Clienții restaurantelor și cantinelor vor putea cere gratuit apă de la robinet, dacă aceasta este potabilă, prevede un proiect de lege adoptat marți de Camera Deputaților. Citește articolul
Operatorii din industria ospitalității vor avea, începând de joi, de implementat în mod obligatoriu măsuri pentru diminuarea risipei alimentare, potrivit unei legi publicate luni în Monitorul Oficial. Alături de ierarhia de măsuri impuse prin lege, legiuitorul a stabilit în sarcina operatorilor din industria ospitalității și o obligație specifică ce presupune completarea meniurilor cu privire la dreptul clienților de a lua mâncarea rămasă la pachet. Citește articolul
Una dintre situațiile problematice apărute în contextul trecerii, în 2024, la folosirea e-Factura pentru toate operațiunile B2B este cea a facturilor pentru deconturile salariaților. Practic, angajatorii trebuie să se asigure că facturile sunt emise pe numele firmei și transmise prin e-Factura, pentru a putea fi înregistrate în contabilitate. Totodată, este recomandabil ca furnizorii să știe să treacă anumite informații la comentariile facturilor XML, pentru a ușura reconcilierea la nivelul angajatorului. Citește articolul
În contextul în care băuturile nealcoolice îndulcite intră, din 2024, în sfera accizelor, Camera Consultanților Fiscali (CCF) atenționa că exista un risc foarte mare de neconformare în domeniul HoReCa. Asta deoarece restaurantele, barurile și cafenelele care prepară anumite băuturi (cocktail-uri, sucuri naturale, băuturi pe bază de cafea etc.) ar fi căpătat o serie de obligații foarte tehnice cu care nu ar fi fost obișnuite. Totuși, Guvernul a corectat lucrurile „din pix” cu doar câteva zile înainte de intrarea în noul an. Citește articolul
În privința condițiilor aplicării impozitului micro, firmele active în domeniul HoReCa sunt puse pe picior de egalitate cu restul firmelor, începând din 2024. Totodată, este eliminat impozitul mixt pe care firmele din HoReCa îl datorau dacă derulau și alte activități în paralel. Citește articolul
Ca o regulă fiscală generală, în anul 2023, cota de impozitare pentru microîntreprinderi este de 1%, în timp ce, începând cu anul 2024, cota de impozitare va fi de 1% sau de 3%, în funcție de venituri sau de activitățile desfășurate. În esență, asta înseamnă că, pentru anumite companii, impozitul plătit la stat se va tripla în urma modificărilor stabilite prin Legea reformei fiscale. Citește articolul
Din 2024, impozitul micro are o cotă de 3% pentru firmele care se ocupă de activități medicale, activități IT și activități HoReCa, însă numai dacă vorbim de desfășurarea efectivă a acestora, atenționează fiscaliștii. Astfel, pentru a vedea dacă trebuie achitată sau nu cota de 3%, o firmă care are în acte inclusiv coduri CAEN dintre cele vizate trebuie să facă unele preverificări interne. Citește articolul
Din 2024, microfirmele care se ocupă de activități medicale, activități IT și activități HoReCa datorează impozitul micro în cotă de 3% pentru toate veniturile lor. Cu alte cuvinte, regula se aplică inclusiv în situația în care o firmă derulează activități de IT, medicale sau HoReCa, dar și alte activități care în mod normal ar intra pe cota de 1%. Iar regula privind angajarea obligatorie a unui salariat full time se aplică în continuare. Citește articolul
Începând cu data de 30 noiembrie 2023, structurile din domeniul HoReCa au și ele obligații în ceea ce privește Sistemul Garanție-Returnare (SGR). Potrivit legii, cei care comercializează produse în ambalaje de unică folosință din plastic, sticlă sau metal, cu volume între 0,1 litri și 3 litri, trebuie să se înregistreze în SGR și să îndeplinească mai multe obligații legale - iar asta e valabil și pentru HoReCa. Unitățile de acest fel nu percep însă garanția de 50 de bani în toate cazurile, ci doar pentru produsele consumate în afara locației. Cu toate acestea, comercianții din HoReCa nu sunt obligați să organizeze puncte de colectare pentru ambalaje, acestea urmând a fi predate administratorului SGR. Citește articolul
Ieșirea în cursul anului fiscal din regimul impozitului micro către regimul impozitului pe profit NU este posibilă, prin opțiune, pentru firmele ce activează în domeniul HoReCa, conform regulilor actuale din Codul fiscal. Practic, firmele din HoReCa trebuie să aștepte începerea unui nou an fiscal pentru a opta pentru impozit pe profit, dacă asta vor. Citește articolul