Radu Beligan a primit certificatul de intrare in Cartea Recordurilor
Dupa ce a jucat in spectacolul „Egoistul“, pe scena Teatrului National din Bucuresti (TNB), Radu Beligan a primit, in 15 decembrie, certificatul care atesta ca este cel mai longeviv actor inca in activitate pe scena unui teatru, la o zi dupa ce a implinit 95 de ani. Emotionat, maestrul Beligan a spus ca iubeste publicul si ca datorita lui a ajuns unde este astazi: "E coplesitor ce se intampla. Voi m-ati facut ceea ce sunt. N-am niciun merit. Sunt rezultatul iubirii pe care mi-ati aratat-o atata vreme", a spus Beligan catre public.
"Sunt obligat de constiinta mea sa va spun doua lucruri: intai, odata cu ridicarea acestui teatru, acum 40 de ani, primul lui director a fost maestrul Radu Beligan, care, timp de 21 de ani, a condus destinele acestui teatru. Tot astazi, suntem foarte aproape de a incheia lucrarile pentru reconstructia acestui teatru, fundamental pentru imaginea Romaniei, a culturii romanesti. Odata cu instalarea mea la directia acestui teatru, maestru Beligan mi-a spus <ai grija, sa aduci inapoi Sala Studio la Teatrul National!>. Si iata-l jucand pe aceasta scena", a spus si Ion Caramitru.
Olimpicii internationali au fost premiati la sediul Guvernului Romaniei
In 18 decembrie, a avut loc, la sediul Guvernului, festivitatea de premiere a elevilor care au obtinut distinctii la olimpiadele internationale pe discipline scolare, in anul 2013, a profesorilor care i-au pregatit si a unitatilor scolare de unde provin elevii premiati. Evenimentul a fost gazduit de prim-ministrul Victor Ponta, in prezenta ministrului Remus Pricopie, a ministrului delegat Mihnea Costoiu, a presedintelui Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport din Senat, Ecaterina Andronescu, si a presedintelui Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport din Camera Deputatilor, Angel Tilvar.
In cadrul festivitatii, au fost premiati 165 de elevi, 187 de profesori pregatitori si cele 86 de unitati scolare de provenienta a elevilor. In anul scolar 2012-2013, la olimpiadele si concursurile scolare internationale, elevii premiati au obtinut 53 de medalii de aur si premiul I, 65 de medalii de argint si premiul II, 48 de medalii de bronz si premiul III, respectiv 35 de mentiuni.
Fondul de premiere alocat de MEN pentru cele 201 distinctii obtinute, in valoare de 2.653.671 lei, a fost distribuit astfel:
- la categoria olimpiade internationale: premiul special pentru medalia de aur si punctaj maxim - 12.440 lei, premiul I - 9.640 lei, premiul II -8.260 lei, premiul III - 5.900 lei, mentiune - 4.030 lei.
- la categoria concursuri internationale: premiul I - 4.400 lei, premiul II - 3.750 lei, premiul III - 2.920 lei, mentiune - 2.530 lei.
Operatie in premiera mondiala la Cluj
Echipa de medici condusa de seful sectiei de chirurgie toracica a Spitalului de Pneumoftiziologie Leon Daniello din Cluj-Napoca, doctorul Dan Nicolau, a realizat luni o operatie in premiera mondiala: a extirpat 246 de tumori din plamanul unui barbat cu ajutorul unui aparat cu laser. Recordul mondial era detinut de un medic din Germania care a extirpat 235 de astfel de tumori.
"Este un record mondial, conform literaturii de specialitate recordul anterior apartine profesorului Rolle din Germania, care a scos 235 de tumori. Pacientul este in stare buna, are 77 de ani si mai multe complicatii: colon operat, de acolo pornind tumorile, e pe dializa, are probleme cu inima. Acesta este avantajul cu folosirea laserului, ca nu sunt afectate alte organe. Daca nu exista aceasta tehnica, se facea tratament cu chimioterapie, care nu prea ar fi avut influenta asupra unor tumori metastatice. E o sansa data acestui pacient. Statistica celor care practica astfel de tratamente mentioneaza o durata de supravietuire de 18 luni, fata de 6 luni, in cazul in care nu s-ar fi apelat la metoda cu laser. Un plus de 12 luni este enorm in ceea ce priveste viata pacientului”, a declarat chirurgul Dan Nicolau.
--
Exista intotdeauna speranta. Chiar si intr-o tara in care realitatea e impovaratoare, iar oamenii gasesc mai usor motive pentru a se cufunda in ofuri coplesitoare. Nu e simplu sa fii optimist in Romania, insa, nici imposibil nu este. Trebuie doar sa te incapatanezi suficient de tare ca sa descoperi experientele pozitive, lucrurile bune, realitatile fericite. In weekend noi va prezentam cel putin o stire pozitiva din Romania. Ca sa intelegem ca realitatea are mereu si o valenta de care merita sa ne bucuram. Alte motive de bucurie mai gasiti aici.
Comentarii articol (2)