Protestele magistraților vin în contextul în care Guvernul a adoptat marțea trecută o ordonanță de urgență cu modificări privind cariera procurorilor și judecătorilor (alături de cea privind candidatul din partea României la Parchetul European, amândouă ordonanțele fiind deja publicate în Monitorul Oficial).
Primii care și-au anunțat suspendarea activității pentru săptămâna asta au fost cei de la Cluj. Adunarea generală a Tribunalului Cluj a decis că toate cauzele vor fi amânate, cu excepția celor urgente (minori, ordine de protecție, ordonanțe președințiale, suspendarea actelor administrative). Încetul cu încetul, tot mai multe parchete și judecătorii s-au alăturat cu măsuri similare acțiunilor de protest. Conform Agerpres, au anunțat întreruperi de activități, până acum:
Apoi, tot vineri și-au mai anunțat întreruperea activității în decursul săptămânii acesteia:
- Parchetul Tribunalului Brașov, Parchetul Tribunalului București și Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești, toată săptămâna aceasta;
- Parchetul Tribunalului Argeș a decis să suspende activitatea timp de trei zile;
- Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța a suspendat activitatea în zilele de luni, marți și miercuri;
- Tribunalul București a decis amânarea tuturor dosarelor, mai puțin a celor urgente, în intervalul 28 februarie - 7 martie;
- Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț a suspendat activitatea cu publicul până pe 8 martie; Judecătoria Piatra-Neamț a decis suspendarea ședințelor timp de două ore, în intervalul orar 12.00 - 14.00, în perioada 27 februarie - 1 martie;
- Judecătoria Ploieşti a decis să suspende zilnic şedinţele de judecată câte 30 de minute, până pe data de 8 martie;
- Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita şi unităţile din subordine și-au suspendat activitatea judiciară (exceptând urgențele) și activitățile de audiență cu publicul până pe 1 martie inclusiv;
- tot până pe 1 martie au decis suspendarea activității și procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş;
- Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara și-a suspendat activitatea în această săptămână;
- procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au decis să îşi suspende activitatea până la data de 8 martie.
Luni, DIICOT s-a alăturat protestului și a anunțat, potrivit Agerpres, suspendarea activității în perioada 26 februarie - 8 martie, câte patru ore în fiecare zi. Apoi, CSM a decis să ceară Guvernului abrogarea ordonanței cu pricina, conform celor de la News.ro.
Vinerea trecută au avut loc proteste în fața Palatului Justiției din Cluj, dar și pe treptele Palatului de Justiție din București și în Timișoara. Tot săptămâna trecută, judecători și procurori din Brașov, Covasna și Oradea și-au manifestat similar nemulțumirile față de schimbări și de modul de adoptare a acestora. Chiar și în instanțe și parchete unde nu s-a decis suspendarea activității, au avut loc proteste și s-au exprimat nemulțumiri.
Forumul Judecătorilor din România a făcut un apel către adunările generale de la instanțe și parchete să se convoace și să adopte revendicări comune legate de menținerea Mecanismului de Cooperare și Verificare impus prin Uniunea Europeană, inițierea unor proceduri legislative de către cei care pot să facă asta pentru a modifica legislația în privința emiterii ordonanțelor de urgență în domeniul legilor justiției și al legislației penale, adoptarea de măsuri în scopul suspendării activităţii Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie până la pronunţarea Preşedintelui Curţii de Justiţie a Uniunii Europene asupra măsurilor provizorii solicitate chiar de către Asociația Forumul Judecătorilor și altele (puteți citi toate propunerile aici).
În continuarea unor modificări adoptate anul trecut de Parlament la legile justiției, ordonanța privind magistrații dată marți a venit chiar să corecteze sau să atenueze temporar unele dintre efectele legilor de anul trecut. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 7/2019 vizează ocuparea posturilor de conducere din cadrul Ministerului Public, promovarea pe loc, admiterea în Institutul Național de Magistratură, dar și menținerea în funcție în funcție de buna reputație.
"Eu, ca magistrat în sistem, vă spun că nu aveam nevoie de modificări la legile justiţiei, nici prin legile date de Parlament, nici prin OUG, dar ceea ce se întâmplă în momentul de faţă nu face decât să confirme îngrijorările magistraţilor, şi anume că legile s-au făcut în grabă, legile s-au făcut prost, legile au determinat aspecte ineficiente la unele instanţe şi parchete, legile au mari probleme de respectare a unor standarde internaţionale şi iată că ele trebuie corectate prin ordonanţă, însă Guvernul nu se rezumă la a corecta legile imperfecte ale Parlamentului, ci Guvernul adoptă şi alte măsuri, prin care îşi întăreşte controlul asupra sistemului judiciar. Or lucrurile acestea nu le mai putem accepta. Acesta este motivul pentru care în aceste zile veţi vedea judecătorii şi procurorii protestând, nu doar prin comunicate de presă şi prin ieşiri în faţa palatelor de justiţie, ci chiar prin suspendarea activităţii, începând de săptămâna viitoare", a declarat joi Cristi Danileţ la RFI.
Ca urmare a acțiunilor de protest anunțate de magistrați și a protestelor din țară petrecute în ultimele două zile, Guvernul, reprezentat de premier, s-a adresat magistraților și i-a chemat la dialog, dar fără un program bine definit al discuțiilor. Din acest motiv, pentru faptul că nu au fost chemați conducătorii celor mai importante instanțe și parchete, dar și pentru că "independența justiției nu se negociază", asociațiile magistraților au refuzat invitația Executivului. Singura soluție, susțin cei de la Asociația Forumul Judecătorilor, este abrogarea ordonanței 7.
"Independența justiției nu se negociază! Orice dialog referitor la adoptarea OUG nr.7/2019 trebuia inițiat anterior emiterii sale, iar nu post factum, singura soluție aflată în acest moment la îndemâna legiuitorului (fie el și delegat) fiind abrogarea imediată și în integralitate a actului normativ în cauză. Reiterăm faptul că Guvernul României și Parlamentul României au refuzat constant să ia în considerare argumentele și soluțiile constituționale prin care să respecte convențiile internaționale la care România a aderat, transmise în ultimii doi ani de corpul magistraților, care s-au opus inițiativelor legislative într-o majoritate covârșitoare (peste 90% dintre judecători și procurori), iar adoptarea unor modificări ale legislației privind organizarea judiciară, prin Ordonanțe de urgență ale Guvernului, fără respectarea unor rigori minime de transparență decizională și fără consultarea reală și efectivă a corpului magistraților este contrară angajamentelor internaționale ale Statului român", scrie în comunicatul transmis de asociație.
Comentarii articol (9)