1. Actrita Olimpia Melinte, nominalizata la premiile GOYA 2014, echivalentul spaniol al premiilor OSCAR
Actrita romanca Olimpia Melinte a fost nominalizata la premiile Goya, considerate echivalentul spaniol al premiilor Oscar, la categoria "Revelatia anului/ Mejor actriz revelación", pentru dublul rol din filmul "Canibal", regizat de Manuel Martin Cuenca.
Nominalizarea actritei Olimpia Melinte in cadrul premiilor industriei de film spaniole era asteptata de presa internationala, care a considerat ca Olimpia Melinte este descoperirea cea mai importanta pe care Manuel Martín Cuenca a facut-o pentru filmele sale si cea mai inspirata decizie de casting.
"M-a bucurat foarte mult vestea nominalizarii, cu atat mai mult cu cat stiu cat de greu este sa vii din alta tara si sa fii acceptat intr-o industrie de film straina, atat de puternica cum este cea spaniola. Am iubit cele doua roluri si am lucrat foarte bine cu echipa spaniola", a declarat Olimpia Melinte.
Crucea Caraiman, un monument istoric construit intre anii 1926 si 1928 si situat pe Varful Caraiman, a fost desemnata cea mai inalta cruce din lume amplasata pe un varf montan, potrivit site-ului Guinness World Record.
In 1928, la inaugurarea sa, Crucea de pe Caraiman, ridicata la altitudinea de 2291 m, era cea mai inalta structura metalica situata intr-o zona montana. In timp, imaginea acestui monument unic in Europa prin amplasament si prin dimensiuni a devenit extrem de cunoscuta. Istoria Crucii de pe Caraiman nu e insa atat de clara, numeroase aspecte aflandu-se inca sub semnul intrebarii.
3. Romania, vice-campioana la Campionatul mondial de Dezbateri Universitare 2013
Echipa Universitatii Babes-Bolyai, formata din Radu Cotarcea si Octavian Buta, a ajuns pana in finala Campionatului Mondial de Dezbateri Universitare de la Chennai, India, la categoria limba engleza ca a doua limba vorbita (ESL). A fost prima prezenta romaneasca la acest nivel in ultimii cinci ani, dupa ce, in 2009, o alta echipa a aceleiasi universitati, formata din Dan Cristea si Nicoleta Lupea, a castigat Campionatul Mondial de la Cork, la aceeasi categorie.
In acest an, echipa UBB a concurat in finala impotriva echipelor Berlin A, Lund A si Belgrad B, titlul mondial fiind castigat de catre echipa Berlin A, celelalte echipe obtinand titlul de vice-campioane mondiale. De asemenea, Radu Cotarcea a ocupat locul 6 in clasamentul individual ESL al competitiei, dupa ce in decembrie a fost desemnat cel mai bun vorbitor in cadrul Turneului Campionilor in Dezbateri 2013 – competitia ce-i pune fata in fata pe cei mai buni dezbateri romani.
4. Romanca Ileana Sonnabend, un influent dealer de arta din secolul XX, elogiata la MoMA din New York
Museum of Modern Art (MoMA) din New York, cel mai important muzeu de arta moderna din lume, ii dedica o expozitie speciala romancei Ileana Sonnabend, considerata unul dintre cei mai influenti promotori si colectionari de arta din secolul al XX-lea.
Expozitia "Ileana Sonnabend: Ambassador for the New" a fost vernisata pe 21 decembrie 2013 si poate fi vizitata la celebrul muzeu din New York pana pe 21 aprilie 2014, conform site-ului moma.org.
Ileana Sonnabend s-a nascut pe 28 octombrie 1914, la Bucuresti, si a decedat pe 21 octombrie 2007, la New York, la varsta de 92 de ani.
De-a lungul unei cariere care s-a intins pe o jumatate de secol, Ileana Sonnabend a influentat industria artei in Europa si America de Nord, fiind considerata una din persoanele care au contribuit in mod decisiv la globalizarea artei la nivel international.
Important galerist si colectionar de arta, Ileana Sonnabend i-a descoperit si facut celebri pe multi artisti, ale caror lucrari sunt vandute in prezent pe piata internationala pentru zeci de milioane de euro, intre care se numara Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Roy Lichtenstein si Jeff Koons.
Exista intotdeauna speranta. Chiar si intr-o tara in care realitatea e impovaratoare, iar oamenii gasesc mai usor motive pentru a se cufunda in ofuri coplesitoare. Nu e simplu sa fii optimist in Romania, insa, nici imposibil nu este. Trebuie doar sa te incapatanezi suficient de tare ca sa descoperi experientele pozitive, lucrurile bune, realitatile fericite. In weekend noi va prezentam cel putin o stire pozitiva din Romania. Ca sa intelegem ca realitatea are mereu si o valenta de care merita sa ne bucuram. Alte motive de bucurie mai gasiti aici.
Comentarii articol (3)