Principalul document care se refera la cabinetele individuale de avocat asociate si grupate este legea 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat. Referitor la exercitarea profesiei de avocat, legea a mai fost atacata prin trei decizii si modificata printr-o singura lege.
Legea 51/1995 prevede la art 5 urmatoarele: profesia de avocat se exercita, la alegere, in cabinete individuale, cabinete asociate sau societati civile profesionale.
In cabinetul individual isi exercita profesia un avocat definitiv, singur sau impreuna cu alti avocati colaboratori.
Cabinetele individuale se pot asocia in scopul exercitarii in comun a profesiei, drepturile avocatilor titulari ai unor cabinete asociate pastrandu-si caracterul personal si neputand fi cedate.
Cabinetele individuale se pot grupa pentru a-si crea facilitati economice comune, pastrandu-si individualitatea in relatiile cu clientii.
Societatea civila profesionala este constituita din doi sau mai multi avocati definitivi asociati, care pot angaja avocati colaboratori. Societatea civila profesionala si avocatii sai nu pot acorda asistenta juridica persoanelor cu interese contrare.
Conditiile asocierii si colaborarii sunt convenite intre parti, potrivit legii civile. Raportul civil se naste intre client si societatea civila profesionala, indiferent care dintre membrii acesteia indeplineste serviciul profesional.
Cabinetele grupate, cabinetele asociate si societatile civile profesionale pot avea si patrimoniu comun.
Articolul 5 al legii a fost atacat prin decizia 45/1995, atacat prin decizia 66/1996 si atacat prin decizia 97/1999. Articolul 5 al legii 51/1995 a fost modificat si completat de articolul 1 al legii 231/2000.
Modificarile aduse prin art 1 al legii 231/2000 privind exercitarea profesiei de avocat in cadrul cabinetelor individuale de avocat asociate si grupate sunt:
- La articolul 5, alineatul 5 va avea urmatorul cuprins:
"Societatea civila profesionala se constituie din 2 sau mai multi avocati definitivi. In societatea civila profesionala isi pot exercita profesia si avocati colaboratori sau avocati salarizati. Societatea civila profesionala si avocatii care profeseaza in cadrul ei nu pot acorda asistenta juridica persoanelor cu interese contrare."
-Dupa articolul 5 se introduc articolele 5(1) si 5(2) cu urmatorul cuprins:
"Art. 5(1). - Orice avocat, indiferent de forma de exercitare a profesiei, poate sa incheie conventii de colaborare cu experti sau cu alti specialisti, in conditiile legii. Societatile civile profesionale de avocati pot incheia astfel de conventii numai cu acordul unanim al asociatilor.
Art. 5(2). - Formele de exercitare a profesiei de avocat vor fi individualizate prin denumire, dupa cum urmeaza:
a) in cazul cabinetului individual - numele avocatului titular, urmat de sintagma cabinet de avocat;
b) in cazul cabinetelor asociate - numele tuturor titularilor, urmate de sintagma cabinete asociate;
c) in cazul societatilor civile profesionale - numele a cel putin unuia dintre asociati, urmat de una dintre urmatoarele sintagme si asociatii - societate civila de avocati sau societate civila de avocati;
d) in cazul cabinetelor grupate - numele fiecarui titular de cabinet, urmat de sintagma cabinete de avocati grupate.
Denumirea formelor de exercitare a profesiei, individualizate potrivit alin. 1, poate fi pastrata si dupa decesul sau plecarea unuia dintre asociati, cu acordul celui plecat sau, dupa caz, al tuturor mostenitorilor celui decedat, exprimat in forma autentica.
Denumirile prevazute la alin. 1 vor figura pe firmele cabinetelor si ale societatilor in conditiile stabilite de statut."
Comentarii articol (0)