Potrivit unui comunicat de presa al Presedintiei, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat miercuri, 5 martie, memorandumul privind Aprobarea rezultatului discutiilor cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala si a Scrisorii de intentie.
Mai exact, documentul este intitulat "Memorandumul cu tema: a. Aprobarea rezultatului discutiilor purtate in perioada 21 ianuarie - 4 februarie 2014 in cadrul misiunii comune de evaluare a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale aferente programului curent de asistenta financiara de tip preventiv; b. Aprobarea semnarii de catre domnul Victor-Viorel Ponta, prim-ministru, impreuna cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a Scrisorii de intentie".
Scrisoarea cu FMI este considerata un tratat international, astfel ca este emisa in baza memorandumului pe care il semneaza primul-ministru, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, presedintele tarii si ministrii cu atributii.
Presedintele nu a dorit sa semneze scrisoarea cu FMI
Traian Basescu a mentionat recent ca semneaza scrisoarea catre FMI cu doua conditii.
"In scrisoare nu poate sa apara cresterea taxei pe combustibil, motorina si benzina, asa cum doreste premierul si aceasta conditie nu o pun de dragul de a o pune. Nu voi fi partenerul lui Victor Ponta la un act imoral si un act de coruptie", a subliniat presedintele.
Ideea unei accize suplimentare la combustribili a fost vehiculata pentru prima data la inceputul lunii noiembrie 2013, dupa negocierile purtate intre Executiv si Fondul Monetar International (FMI). Apoi, aplicarea ei a fost inclusa in acordul pe care tara noastra l-a incheiat atunci cu FMI.
Acciza suplimentara de 7 eurocenti/litru la combustibil a fost introdusa in Codul fiscal prin OUG nr. 102/2013 si trebuia sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2014, dar ulterior a fost amanata, deoarece era inclusa ca sursa de venituri la bugetul de stat din acest an, ceea ce a starnit reactii dure din partea presedintelui.
Mai exact, Traian Basescu a precizat ca va retrimite legea bugetului de stat pe 2014 in Parlament si o va ataca la Curtea Constitutionala, daca Guvernul nu renunta la acciza de 7 eurocenti pe carburanti. In plus, el a afirmat ca nu va semna scrisoarea cu FMI, daca acciza suplimentara va fi inclusa in acest tratat.
Ca urmare a reactiilor dure din partea presedintelui, premierul Victor Ponta a aprobat in sedinta de Guvern din 18 decembrie 2013 OUG nr. 111/2013 prin care a amanat aplicarea accizei de 7 eurocenti/litru de combustibil, astfel incat bugetul pe anul acesta sa isi poata definitiva la timp parcursul legislativ.
La o zi dupa aceasta sedinta a Executivului, in care s-a decis amanarea noii taxe pe carburanti, respectiv pe 19 decembrie 2013, legea bugetului de stat pe 2014 a fost publicata in Monitorul Oficial.
Potrivit OUG nr. 111/2013 pentru reglementarea unor masuri fiscale si pentru modificarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 809 din 19 decembrie 2013, acciza de 7 eurocenti/litru de combustibil se va aplica din 1 aprilie 2014.
Astfel, accizele la combustibili valabile din 1 aprilie 2014 sunt:
- benzina cu plumb: 491,19 euro/1000 litri;
- benzina fara plumb: 429,59 euro/1000 litri;
- motorina: 400,395 euro/1000 litri;
- petrol lampant (kerosen) utilizat drept combustibil pentru motor: 445,91 euro/1000 litri.
Presedintele nu a dorit in scrisoare nici mentiuni despre "electorata"
A doua conditie impusa de presedinte pentru a semna scrisoarea cu FMI a fost eliminarea din continutul acesteia a masurilor prin care persoanele cu venituri sub 1.600 de lei ar putea beneficia de reducerea la jumatate a ratei la credite, dar nu mai mult de 500 lei.
"A doua conditie este ca in scrisoare sa nu apara celebra electorata, chiar daca Guvernul a avut asistenta BNR pentru a lansa acest proiect", a spus recent Traian Basescu.
Guvernul a anuntat, la inceputul lunii februarie, ca a convenit cu FMI sa reduca la jumatate rata pentru orice tip de credit, in lei si in orice valuta, insa in limita a 500 de lei, pe o perioada de doi ani de zile, pentru persoanele fizice, salariati sau pesionari, care au un venit mediu net mai mic sau egal cu 1.610 lei si care nu au restante la credite mai mari de 90 de zile. Dupa doi ani, statul va acorda acestor persoane un credit fiscal de pana la 200 lei, care sa acopere cresterea dobanzii pentru perioada in care rata a fost redusa.
In plus, presedintele a precizat recent ca, daca Executivul indeplineste aceste doua conditii, atunci el va semna scrisoarea imediat ce este aprobata de Guvern.
Atentie! Desi presedintele a semnat scrisoarea de intentie cu FMI, in comunicatul de presa al Presedintiei de ieri nu se precizeaza daca Guvernul a indeplinit sau nu cele doua conditii impuse de Traian Basescu.
Comentarii articol (1)