2014, anul relansarii creditelor? Care sunt sansele sa platim dobanzi mai mici, se intreaba dailybusiness.ro.
Ieftinirea creditelor a inceput inca de anul trecut, cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis sa reduca dobanda de politica monetara. Acest trend va continua si in 2014, ceea ce ar putea duce o o relansare a creditarii.
Banca centrala a redus dobanda cheie timp de cinci sedinte consecutive, pana la minimul istoric de 3,75% pe an. Ultima decizie a fost luata miercuri, cand BNR a redus si ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% si ratele rezervelor minime obligatorii la valuta de la 20% la 18%.
Mugur Isarescu: Avem o ingrijorare pentru economisire dupa reducerea dobanzii si a rezervelor, scrie capital.ro.
Deciziile de relaxare a politicii monetare anuntate astazi de BNR nu creaza riscuri pentru inflatie, dar ridica ingrijorari pentru descurajarea economisirii, a aratat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"In privinta economisirii avem o anumita ingrijorare. Am transmis si pana acum semnale pentru banci sa nu se repeada sa reduca dobanda la instrumentele de economisire in lei. Nu as putea spune ca ne-au ascultat, dar nici nu sunt obligate sa o faca", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, dupa decizia de reducere a dobanzii de politica monetara la un nou minim istoric si a rezervelor minime obligatorii in lei si in euro constituite de banci la BNR.
Taxa pentru cogenerare din facturile la energie electrica a scazut cu 20% de la 1 ianuarie, anunta adevarul.ro.
Contributia pentru cogenerarea de inalta eficienta, care este platita de toti consumatorii de energie si este evidentiata separat pe factura de electricitate, a scazut cu 20% de la 1 ianuarie 2014, ajungand la 18,3 lei pe MWh, au declarat reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), potrivit Agerpres.
Pana in prezent, valoarea contributiei era de 23,1 lei pe MWh. Contributia pentru cogenerarea de inalta eficienta a fost introdusa la 1 aprilie 2011. Banii astfel obtinuti sunt primiti drept bonus de catre producatorii de energie in cogenerare (energie electrica si termica simultan) care au o eficienta de peste 70% a instalatiilor, pentru a stimula investitiile in modernizarea echipamentelor.
Posta majoreaza tarifele speciale, mentioneaza romanialibera.ro.
Cresterile vizeaza prestatii din afara serviciilor de baza si sunt, in medie, de 30-40% (inchirierea casutelor postale va costa insa mai mult cu pana la 230%!). Vorbim de scumpirea trimiterilor cu confirmare de primire, livrarilor cu plata ramburs, serviciilor Prioripost etc.
Noua strategie a Postei este sa creasca tarifele in zonele unde este concurata puternic de operatorii privati, ramanand totusi sub preturile practicate de acestia. In ceea ce priveste serviciile de baza pentru care Posta a fost desemnata furnizor universal, scumpirile sunt mai greu de justificat, astfel incat preturile raman pe loc in ciuda situatiei grele cu care se confrunta institutia.
Comentarii articol (0)