Prin Ordinul MADR nr. 394/2014 privind atestarea produselor alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 234 din 2 aprilie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data, sunt reglementate conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii din sectorul alimentar care produc si comercializeaza produse alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti.
Potrivit Ordinul MADR nr. 394/2014, o reteta consacrata romaneasca reprezinta produsul alimentar romanesc fabricat cu respectarea compozitiei utilizate cu mai mult de 30 de ani intainte de data intrarii in vigoare o ordinului, respectiv 2 aprilie 2014.
Produsele obtinute dupa retete consacrate romanesti vor avea marcat pe eticheta un logo specific, precum cel de mai jos:
In plus, produsele vor avea si un atestat, eliberat de Ministerul Agriculturii, care va certifica faptul ca produsul respectiv respecta reteta consacrata romaneasca. (Modelul atestatului il puteti consulta in fisierul atasat.)
Pentru certificarea produselor obtinute dupa retete consacrate romanesti, in primul rand, Directia Generala Industrie Alimentara din cadrul Ministerului Agriculturii va infiinta si va administra Registrul National al Retetelor Consacrate (RNRC).
Important! Inregistrarea produselor alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti este voluntara.
Mai departe, aceeasi directie din cadrul Ministerului Agriculturii va intocmi o lista cu astfel de retete, pe baza propunerilor inaintate de organizatiile profesionale din domeniu, pentru fiecare produs, se precizeaza in document. In plus, directia va trebui sa publice pe pagina de internet a Ministerului Agriculturii o lista cu retete, pe care o va actualiza periodic, la un interval de sase luni, pe baza propunerilor venite din partea operatorilor din sectorul alimentar.
Totodata, in actul normativ recent intrat in vigoare se precizeaza ca se va infiinta Comisia tehnica de validare a produselor tip reteta consacrata, alcatuita din doi reprezentanti ai structurilor de specialitate din Ministerul Agriculturii, un reprezentant al Ministerului Sanatatii, un reprezentant al Autoritatii Nationale pentru protectia Consumatorilor si trei reprezentanti ai organizatiilor profesionale reprezentative pe ramura industriei alimentare.
Potrivit dispozitiilor, aceasta comisie va avea urmatoarele atributii:
- elaborarea si revizuirea cerintelor sistemului “retete consacrate”;
- validarea propunerilor de produse obtinute conform unor retete consacrate realizate de organizatiile patronale din domeniu;
- elaborarea criteriilor de inspectie,obiectivelor si frecventa minima a inspectiilor;
- analiza rezultatelor inspectiilor.
Cum iti inscrii produsele in Registrul National al Retetelor Consacrate?
Potrivit Ordinului MADR nr. 394/2014, operatorul din sectorul alimentar care doreste sa se inscrie in R.N.R.C. trebuie sa depuna la directia pentru agricultura judeteana sau a municipiului Bucuresti, in raza careia se realizeaza produsul alimentar, urmatoarele documente, in trei exemplare:
- opis cu documentele depuse;
- cererea tip pentru inregistrare in R.N.R.C. pe cod categorie si cod produs, prevazuta in anexa nr. 1;
- dovada ca operatorul din sectorul alimentar care doreste atestarea unui produs alimentar dupa o reteta consacrata româneasca, este autorizat/inregistrat conform cerintelor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor;
- contractul de prestari servicii cu un laborator autorizat, de terta parte;
- reteta consacrata, fluxul tehnologic si utilajele necesare fabricarii retetei;
- schita spatiului cu amplasarea echipamentelor folosite la fabricarea retetei;
- capacitatea de productie a produsului reteta consacrata, exprimata in kg/litri/zi;
- certificatul de inmatriculare la Registrul Comertului;
- actul de identitate al solicitantului sau persoanei imputernicite, in copie.
Dupa aceea, reprezentantii imputerniciti ai Ministerului Agriculturii vor verifica aceste documente si vor comunica in scris solicitantului in termen de maxim 15 zile de la inregistrare daca exista neconformitati.
Mai departe, reprezentantii imputerniciti ai Ministerului Agriculturii vor verifica la fata locului veridicitatea datelor inscrise in documentele trimise de solicitant.
Conform reglementarilor in vigoare, acestia vor prevala si vor sigila o proba din produsul alimentar pe care o vor preda operatorului economic. Acesta are obligatia de a o trimite la un laborator autorizat care sa verifice autenticitatea retetei consacrate romanesti, dupa care a fost obtinut produsul respectiv, costurile verificarii fiind suportate de operator.
Dupa primirea rezultatelor si in cazul in care se confirma autenticitatea produsului, acesta va fi inscris in RNRC, iar operatorului alimentar ii va fi eliberat un atestat, care va certifica faptul ca produsul respecta reteta consacrata romaneasca.
Puteti consulta Ordinul MADR nr. 394/2014 in sectiunea nostra de Legislatie.
Comentarii articol (1)