avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Studii medii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Studii medii

Dacă am 1o clase puls 2ani de scoala profesională ,se considera studii medii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:27, 4 Septembrie 2019
Legea nr.1/2011 a educaţiei naţionale.

art.23
(1) Sistemul naţional de învăţământ preuniversitar cuprinde următoarele niveluri:

a) educaţia timpurie (0-6 ani), formată din nivelul antepreşcolar (0-3 ani) şi învăţământul preşcolar (3-6 ani), care cuprinde grupa mică, grupa mijlocie şi grupa mare;
b) învăţământul primar, care cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I-IV;
c) învăţământul secundar, care cuprinde:
(i) învăţământul secundar inferior sau gimnazial, care cuprinde clasele V-VIII;
(ii) învăţământul secundar superior care poate fi:
- învăţământ liceal, care cuprinde clasele de liceu IX-XII/XIII, cu următoarele filiere: teoretică, vocaţională şi tehnologică;
- învăţământ profesional cu durata de minimum 3 ani;
d) învăţământul terţiar nonuniversitar, care cuprinde învăţământul postliceal.

(2) Învăţământul liceal este organizat în două cicluri care se succedă: ciclul inferior al liceului, format din clasele a IX-a - a Xa, şi ciclul superior al liceului, format din clasele a XI-a - a XII-a/a XIII-a.
......

art.24
(1) Învăţământul general obligatoriu este format din învăţământul primar, învăţământul secundar inferior şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior.
(2) Abrogat.
(3) Învăţământul profesional şi tehnic este format din: învăţământ profesional învăţământ liceal tehnologic şi învăţământ postliceal.

Prin urmare, potrivit Legii nr.1/2011, clasificarea de "studii medii" nu exista.

"Din dispozitiile Legii nr.1/2011 rezulta ca studiile medii liceale pot fi detinute de persoane absolvente ale invatamantului liceal, studiile fiind finalizate cu diploma de bacalaureat sau cu diploma de absolvire.
Nici legiuitorul, nici literatura de specialitate nu aduc alte clarificari pentru stabilirea actului de studii in baza caruia se face angajarea in cazul unui absolvent de studii medii intr-o ocupatie pentru care conform COR este prevazuta conditia studiilor medii."
Sursa : [ link extern ]

De asemenea, absolvenţii învăţământului profesional care promovează examenul de certificare a calificării profesionale pot urma cursurile învăţământului liceal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! o persoana cu diploma de absolvire a 12 clase dar ... taran radu taran radu Buna ziua! O persoana cu diploma de absolvire a 12 clase dar fara bacalaureat, pentru incadrarea la un loc de munca se considera cu studii Medii sau ... (vezi toată discuția)
Studii buiavasi buiavasi Buna seara! As dori sa ma lamuriti si pe mine daca studiile medii sunt 12 clase cu diploma de bacalaureat sau fara si unde este precizat acest ... (vezi toată discuția)
Scutirea de impozitul pe venit de 16% pentru absolventii de colegii de specialitate care lucreaza in it Ajax29 Ajax29 In 2005 am absolvit Colegiul de Fizică si Tehnologii Asistate de Calculator, Facultatea de Fizică (Universitatea din Bucureşti). Ca urmare, sunt \"inginer ... (vezi toată discuția)