Casarea mașinii firmei
Dacă în urma inventarierii bunurilor comisia de inventariere constată autoturisme care nu mai pot fi folosite sau repararea lor nu rentează, acestea pot fi scoase din funcțiune prin casare. Comisia de inventariere va propune, în procesul de inventariere, casarea autoturismului. Casarea bunului va fi consemnată în procesul-verbal de scoatere din funcțiune (cod 14-2-3/a).
Materialele obținute după dezmembrare se pot folosi:
- intern sau
- se pot vinde către firme specializate în colectarea deșeurilor feroase sau neferoase.
Este importantă valorificarea materialelor rezultate (preferabil, prin vânzarea către firme specializate). Dacă nu se demonstrează valorificarea bunurilor, organele fiscale pot considera că autoturismul a fost lipsă la inventar și să considere cheltuiala neamortizată nedeductibilă și să ajusteze TVA-ul aferent cheltuielii neamortizate.
Mașinile lipsă la inventar
Conform nomenclatorului privind mijloacele fixe (HG nr. 2139/2004), autoturismele se amortizează fiscal pe o perioadă cuprinsă între patru și șase ani. Dacă o companie decide amortizarea autoturismelor pe o perioadă ce depășește cinci ani inclusiv, atunci autoturismul este considerat bun de capital din punct de vedere al ajustării TVA-ului.
Dacă în urma inventarierii bunurilor comisia de inventariere constată un autoturism lipsă la inventar, atunci cheltuiala cu valoarea neamortizată constituie cheltuială nedeductibilă, iar TVA-ul se ajustează proporțional, în funcție de anul în care s-a constatat lipsa, raportat la perioadă de cinci ani care este folosită la ajustarea TVA-ului pentru bunurile de capital.
Pentru autoturismele care sunt amortizate în patru ani, ajustarea de TVA se face la valoarea rămasă de amortizat.
În cazul furtului de bunuri dovedite cu acte de la poliție, cheltuiala este deductibilă și nu se face ajustarea de TVA.