Printr-o decizie recentă a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) se stabilește că statele membre nu pot interzice în mod general și abstract utilizarea denumirilor din industria cărnii, mezelurilor și a peștelui pentru a descrie, comercializa sau promova alimentele pe bază de proteine vegetale, chiar dacă acestea înlocuiesc în totalitate proteinele de origine animală. Cu toate acestea, statele membre pot sancționa utilizarea unor astfel de denumiri dacă, în practică, acestea induc în eroare consumatorul, iar producătorii trebuie să furnizeze informații clare cu privire la înlocuirea ingredientelor. CJUE a concluzionat că armonizarea expresă a legislației UE privind etichetarea alimentelor acoperă și situația în care compoziția alimentelor se schimbă complet. Aceasta înseamnă că statele membre nu pot adopta măsuri naționale care să reglementeze sau să interzică utilizarea unor astfel de denumiri, în afara cadrului stabilit de legislația UE. Citește articolul
Un nou proiect de lege, înregistrat recent la Senat de un grup de 50 de senatori reprezentând întreg spectrul politic, propune modificări esențiale ale legislației privind concurența și practicile comerciale. Obiectivul principal declarat al proiectului legislativ este echilibrarea relațiilor dintre marii retaileri și producătorii locali, asigurându-se, totodată, protejarea consumatorului prin facilitarea accesului la produse de calitate. Citește articolul
Plafonarea adaosului comercial la mai multe produse agricole și alimentare, precum laptele, făina, zahărul, ouăle sau fructele, a fost prelungită până la 31 decembrie 2024, conform unei legi oficializate joi. Măsura fusese gândită inițial pentru numai trei luni, însă autoritățile au prelungit-o de trei ori până acum. Citește articolul
Legea privind diminuarea risipei alimentare impune operatorilor economici din sectorul agroalimentar să ia măsuri de prevenire a risipei, inclusiv adoptarea unor măsuri conform ierarhiei stabilite de lege. De asemenea, aceștia trebuie să prezinte autorităților rapoarte anuale cu planurile de diminuare a risipei, acțiunile întreprinse și rezultatele obținute. La nivel sancționatoriu, legea prevede câteva amenzi substanțiale, dar și o diferențiere importantă între întreprinderile mai mici și cele mari. Citește articolul
Decizia autorităților de a aplica TVA-ul standard de 19% pentru alimentele cu mult zahăr adăugat poate aduce destul de multe probleme în practică atât pentru operatorii economici, cât și pentru inspectorii Fiscului, sunt de părere specialiștii. Inclusiv excepția pentru anumite alimente, care rămân la TVA-ul de 9%, nu este tocmai clară. Citește articolul
De la 1 ianuarie 2024, livrarea alimentelor eco, tradiționale și montane este o operațiune pentru care TVA-ul crește de la 5% la 9%, conform legii reformei fiscale a Guvernului. Totuși, dacă alimentele respective conțin zahăr adăugat, cota de TVA poate fi chiar de 19%. Citește articolul
Prețurile alimentelor de bază în marile lanțuri comerciale au scăzut cu până la 34%, conform unor date publicate azi de Consiliul Concurenței. Cea mai mare reducere s-a înregistrat la fructe și legume, unde strugurii au scăzut cu 34%, prunele cu 30%, iar cartofii cu 28,4%. Carnea și lactelele au scăzut cu aproximativ 12, iar pâinea, uleiul, ouăle, zahărul și mălaiul au înregistrat și ele reduceri de preț. Citește articolul
Etichetarea produselor alimentare se va face după o serie de reguli stricte, astfel încât consumatorii să poată identifica ușor originea ingredientelor ce intră în componența produsului, respectiv dacă ele provin exclusiv sau parţial din România sau dacă doar prelucrarea a avut loc în țara noastră, iar ingredientele sunt importate. Aceste reguli sunt cuprinse într-un proiect de lege aflat în dezbaterea senatorilor. Citește articolul
Anumiți producători, depozitari, procesatori și comercianți din domeniul agroalimentar vor fi obligați să raporteze lunar la stat stocurile de produse agricole și alimentare, conform unei legi oficializate recent. Cei care nu se vor conforma vor risca amenzi de până la 20.000 de lei, dar este important de menționat că raportarea va fi pusă în aplicare, cel puțin teoretic, în următoarele trei luni. Singurii excepțați de raportare sunt comercianții care au o activitate mai restrânsă. Citește articolul
Produsele alimentare obținute prin metode folosite înainte de anul 1975 vor putea fi atestate ca fiind obținute conform rețetelor consacrate și marcate ca atare potrivit unor reguli noi, după cum se arată într-un ordin comun al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), al Ministerului Sănătății (MS) și al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), ce a fost publicat luni în Monitorul Oficial și se aplică deja. Citește articolul