Cabinetele individuale de avocatura si cele asociate de avocati, precum si societatile civile profesionale si societatile profesionale cu raspundere limitata, care practica avocatura, nu isi pot face publicitate prin anunturile de pe Google, respectiv AdWords, conform Statutului avocatilor. Recent, Baroul Cluj le-a trimis membrilor sai o somatie prin care le cere sa isi rezolve orice situatie ce contravine dispozitiilor legale privind publicitatea online, pana, cel tarziu, la sfarsitul acestei luni.
Potrivit Statului profesiei de avocat, anunturile de publicitate sunt permise doar cu ocazia stabilirii sau a schimbarii sediului profesional, a sediului secundar si/sau a biroului de lucru, precum si a modificarii formelor privind exercitarea profesiei de avocat.
De asemenea, avocatii isi pot face publicitate numai prin intermediul presei scrise, conform Statutului profesiei.
In aceste conditii, publicitatea realizata prin intermediul serviciului de afiliere AdWords, adica anunturile de pe Google, care reprezinta o forma de publicitate online, este contrara Statutului profesiei de avocat, conform unui comunicari a Baroului Cluj, publicata pe site-ul propriul.
In plus, publicitatea avocatilor facuta prin anunturile de pe Google incalca si Legea nr. 51/1995, care se refera la profesia de avocat, mai mentioneaza Baroul Cluj.
De asemenea, Baroul Cluj le reaminteste membrilor sai faptul ca nerespectarea prevederilor privind publicitatea, respectiv publicarea de anunturi pe Google, constituie abatere disciplinara grava.
In plus, "toate formele de exercitare a profesiei care utilizeaza asemenea forme de publicitate (n.a. - respectiv serviciul AdWords de la Google) sunt somate sa rezolve orice situatie ce contravine dispozitiilor legale, pana, cel mai tarziu, la data de 31 ianuarie 2014. In caz contrar, vor fi luate masurile prevazute de lege", se subliniaza in comunicarea Baroului Cluj.
Potrivit legii 51/1995, formele de exercitare a profesiei de avocat sunt cabinetele individuale, cabinetele asociate, societatile civile profesionale sau societatile profesionale cu raspundere limitata. De asemenea, in cabinetul individual isi poate exercita profesia un avocat definitiv, singur sau impreuna cu alti avocati colaboratori. In plus, cabinetele individuale se pot asocia intre ele, in scopul exercitarii in comun a profesiei, precum si cu societatile civile profesionale. Mai multe, societatea civila profesionala se constituie din 2 sau mai multi avocati definitivi, iar in cadrul ei isi pot exercita profesia si avocati colaboratori sau avocati salarizati. Totusi, avocatul nu isi poate exercita profesia, in acelasi timp, in mai multe forme de exercitare a acesteia.
De asemenea, societatea profesionala cu raspundere limitata este o societate civila cu personalitate juridica, constituita in conditiile prevazute de Legea 51/1995 si de Statutul profesiei de avocat, prin asocierea a cel putin 2 avocati definitivi, aflati in exercitiul profesiei, indiferent daca detin sau nu ori daca apartin sau nu unei alte forme de exercitare a profesiei, conform legii 51/1995.
Sanctiunile disciplinare sunt mustrarea, avertismentul, amenda de la 50 lei la 500 lei, interdictia de a exercita profesia, pe o perioada de la o luna la un an, si excluderea din profesie. In plus, in caz de abatere evidenta si grava, instanta disciplinara poate lua masura suspendarii avocatului din exercitiul profesiei pana la judecarea definitiva a cauzei, se mai scrie in legea 51/1995.
Comentarii articol (6)