avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA ajustare TVA la casare autoturism
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

ajustare TVA la casare autoturism

Buna

Societatea detine un autoturism neamortizat integral.
A fost avariat si am incasat dauna totala de la societatea de asigurare.
In luna casarii se mai face ajustarea TVA sau nu?
In catalogul duratelor normale de functionare (Hg 2139/2004) : autoturisme - 4-6 ani
Art. 149, Cod fiscal - activele corporale sunt bunuri de capital daca durata normala de functionare e mai mare de 5 ani.

Multumesc si o zi placuta
Ovidiu
Cel mai recent răspuns: Bajinaru Ramona , utilizator 20:20, 20 Iulie 2010
faceti ajustare in favoarea statului astfel:

total taxa dedusa / 5 X perioada de ajustare ramasa

exemplul de mai sus se refera la un autoturism achizitionat in leasing, unde perioada de ajustare incepe din momentul transferului dreptului de proprietate si se face si asupra taxei deduse inainte de producerea transferului.
Daca epava se vinde...cheltuiala cu partea neamortizata devine deductibila (indiferent de venitul obtinut). Facem ajustare si in acest caz?

Multumesc
pct 71^6 din norme:

În aplicarea prevederilor art. 24 alin. (15) din Codul fiscal, cheltuielile înregistrate ca urmare a casării unui mijloc fix cu valoarea fiscală incomplet amortizată sunt cheltuieli efectuate în scopul realizării de venituri impozabile.

Prin casarea unui mijloc fix se înţelege operaţia de scoatere din funcţiune a activului respectiv, urmată de dezmembrarea acestuia şi valorificarea părţilor componente rezultate, prin vânzare sau prin folosirea în activitatea curentă a contribuabilului.


ajustarea se face deoarece bunul de capital isi inceteaza existenta, nu are nici o legatura cu deductibilitatea cheltuielii la calculul imp pe profit.
Multumesc pentru raspunsuri.
Stiam cum se face ajustarea si o facusem deja.
Dilema era legata de conditia din definitia bunurilor de capital (in cazul carora se face ajustarea).
Cum se stabileste "durata normala de functionare e mai mare de 5 ani".
Durata normala de viata sa stabileste dupa parearea mea conform Hg 2139/2004, insa o durata intre 4-6 ani (cum este cazul pentru autoturisme) inseamna mai mare de 5 ani ???
Eu asa am considerat in cele din urma si cum spuneam am facut ajustarea, pentru orice eventualitate (DESI nu mi se pare corect sa fac o operatiune doar pentru a fi sigur ca nu se interpreteaza impotriva mea....)
E doar un detaliu, dar eram tare curios sa aflu si o alta opinie.

In ca odata va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Martie 2010
ovidiumazilu, utilizator

Alte discuții în legătură

Ajustarea valorii tva deductibile florip florip Buna ziua, In cazul casarii unui mijloc fix neamortizat integral, partea neamortizata reprezinta cheltuiala nedeductibila si se impoziteaza la calculul ... (vezi toată discuția)
Ajustare tva mijloc fix Pop I Pop I Am urmatoarea situatie:In anul 2007 am achizitionat un cap tractor.In decembrie 2009,acest auto a fost distrus complet in urma unui accident .In acest sens ... (vezi toată discuția)
Ajustare t.v.a. leasing financiar dupa scoaterea utilizatorului din evidenta platitorilor de t.v.a. LauraB77 LauraB77 In 09.2010 am incheiat un contract de leasing financiar pentru achizitionarea unui autoturism. Durata leasingului este de 5 ani, respectiv pana in 09.2015. ... (vezi toată discuția)