avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1029 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Ajustare t.v.a. leasing financiar dupa scoaterea ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Ajustare t.v.a. leasing financiar dupa scoaterea utilizatorului din evidenta platitorilor de t.v.a.

In 09.2010 am incheiat un contract de leasing financiar pentru achizitionarea unui autoturism. Durata leasingului este de 5 ani, respectiv pana in 09.2015.

In 04.2012 am solicitat scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de t.v.a., societatea devenind neplatitoare de t.v.a. incepand cu 01.05.2012. Pana la 30.04.2012 inclusiv, in declaratia 300 (depusa in 05.2012) am inregistrat ca taxa dedusa t.v.a.-ul deductibil aferent capitalului si dobanzii facturate in perioada 09.2010 - 04.2012 (valoarea reziduala nu este inclusa in rate), respectiv 7.172 lei.

1) Tinand cont de faptul ca, in ultimul decont, t.v.a.-ul avea sold negativ si nu s-a solicitat niciodata rambursarea acestuia (in consecinta nici a t.v.a.-ului aferent leasingului), imi revine obligatia sa ajustez t.v.a.-ul pana pe 25.10.2015, sa depun declaratia 307 si sa platesc taxa?

2) In cazul unui raspuns afirmativ, va rog foarte mult sa ma ajutati cu un exemplu de calcul pentru aceasta ajustare.

3) La momentul schimbarii regimului de tva se va recalcula valoarea fiscala a bunului?

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Noiembrie 2012
LauraB77, utilizator
Cel mai recent răspuns: carmenbn , utilizator 12:08, 11 Ianuarie 2013
pct. 61, alin. 9 din norme
În cazul activelor corporale fixe achiziţionate printr-un contract de leasing, dacă transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor are loc după scoaterea locatarului/utilizatorului din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în vederea aplicării regimului special de scutire pentru întreprinderile mici, acesta are obligaţia, până cel târziu pe data de 25 a lunii următoare celei în care a intervenit transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, să ajusteze:
a) taxa deductibilă aferentă bunurilor de capital, inclusiv taxa plătită sau datorată înainte de data transferului dreptului de proprietate, potrivit prevederilor art. 149 din Codul fiscal şi pct. 54;
b) taxa deductibilă aferentă activelor corporale fixe, constatate pe bază de inventariere, altele decât cele care sunt considerate bunuri de capital conform art. 149 din Codul fiscal, corespunzător valorii rămase neamortizate la momentul transferului dreptului de proprietate, conform art. 128 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal.

1.daca transferul dreptului de proprietate are loc in sept 2015, trebuie sa depuneti decl. 307 pana pe data de 25 oct. 2015

2.conform lit. a) sau b) de mai sus, in functie de durata de functionare aleasa (daca autoturismul reprezinta bun de capital sau nu)

3.se va recalcula valoarea fiscala a bunului care sta la baza amortizarii fiscale, pentru ca la semnarea contractului de leasing valoarea fiscala a fost stabilita prin excluderea taxei.

Mai exact,ce reprezinta ajustarea?Trebuie platit TVA-ul care a fost dedus pe perioada cat firma a fost platitoare de TVA?
Ajustarea TVA presupune plata la bugetul de stat, integrala sau proportionala, a unei sume din TVA-ul dedus la achizitie sau ulterior in legatura cu aceste bunuri.
Procentul cu care se ajusteaza TVA este cel care a fost in vigoare la data achizitiei bunurilor.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajustare tva sain sain Cum se face ajustarea tva la un bun achizitionat printr-un contract de leasing financiar si care se afla in derulare in momentul iesirii din tva. (vezi toată discuția)
Ordin anaf nr. 3194/27.09.2011 privind ajustarea tva.  Gabriela Monica Ionescu Gabriela Monica Ionescu [b]A fost aprobat Ordinul presedintelui ANAF nr. 3.194/27.09.2011 pentru aprobarea modelului si continutului [u]formularului 307 „Declaratie privind ... (vezi toată discuția)
Tva de ajustat la divizare beinaz a beinaz a Societatea A transfera catre societatea B active prin divizare , care urmeaza sa desfasoare activitatea economica care i-a fost transferata. Societatea ... (vezi toată discuția)