Ministerul Educatiei Natonale a centralizat datele privind rezulatele probelor sustinute recent in cadrul simularii nationale pentru examenul de Bacalaureat, atat pentru elevii clasei a XI-a, cat si pentru elevii clasei a XII-a.
Astfel, potrivit informarii realizate astazi de institutie, elevii clasei a XII-a au obtinut note peste 5, astfel: 52,8% la Limba romana, 67,78% la Limba materna, 42,51% la proba obligatorie a profilului (Matematica sau Istorie) si 53,92% la proba la alegere a profilului.
In ceea ce priveste situatia pentru clasa a XI-a, aceasta se prezinta dupa cum urmeaza: la proba de Limba romana - 44,22% dintre elevi au luat note peste 5, la proba pentru Limba materna - 62,42%, iar la proba obligatorie a profilului (Matematica sau Istorie) - 36,32%.
Elevii clasei a XI-a nu au sustinut proba la alegere, avand in vedere ca aria de acoperire disciplinara in clasa a XI-a nu este similara celei de clasa a XII-a. De asemenea, acestia au sustinut proba la Istorie in baza programei parcurse pentru clasa a XI-a, si nu a XII-a, asa cum se procedeaza in cadrul examenului national de Bacalaureat.
Simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat pentru elevii claselor a XI-a si a XII-a din anul scolar 2013-2014 s-a desfasurat in zilele de 3, 4, 5 si 7 martie dupa urmatorul calendar:
- Limba si literatura romana (3 martie)
- Limba si literatura materna (4 martie)
- proba obligatorie a profilului (5 martie)
- proba la alegere a profilului si specializarii (7 martie)
In premiera, anul acesta s-au organizat simulari si pentru elevii de clasa a XI-a.
Matematica, problematica si la simularea nationala pentru clasa a VIII-a
La sfarsitul lunii februarie, s-a desfasurat si simularea nationala pentru clasa a VIII-a, elevii de gimnaziu sustinand probe scrise la limba si literatura romana, limba si literatura materna si matematica.
Putin peste 48% dintre elevii prezenti au obtinut medii peste 5 la examenele din cadrul simularii nationale la clasa a VIII-a, respectiv 67% la Limba romana si doar 30% la Matematica, dupa cum se arata in rezultatele centralizate de MEN acum cateva zile.
Astfel, potrivit datelor publicate de institutie, din totalul celor 187.886 de elevi inscrisi, 177.946 (94,7%) au participat la toate probele. Dintre acestia, 86.893 (48,8%) au obtinut medii peste 5.
"Din datele prezentate, rezulta ca peste jumatate dintre cei prezenti la simulari au obtinut note peste 5 la disciplina Limba romana, fapt care nu s-a inregistrat si la disciplina Matematica, unde procentul de 30,4% indica un nivel scazut de pregatire a elevilor, in conditiile in care subiectele au fost concepute pentru un nivel mediu, tipic oricarei evaluare de masa", se mentiona in documentul de presa al MEN.
Simularile, radiografie a sistemului de invatamant
Rezultatele obtinute de elevi la simularea Evaluarii Nationale si la simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat nu se consemneaza in catalog.
"In vederea adoptarii unor masuri pentru imbunatatirea performantelor scolare, rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecarei unitati de invatamant, prin discutii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, sedinte cu parintii, precum si la nivelul consiliului profesoral", precizeaza MEN.
Potrivit institutiei, aceste simulari si evaluari pe parcurs, desfasurate pe baza unor proceduri standard la nivel national, sunt extrem de importante si de necesare. Concret, ele reprezinta o radiografie a sistemului de invatamant, ofera rezultate comparabile si permit actiunea pe doua paliere.
Pe de o parte, profesorii vor avea posibilitatea sa intervina din timp, prin mijloace specifice, pentru a remedia problemele punctuale si a imbunatati rezultatele finale. Pe de alta parte, Ministerul Educatiei Nationale va dispune de un tip de feed-back care ii va permite sa introduca mai multa coerenta in politicile educationale si sa creasca performanta si calitatea sistemului de invatamant, mai informeaza institutia.
--
Ordinul Ministerului Educatiei Nationale nr. 3076/2014, care stabileste organizarea si desfasurarea simularii evaluarii nationale pentru elevii clasei a VIII-a si a simularii probelor scrise ale examenului de bacalaureat national, in anul scolar 2013-2014 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 116, din 17 februarie 2014, intrand in vigoare la data publicarii. Documentul stabileste nu doar calendarul probelor, ci si lista continuturilor pentru fiecare disciplina. Actul normativ va fi disponibil in curand in sectiunea noastra de Legislatie.
Comentarii articol (9)