Ordinul MENCS nr. 3069/2016 privind organizarea şi desfășurarea simulării evaluării naţionale pentru elevii clasei a VIII-a şi a simulării probelor scrise ale examenului de bacalaureat naţional, în anul şcolar 2015-2016 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 67 din 29 ianuarie şi a intrat în vigoare la data publicării.
Simulările au fost organizate, ca de obicei, pentru ca elevii să se familiarizeze cu rigorile examinărilor respective şi pentru a le optimiza acestora rezultatele şcolare.
În urma simulării examenului de Bacalaureat, ministerul a anunţat luni că rata de promovare înregistrată în rândul elevilor de clasa a XI-a este de 25,76%, în timp ce rata de promovare înregistrată în rândul elevilor de clasa a XII-a este de 38,39%. Mai exact, la clasa a XI-a, doar 31.313 elevi dintre cei 121.535 de participanţi au obţinut medii peste 6 (ce asigură promovarea examenului), iar la clasa a XII, doar 42.386 de elevi dintre cei 110.423 de participanţi au obţinut medii peste 6.
"Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice solicită inspectoratelor şcolare judeţene monitorizarea atentă a programului de pregătire a elevilor de liceu prin inspecţii şcolare tematice şi consultări cu comisiile metodice din licee, precum şi a planurilor individuale de remediere, în cazul elevilor cu rezultate slabe la simulare. Mai mult, pentru elevii de clasa a XII-a, Ministerul Educaţiei recomandă organizarea unor simulări judeţene la începutul lunii mai, care să urmărească evoluţia elevilor şi să permită planuri remediale specifice", este precizat într-un comunicat de presă al ministerului.
Calendarul simulării probelor scrise ale examenului de Bacalaureat pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a a arătat în felul următor:
- 7 martie: Limba şi literatura română (proba E a, probă scrisă);
- 8 martie: Limba şi literatura maternă (proba E b, probă scrisă);
- 9 martie: proba obligatorie a profilului (proba E c, probă scrisă);
- 10 martie: proba la alegere a profilului şi specializării (proba E d, probă scrisă numai pentru elevii clasei a XII-a).
Mai exact, în cazul Bacalaureatului, disciplinele la care au avut loc simulări pentru clasa a XI-a au fost limba şi literatura română, limba şi literatura maternă, matematică şi istorie, iar pentru clasa a XII-a -- limba şi literatura română, limba şi literatura maternă, matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare şi comunicare, psihologie, economie, sociologie, filosofie.
Calendarul simulării Evaluării Naţionale pentru elevii de clasa a VIII-a, care s-a desfăşurat luna trecută, a arătat în felul următor:
- 22 februarie: Limba şi literatura română (probă scrisă);
- 23 februarie: Matematică (probă scrisă);
- 24 februarie: Limba şi literatura maternă (probă scrisă).
Potrivit rezultatelor simulării Evaluării Naţionale, care au fost făcute publice recent de minister, au fost înregistrate 22.422 de medii între 5 şi 5,99, 19.109 medii între 6 şi 6,99, 15.985 de medii între 7 şi 7,99, 11.989 de medii între 8 şi 8,99, 3.850 de medii între 9 şi 9,99 şi 7 medii de 10. În ceea ce priveşte rata de prezenţă la toate probele, aceasta a fost de 90,71% (adică 166.498 de elevi participanţi din totalul celor 187.006 elevi de clasa a VIII-a).
Important! Rezultatele acestor examinări vor fi analizate, la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la clasă, şedinţe cu părinţii, dar şi în cadrul consiliului profesoral. Scopul va fi luarea unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.
Notă: Calendarul oficial din 2016 al Evaluării Naţionale pentru elevii de clasa a VIII-a poate fi găsit aici, iar cel pentru Bacalaureat -- aici. Programarea probelor pentru evaluările naţionale la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a este disponibilă aici.
Comentarii articol (0)