Odată cu intrarea în vigoare a acestui ordin, a fost abrogat Ordinul MADR/MS/ANPC nr. 394/290/89/2014, care a reglementat aceste aspecte până în prezent.
După cum se arată în ordinul amintit, prin termenul “rețetă consacrată” se înțelege “lista de materii prime, ingrediente, proporții și proces tehnologic, necesare pentru obținerea unui anumit produs alimentar, a cărei utilizare este dovedită ca fiind înainte de anul 1975”, în timp ce ”atestarea produselor alimentare obținute conform unei rețete consacrate” presupune “recunoașterea caracteristicilor produselor alimentare obținute în baza unei rețete de fabricație a unui produs alimentar, utilizată înainte de anul 1975”.
Acestea reprezintă doar două dintre modificările intervenite prin noul ordin, în sensul în care acum apare sintagma “înainte de anul 1975”, spre deosebire de ordinul abrogat, în care apărea "produsul alimentar fabricat cu respectarea compoziţiei utilizate cu mai mult de 30 de ani înainte de data intrării în vigoare a prezentului ordin".
Foarte important este că noul ordin prevede că atestatele obținute pe regulile vechi mai sunt valabile numai 12 luni, după care vor expira. Astfel, asta înseamnă că cei care le dețin trebuie să ceară reatestarea până atunci, dacă vor să rămână în evidențele speciale ale autorităților cu produsele făcute după rețete vechi. Evident, acest lucru este voluntar, așa cum prevede actul normativ.
De asemenea, printre celelalte modificări pe care ordinul publicat în Monitorul Oficial le-a adus legislației din domeniu se numără:
- un alt logo al rețetei consacrate, așa cum este el reprezentat în Anexa nr. 6 a Ordinului nr. 151/1.460/213/2021, distinct față de cel din ordinul abrogat;
- dacă, până acum, beneficiarii care puteau cere încadrarea ca rețetă consacrată erau denumiți generic ca fiind operatorii din sectorul alimentar, acum aceștia sunt mai bine definiți, mai exact: o asociație, un grup de producători sau un operator economic care produce sau procesează produse alimentare; iar
- actele pentru obținerea înregistrării se pot transmite atât în format letric, cât și în format electronic, opțiune care nu exista în ordinul anterior.
Comentarii articol (0)