De la sfarsitul lunii decembrie 2013, avocatii din Ramnicu Valcea au ramas fara un spatiu corespunzator in care sa-si desfasoare activitatea in cadrul Judecatoriei din oras. In prezent, ei protesteaza fata de aceasta situatie si incearca sa gaseasca un alt spatiu, desi nu este in atributiile lor.
Pe data de 24 decembrie 2013, Judecatoria Ramnicu Valcea a comunicat Baroului Valcea "preluarea" biroului avocatilor din sediul Judecatoriei si le-a pus pus in vedere avocatilor sa elibereze acel spatiu pana la data de 6 ianuarie 2014, conform unui comunicat de presa al Baroului Valcea. Judecatoria Ramnicu Valcea a anuntat ca trebuie sa preia spatiul avocatilor pentru a aplica Strategia de implementare a informatizarii sistemului judiciar si a lipsei spatiilor necesare.
Monica Livescu, decanul Baroului Valcea, a precizat, intr-o declaratie facuta pentru AvocatNet.ro, ca in biroul avocatii din Judecatoria Ramnicu Valcea a fost mutata Registratura Judecatoriei Ramnicu Valcea, unde sunt angajate trei persoane si unde urmeaza sa instalate inca trei scanere.
In data de 30 decembrie 2013, in urma intrunirii in sedinta extraordinara a Consiliul Baroului Valcea, s-a comunicat Judecatoriei Ramnicu Valcea motivele de fapt si de drept pentru care nu se poate da curs solicitarii acesteia, se mai scrie in comunicatul Baroului Valcea. In plus, in aceeasi zi, la ora 11,30, Judecatoria Ramnicu Valcea a comunicat Baroului Valcea ca, la ora 15,30, se va proceda la preluarea spatiului mentionat, indiferent de prezenta sau nu, a reprezentantului Baroului, iar bunurile gasite acolo si care nu apartin instantei vor fi depozitate si sigilate.
Baroul Valcea spune, in comunicatul de presa, ca detine in mod legal spatiul din cladirea Judecatoriei Valcea, atat in baza dispozitiilor art. 38 si 79 din Legea 51/1995 republicata, cat si in baza protocolului incheiat in anul 2009 cu Tribunalul Valcea.
Conform Legii 51/1995, judecatoriile sunt obligate sa le asigure avocatilor un spatiu corespunzator pentru desfasurarea activitatii, adaptat nivelului de activitate si numarului de avocati al baroului.
In plus, Monica Livescu a mentionat ca Judecatoria Ramnicu Valcea nu a denuntat protocolul incheiat cu Baroul Valcea. Ea a mai spus ca, in prezent, avocatii din Valcea au la dispozitie o sala cu o dimensiune de 12 mp, astfel ca, practic, isi desfasoara activitatea pe holurile acestei Judecatorii. Baroul Valcea are 325 de avocati activi.
"Fata de punerea in aplicare a deciziei unilaterale a presedintelui Judecatoriei Ramnicu Valcea de a prelua abuziv biroul avocatilor, inainte de epuizarea cailor legale pe care le are la dispozitie pentru gasirea altor solutii de spatiu, Consiliul Baroului Valcea, reunit in sedinta extraordinara din data de 30.12.2013, a decis declansarea unui protest public incepand cu 7 ianuarie 2014, urmand a fi folosite gradual toate formele de protest, ultima dintre acestea fiind aceea a neasigurarii de catre membri Baroului a asistentei juridice obligatorii la toate organele judiciare (judecatorii, tribunal, parchete, organe de urmarire penala)", se precizeaza in comunicatului de presa al Baroului Valcea.
Astfel, conform comunicatului de presa al Baroului Valcea, doar in prima saptamana de la declansarea protestului, se va asigura cu titlu de exceptie asistenta in cauzele:
-
avand ca obiect infractiunile prevazute de art. 174 - 176, 211, 197-198 Cod penal si in cazul infractiunilor flagrante;
-
avand ca obiect prelungirile si verificarile masurii de arestare preventiva;
-
aflate in cercetare la organele de politie, parchete, DNA si DIICOT.
Monica Livescu a spus ca, in prezent, avocatii din Baroul Valcea protesteaza prin afisarea protestul scris in toate sediile instantelor si prin purtarea de ecusoane cu mentiunea "Protest".
De asemenea, cei 325 avocati activi ai Baroului Valcea fac apel la toate autoritatile responsabile (Guvern, Ministerul Justitiei, Consiliul judetean, Consiliul local) care au atributii in asigurarea sediilor necesare bunei functionari a instantelor judecatoresti, potrivit art. 125 din legea 304/2004 privind organizarea judecatoreasca, pentru gasirea unor solutii rationale si echilibrate, care sa nu afecteze in niciun mod desfasurarea activitatii avocatilor si rolul lor in realizarea actului de justitie, se mentioneaza in comunicatul de presa al Baroului Valcea.
Monica Livescu a precizat ca, pe 7 ianuarie 2014, reprezentantii Baroului Valcea au avut o intrevedere cu cei ai Consiliului judetean Valcea, una dintre institutiile care este obligata sa asigure un spatiu adecvat pentru buna desfasurare a activitatii justitiei. In cadrul acestei intrevederi, cele doua institutii au incercat sa gaseasca spatii disponibile pentru avocati sau in care ar putea fi mutate activitatile conexe Judecatoriei, astfel incat sa se elibereze un spatiu in cladirea Judecatoriei Ramnicu Valcea.
Monica Livescu a subliniat ca nu avocatii sunt cei obligati sa caute solutii pentru un birou in cadrul Judecatoriei Ramnicu Valcea, ci Judecatoria, dar ca avocatii incearca rezolvarea conflictului pe cale amiabila. In plus, ea a dat drept exemplu de solutie un spatiu liber in cladirea Parchetului Tribunalului Valcea, care se afla vizavi de Judecatorie si in care ar putea fi mutat Serviciul de Probatiuni al Judecatoriei. Astfel, s-ar putea elibera un spatiu in Judecatoria Ramnicu Valcea unde sa fie stabilit biroul avocatilor.
Fata de aceasta situatie, Comisia Permanenta a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a anuntat ca sustine Protestul formulat de Consiliul Baroului Valcea in numele avocatilor valceni si ca solicita factorilor decizionali competenti din sistemul de justitie, atat la nivel local (Judecatoria Ramnicu Valcea, Tribunalul Ramnicu Valcea, Curtea de Apel Pitesti), cat si central (Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii), luarea de indata a masurilor ce se impun in vederea restabilirii normalitatii, in spiritul respectarii legii dar si a profesiei de avocat.