Societatea A transfera catre societatea B active prin divizare , care urmeaza sa desfasoare activitatea economica care i-a fost transferata.
Societatea A este persoana impozabila platitoare de TVA, iar societatea B este persoana impozabila neplatitoare de TVA.
1.La ce societatea se ajusteaza T.V.A. –ul aferent bunurile de capital, conform art.128. al.7 si 149 din codul fiscal ?
- Cum se ajusteaza TVA-ul bunurilor de capital la valoarea ramasa in luni sau ani ?
-Ajustarea neglijabila sub 1000 de lei, este valabila si in acest caz de transfer prin divizare a bunurilor de capital ?
2.-La ce societate se ajusteaza T.V.A.-ul activelor de natura mijloacelor fixe cu amortizare sub 5 ani de zile si valoare de inventar sub limita prevazuta, conform art. 128. al. 7 si 148 din codul fiscal ?
-Cum se ajusteaza TVA-ul aceste active, la valoarea ramasa neamortizata ?
- Ajustarea neglijabila sub 1000 de lei, este valabila si in acest caz de transfer prin divizare a acestor active ?
1. Norme art 128
(8) Persoana impozabilă care este beneficiarul transferului prevăzut la alin. (7) este considerată ca fiind succesorul cedentului, indiferent dacă este înregistrată în scopuri de taxă sau nu. Beneficiarul va prelua toate drepturile şi obligaţiile cedentului, inclusiv pe cele privind livrările către sine prevăzute la art. 128 alin. (4) din Codul fiscal, ajustările deducerii prevăzute la art. 148 şi 149 din Codul fiscal. Dacă beneficiarul transferului este o persoană impozabilă care nu este înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal şi nu se va înregistra în scopuri de TVA ca urmare a transferului, va trebui să plătească la bugetul de stat suma rezultată ca urmare a ajustărilor conform art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161 din Codul fiscal, după caz, şi să depună în acest sens declaraţia prevăzută la art. 156^3 alin. (8) din Codul fiscal.
Ajustarea se face in luni dar o singura data. Sa zicem ca mai aveti de ajustat 17 ani si 10 luni. Faceti ajustarea aferenta celor 17 ani si 10 luni pe intreaga suma. Ulterior daca soc se inreg. in scopuri de TVA are dreptul sa faca ajustarea pentru perioada ramasa de ajustat (sa zicem 15 ani si 3 luni).
2. Activele care se amortizeaza sub 5 ani nu sunt bunuri de capital conform definitiei de la articolul 149 prin urmare nu se ajusteaza TVA-ul in cazul lor.
ART. 149 Ajustarea taxei deductibile în cazul bunurilor de capital
(1) În sensul prezentului articol:
a) bunurile de capital reprezintă toate activele corporale fixe, definite la art. 125^1 alin. (1) pct. 3, precum și operațiunile de construcție, transformare sau modernizare a bunurilor imobile, exclusiv reparațiile ori lucrările de întreținere a acestor active, chiar în condițiile în care astfel de operațiuni sunt realizate de beneficiarul unui contract de închiriere, leasing sau al oricărui alt contract prin care activele fixe corporale se pun la dispoziția unei alte persoane;nu sunt considerate bunuri de capital activele corporale fixe amortizabile a căror durată normală de utilizare stabilită pentru amortizarea fiscală este mai mică de 5 ani; activele corporale fixe de natura mijloacelor fixe amortizabile care fac obiectul leasingului sunt considerate bunuri de capital la locator/finanțator dacă limita minimă a duratei normale de utilizare este egală sau mai mare de 5 ani;
In legatura cu marja neglijabila de T.V.A. ( 1000 de lei) la ajustare o mai aplic , la acest transfer ?
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Divizare
beinaz a
Societatea A transfera catre societatea B active prin divizare , care urmeaza sa desfasoare activitatea economica care i-a fost transferata.
Societatea A ... (vezi toată discuția)