avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... scoala profesionala=studii medii?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

scoala profesionala=studii medii?

Buna ziua,
Este considerata efectuarea a zece clase plus scoala profesionala ca fiind studii medii? Dar absolvirea a XII clase fara diploma de bacalaureat? Exista undeva o lege unde se face aceasta delimitare? Am vazut in Lg 1/2011:
ART. 24
(1) Învãţãmântul general obligatoriu este format din învãţãmântul primar şi învãţãmântul secundar inferior.

se poate considera prin "eliminare" ca daca studiile generale sunt pana la nivelul secundar inferior, atunci studii medii inseamna tot ce este de aici incolo? Adica
art 23 lit c) ii) (ii) "învãţãmântul secundar superior sau liceal, care cuprinde clasele de liceu X-XII/XIII..."

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:08, 3 Mai 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
studii mediii inseamna absolvirea liceului cu diploma de bacalaureat, asa cum studii superioare inseaman absolvirea unei facultati cu diploma de licenta.
Art. 24 din Legea nr.1/2011>
(1) Invatamantul general obligatoriu este format din invatamantul primar si invatamantul secundar inferior.
(2) Invatamantul tehnic cuprinde clasele a XII-a si a XIII-a din invatamantul liceal, filiera tehnologica.
(3) Invatamantul profesional si tehnic este format din: invatamant profesional, invatamant tehnic si invatamant postliceal.

Sectiunea 8 - Invatamantul profesional
Art. 33
(1) Invatamantul profesional se poate organiza in scoli profesionale care pot fi unitati independente sau afiliate liceelor tehnologice, de stat sau particulare.
(2) Pregatirea prin invatamantul profesional se realizeaza pe baza standardelor de pregatire profesionala aprobate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, in urma consultarii partenerilor sociali. Standardele de pregatire profesionala se realizeaza pe baza standardelor ocupationale validate de comitetele sectoriale.
(3) Absolventii invatamantului profesional, care promoveaza examenul de certificare a calificarii profesionale, dobandesc certificat de calificare profesionala si suplimentul descriptiv al certificatului, conform Europass.
(4) Modul de organizare si de desfasurare a examenului de certificare a calificarii profesionale este reglementat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului prin metodologie, care se da publicitatii la inceputul ciclului.
(5) Absolventii invatamantului profesional, care promoveaza examenul de certificare a calificarii profesionale, pot urma cursurile invatamantului liceal cu frecventa redusa.
(6) Absolventii invatamantului gimnazial care intrerup studiile pot finaliza, pana la varsta de 18 ani, cel putin un program de pregatire profesionala care permite dobandirea unei calificari corespunzatoare Cadrului national al calificarilor.
(7) Programele de pregatire profesionala, prevazute la alin. (6), sunt organizate prin unitatile de invatamant de stat si sunt gratuite, in conditiile in care sunt finalizate pana la varsta de 18 ani.
(8) Durata si continutul programelor de pregatire profesionala sunt stabilite de unitatea de invatamant, pe baza standardelor ocupationale, prin consultare cu angajatorii.
(9) Programele de pregatire profesionala se finalizeaza cu examen de certificare a calificarii. Organizarea si desfasurarea examenului de certificare a calificarii sunt reglementate de Autoritatea Nationala pentru Calificari.
(10) Statul sustine invatamantul profesional si invatamantul liceal — filiera tehnologica sau vocationala, prin:
a) recunoasterea in invatamantul tertiar nonuniversitar a studiilor obtinute in cadrul invatamantului liceal – filiera tehnologica sau vocationala, in baza unui regulament propriu;
b) finantarea partiala la scolarizarea in cadrul scolilor postliceale de stat;
c) burse speciale si alte forme de sprijin material.
mirela2000 a scris:

Buna ziua,
Este considerata efectuarea a zece clase plus scoala profesionala ca fiind studii medii? Dar absolvirea a XII clase fara diploma de bacalaureat? Exista undeva o lege unde se face aceasta delimitare? Am vazut in Lg 1/2011:
ART. 24
(1) Învãţãmântul general obligatoriu este format din învãţãmântul primar şi învãţãmântul secundar inferior.

se poate considera prin "eliminare" ca daca studiile generale sunt pana la nivelul secundar inferior, atunci studii medii inseamna tot ce este de aici incolo? Adica
art 23 lit c) ii) (ii) "învãţãmântul secundar superior sau liceal, care cuprinde clasele de liceu X-XII/XIII..."

Multumesc






In prezent discutam despre invatamantul secundar.

Invatamantul secundar, cuprinde:

-învăţământul secundar inferior, cu două cicluri care se succed: gimnaziul, clasele V-VIII şi ciclul inferior al liceului sau şcoala de arte şi meserii, clasele IX-X;
(Pt. cei care anul acesta scolar au intrat in clasa a 5a,gimnaziul va cuprinde si clasa a IX a)
-învăţământul secundar superior: ciclul superior al liceului, clasele XI – XII/XIII, precedat, după caz, de anul de completare;


Conform Legii Educatiei clasificarea de "studii medii" nu exista, este o clasificare generica fara nici un suport legal. Dar o explicatie generala este ca se considera "studiile medii" formele de invatamant care iti asigura accesul la formele superioare de invatamant
mai precis liceul cu sau fara diploma de bacalaureat.(formele superioare de invatamant sunt reprezentate de invatamantul postliceal,unde se poate accede si fara diploma de bac si invatamantul superior universitar)
Ultima modificare: Marți, 8 Noiembrie 2011
ContSters136493, utilizator
Multumesc pentru lamuriri. Concret este vorba de a incadra o persoana care are scoala profesionala si functia de electrician auto, pe o functie de magaziner care cere studii medii (institutie partial cu buget de stat), dar si pentru alte situatii pe viitor.
Buna ziua! Pot angaja un salariat pe functia de strungar universal ( care presupune studii medii) daca are scoala profesionala de 1 an jumatate si calificarea de prelucrator prin aschiere? Multumesc!

Alte discuții în legătură

Buna ziua! o persoana cu diploma de absolvire a 12 clase dar ... taran radu taran radu Buna ziua! O persoana cu diploma de absolvire a 12 clase dar fara bacalaureat, pentru incadrarea la un loc de munca se considera cu studii Medii sau ... (vezi toată discuția)
Studii medii Vrxi Vrxi Dacă am 1o clase puls 2ani de scoala profesională ,se considera studii medii? (vezi toată discuția)
Buna ziua, se poate angaja o persoana ca "facturist", daca nu ... USPAl USPAl Buna ziua, Se poate angaja o persoana ca \"facturist\", daca nu are studiile liceale finalizate? Are o adeverinta eliberata, de la liceul unde urmeaza ... (vezi toată discuția)