre sine este prevazuta la art. 128 alin. (4) din Codul fiscal.
Astfel sunt asimilate livrarilor de bunuri efectuate cu plata urmatoarele operatiuni:
- preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi utilizate in scopuri care nu au legatura cu activitatea economica desfasurata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial;
- preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi pus la dispozitie altor persoane in mod gratuit, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial;
- preluarea de catre o persoana impozabila de bunuri mobile corporale achizitionate sau produse de catre aceasta, altele decat bunurile de capital prevazute la art.149 alin (1) lit. a), pentru a fi utilizate in scopul unor operatiuni care nu dau drept integral de deducere, daca taxa aferenta bunurilor respective a fost dedusa total sau partial la data achizitiei.