Deciziile prin care Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a impus sume suplimentare de plată pentru TVA-ul aferent ceaiurilor și cafelelor au fost anulate, acum câteva luni, de Tribunalul Brașov în cazul unui contribuabil din domeniul HoReCa, hotărârea fiind menținută recent de Curtea de Apel Brașov. Astfel, judecătorii au stabilit definitiv că ANAF a greșit considerând, în speța respectivă, că trebuie aplicată o cotă de TVA de 19%, nu de 9%, în urma modificărilor aduse de OG 16/2022. Citește articolul
Beneficiar al unui entuziasm postpandemic rezultat din dorința oamenilor de a ieși din casă și de a se distra, domeniul HoReCa a cunoscut o serioasă creștere în perioada 2022 - 2023. Datele furnizate de Institutul Național de Statistică indică, începând cu anul trecut, o temperare a acestei tendințe. Despre cum se resimte această schimbare în industrie, care sunt principalele provocări legislative și fiscale cu care se confruntă operatorii din domeniu, ce modificări legislative ar fi necesare pentru a sprijini dezvoltarea sectorului și cum se adaptează antreprenorii din HoReCa la contextul actual am discutat cu Radu Savopol, Președintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) și Cofondatorul „5 to go”. Citește articolul
O nouă reglementare europeană, care se va aplica peste doi ani, prevede posibilitatea clienților din sectorul HoReCa de a folosi propriile recipiente pentru băuturi și alimente pe care le iau la pachet. Referitor la această măsură, al cărei rol este acela de a uniformiza practicile din acest domeniu în cadrul UE, avocatnet.ro a solicitat opiniile unor profesioniști din industrie. Citește articolul
Ordonanța-trenuleț de la finele anului trecut a operat inclusiv unele modificări la codurile CAEN vizate de cota de impozit micro de 3%. Însă nu vorbim de adăugarea unor noi activități pe impozitarea majorată, ci strict de niște modificări tehnice necesare în contextul trecerii la a treia revizuire a Clasificării activităților din economia națională. Citește articolul
Până în 2027, operatorii din HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) ce vând mâncare gătită sau băuturi trebuie să permită clienților să vină cu propriile recipiente, atunci când vor să ia mâncare la pachet, iar până în 2028, să dea mâncarea pentru acasă în ambalaje reutilizabile, potrivit unui regulament european apărut recent. Prin aceste măsuri este vizată, în primul rând, reducerea consumului de ambalaje de unică folosință din industria alimentară. Citește articolul
Un regulament apărut recent va permite consumatorilor din toate statele Uniunii Europene, așadar, și celor din țara noastră, să meargă cu propriile recipiente la restaurante sau fast-food-uri pentru a fi umplute cu mâncare sau băutură, astfel încât să se reducă cantitatea de ambalaje de unică folosință utilizate în domeniul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele). Citește articolul
Modificările aduse recent legislației referitoare la turism au adus o serie de noutăți în materie, pornind de la prevederi privind protecția consumatorilor până la revenirea posibilității ca hotelurile să închirieze locuri de parcare de la primării. Citește articolul
Legislația din domeniul turismului a fost recent modificată, iar schimbările introduse vizează protecția turiștilor, operatorii din sector trebuind să ofere, în premieră, posibilitatea consumatorilor de a-și recupera banii dacă nu au primit serviciile contractate. Citește articolul
O nouă sesiune a programului de finanțare Electric Up este în plină desfășurare în prezent, astfel că solicitanții au posibilitatea să solicite ajutorul de minimis până la data de 16 decembrie 2024. Ajutorul nerambursabil este acordat întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) și operatorilor economici care activează în domeniul HoReCa în scopul acoperirii din surse regenerabile a consumului propriu (și nu numai). Citește articolul
Întreprinderile mici și mijlocii (IMM), inclusiv PFA-urile, care activează, în domeniul HoReCa, în stațiunile balneare și balneoclimatice atestate de Guvern pot cere, din 20 iunie 2024, o finanțare nerambursabilă de până la 200.000 euro, conform unui anunț recent al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT). Banii vor putea fi folosiți pentru modernizarea clădirilor și formarea profesională a salariaților, printre altele. Citește articolul