Deciziile prin care Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a impus sume suplimentare de plată pentru TVA-ul aferent ceaiurilor și cafelelor au fost anulate recent în instanță în cazul unui contribuabil din domeniul HoReCa. Astfel, judecătorii au stabilit că ANAF a greșit considerând că trebuie aplicată o cotă de TVA de 19%, nu de 9%, în urma modificărilor aduse de OG 16/2022. Citește articolul
O nouă sesiune a programului de finanțare Electric Up este în plină desfășurare în prezent, astfel că solicitanții au posibilitatea să solicite ajutorul de minimis până la data de 16 decembrie 2024. Ajutorul nerambursabil este acordat întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) și operatorilor economici care activează în domeniul HoReCa în scopul acoperirii din surse regenerabile a consumului propriu (și nu numai). Citește articolul
Întreprinderile mici și mijlocii (IMM), inclusiv PFA-urile, care activează, în domeniul HoReCa, în stațiunile balneare și balneoclimatice atestate de Guvern pot cere, din 20 iunie 2024, o finanțare nerambursabilă de până la 200.000 euro, conform unui anunț recent al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT). Banii vor putea fi folosiți pentru modernizarea clădirilor și formarea profesională a salariaților, printre altele. Citește articolul
Programul Electric Up, care este gestionat de Ministerul Energiei, a fost modificat semnificativ printr-o ordonanță de urgență recent oficializată de Executiv. Acesta se adresează IMM-urilor și firmelor din HoReCa ce vor să ceară bani pentru instalarea de panouri fotovoltaice, stații de reîncărcare pentru mașini electrice și, de-acum, sisteme alternative de încălzire/răcire. Citește articolul
Criteriile în baza cărora se derulează controalele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în domeniul HoReCa au fost publicate recent pe pagina de internet a instituției, tocmai pentru a facilita conformarea operatorilor din domeniu la rigorile legislative aflate în zona de competență a Autotității. Fișele de control conțin, pe lângă amintitele criterii de control, și sancțiunile pe care le pot aplica inspectorii. Citește articolul
Clienții restaurantelor și cantinelor pot cere gratuit apă de la robinet, dacă aceasta este potabilă, conform unei legi publicate recent în Monitorul Oficial. Actul normativ stabilește diverse măsuri, inclusiv creșterea gradului de conștientizare în rândul publicului, organizarea de campanii de informare referitoare la calitatea apei și instalarea de dozatoare în clădirile publice. Citește articolul
Un proiect de hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere publică pe site-ul ministerului Economiei, propune introducerea unor schimbări în legislația privind domeniul turismului. Norma va facilita depunerea online a documentației pentru obținerea certificatelor de clasificare și licențelor de turism. În plus, va impune obligația declarării codurilor CAEN și a înregistrării contractelor de proprietate la Registrul Comerțului. Clasificarea unităților de alimentație publică va deveni opțională, iar suspendarea la cerere a activității operatorilor din turism va fi permisă pe o perioadă de un an. Publicitatea făcută structurilor de cazare neclasificate va fi interzisă cu desăvârșire. Citește articolul
Operatorii din industria ospitalității vor avea, începând de joi, de implementat în mod obligatoriu măsuri pentru diminuarea risipei alimentare, potrivit unei legi publicate luni în Monitorul Oficial. Alături de ierarhia de măsuri impuse prin lege, legiuitorul a stabilit în sarcina operatorilor din industria ospitalității și o obligație specifică ce presupune completarea meniurilor cu privire la dreptul clienților de a lua mâncarea rămasă la pachet. Citește articolul
Una dintre situațiile problematice apărute în contextul trecerii, în 2024, la folosirea e-Factura pentru toate operațiunile B2B este cea a facturilor pentru deconturile salariaților. Practic, angajatorii trebuie să se asigure că facturile sunt emise pe numele firmei și transmise prin e-Factura, pentru a putea fi înregistrate în contabilitate. Totodată, este recomandabil ca furnizorii să știe să treacă anumite informații la comentariile facturilor XML, pentru a ușura reconcilierea la nivelul angajatorului. Citește articolul
În contextul în care băuturile nealcoolice îndulcite intră, din 2024, în sfera accizelor, Camera Consultanților Fiscali (CCF) atenționa că exista un risc foarte mare de neconformare în domeniul HoReCa. Asta deoarece restaurantele, barurile și cafenelele care prepară anumite băuturi (cocktail-uri, sucuri naturale, băuturi pe bază de cafea etc.) ar fi căpătat o serie de obligații foarte tehnice cu care nu ar fi fost obișnuite. Totuși, Guvernul a corectat lucrurile „din pix” cu doar câteva zile înainte de intrarea în noul an. Citește articolul