Ieri seara, premierul Victor Ponta a confirmat ca acciza suplimentara de 7 eurocenti per litru, aplicata combustibililor, va intra sigur in vigoare la 1 aprilie 2014, desi au fost discutii in ultimele saptamani ca ar putea fi amanata. Initial, acciza suplimentara pentru combustibili era anunata ca se aplica de la 1 ianuarie 2014, dar in urma reactiilor dure ale presedintelui Traian Basescu a fost amanata cu trei luni.
Acciza suplimentara de 7 eurocenti/litru de combustibil a fost introdusa in Codul fiscal prin OUG nr. 102/2013 si trebuia sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2014, dar ulterior a fost amanata.
Potrivit OUG nr. 111/2013 pentru reglementarea unor masuri fiscale si pentru modificarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 809 din 19 decembrie 2013, acciza de 7 eurocenti/litru de combustibil se va aplica din 1 aprilie 2014.
Astfel, accizele la combustibili valabile din 1 aprilie 2014 sunt:
-
benzina cu plumb: 491,19 euro/1000 litri;
-
benzina fara plumb: 429,59 euro/1000 litri;
-
motorina: 400,395 euro/1000 litri;
-
petrol lampant (kerosen) utilizat drept combustibil pentru motor: 445,91 euro/1000 litri.
Presedintele a cerut ca acciza suplimentara la combustibili sa fie amanata
Ideea unei accize suplimentare la combustribili a fost vehiculata pentru prima data la inceputul lunii noiembrie, dupa negocierile purtate intre Executiv si Fondul Monetar International (FMI). Apoi, aplicarea ei a fost inclusa in acordul pe care tara noastra l-a incheiat atunci cu FMI.
Amanarea introducerii accizei de 7 eurocenti la combustibili a fost facuta in contextul in care aceasta taxa, inclusa ca sursa de venituri in bugetul de stat din acest an, a starnit reactii dure din partea presedintelui Traian Basescu. Acesta a precizat ca va retrimite legea bugetului de stat pe 2014 in Parlament si o va ataca la Curtea Constitutionala, daca Guvernul nu renunta la acciza de 7 eurocenti pe carburanti. In plus, el a afirmat ca nu va semna scrisoarea cu FMI, daca acciza suplimentara va fi inclusa in acel tratat.
Ca urmare a reactiilor dure din partea presedintelui, premierul Victor Ponta a aprobat in sedinta de Guvern din 18 decembrie OUG nr. 111/2013 prin care a amanat aplicarea accizei de 7 eurocenti/litru de combustibil, astfel incat bugetul pe anul viitor sa isi poata definitiva la timp parcursul legislativ.
La o zi dupa aceasta sedinta a Executivului, in care s-a decis amanarea noii taxe pe carburanti, legea bugetului de stat pe 2014 a fost publicata in Monitorul Oficial.
Conform declaratiilor din presa centrala, in ultimele saptamani, presedintele a cerut ca acciza suplimentara la carburanti sa fie eliminata sau amanta pana la 1 iulie.
Pe 3 februarie, in urma unei intalnire a Executivului cu reprezentii FMI, Victor Ponta a afirmat ca acciza suplimentara de 7 eurocenti/litru la combustibili se aplica sigur de la 1 aprilie 2014, conform unei declaratii publicate pe site-ul Guvernului.
Premierul a mai spus ca presedintele a vorbit pe 2 februarie cu reprezentantii institutiilor financiare internationale. In cursul acestor discutii, Traian Basescu a precizat ca, daca nu mai scrie de acciza in scrisoarea cu FMI, atunci, sigur, intra in vigoare aceasta taxa, pe 1 aprilie, iar, daca nu mai este trecuta in scrisoare, atunci o semneaza.
In plus, Victor Ponta a precizat ca, pentru a fi valabila, este nevoie ca presedintele sa semneze scrisoarea cu FMI, conform Legii tratatelor.
"Scrisoarea se emite in baza memorandumului pe care-l semneaza toti ministrii care au atributii: primul-ministru, guvernatorul si presedintele tarii. Se considera un tratat international si, atunci, e nevoie de semnatura presedintelui si, de altfel, si cei de la FMI si Comisia Europeana nu vor sa aiba o incertitudine constitutionala in ceea ce priveste Romania", a explicat premierul.