O nouă reglementare europeană, care se va aplica peste doi ani, prevede posibilitatea clienților din sectorul HoReCa de a folosi propriile recipiente pentru băuturi și alimente pe care le iau la pachet. Referitor la această măsură, al cărei rol este acela de a uniformiza practicile din acest domeniu în cadrul UE, avocatnet.ro a solicitat opiniile unor profesioniști din industrie. Citește articolul
Ordonanța-trenuleț de la finele anului trecut a operat inclusiv unele modificări la codurile CAEN vizate de cota de impozit micro de 3%. Însă nu vorbim de adăugarea unor noi activități pe impozitarea majorată, ci strict de niște modificări tehnice necesare în contextul trecerii la a treia revizuire a Clasificării activităților din economia națională. Citește articolul
Până în 2027, operatorii din HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) ce vând mâncare gătită sau băuturi trebuie să permită clienților să vină cu propriile recipiente, atunci când vor să ia mâncare la pachet, iar până în 2028, să dea mâncarea pentru acasă în ambalaje reutilizabile, potrivit unui regulament european apărut recent. Prin aceste măsuri este vizată, în primul rând, reducerea consumului de ambalaje de unică folosință din industria alimentară. Citește articolul
Un regulament apărut recent va permite consumatorilor din toate statele Uniunii Europene, așadar, și celor din țara noastră, să meargă cu propriile recipiente la restaurante sau fast-food-uri pentru a fi umplute cu mâncare sau băutură, astfel încât să se reducă cantitatea de ambalaje de unică folosință utilizate în domeniul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele). Citește articolul
Modificările aduse recent legislației referitoare la turism au adus o serie de noutăți în materie, pornind de la prevederi privind protecția consumatorilor până la revenirea posibilității ca hotelurile să închirieze locuri de parcare de la primării. Citește articolul
Plafonul în funcție de care se poate aplica impozitul micro se reduce treptat în 2025 și 2026, conform unor modificări recente ale Guvernului. Totodată, restricția referitoare la veniturile din consultanță și/sau management a fost eliminată de la regimul micro. În fine, mai există unele noutăți și la codurile CAEN pentru care impozitul este de 3%. Citește articolul
Deciziile prin care Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a impus sume suplimentare de plată pentru TVA-ul aferent ceaiurilor și cafelelor au fost anulate recent în instanță în cazul unui contribuabil din domeniul HoReCa. Astfel, judecătorii au stabilit că ANAF a greșit considerând că trebuie aplicată o cotă de TVA de 19%, nu de 9%, în urma modificărilor aduse de OG 16/2022. Citește articolul
O nouă sesiune a programului de finanțare Electric Up este în plină desfășurare în prezent, astfel că solicitanții au posibilitatea să solicite ajutorul de minimis până la data de 16 decembrie 2024. Ajutorul nerambursabil este acordat întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) și operatorilor economici care activează în domeniul HoReCa în scopul acoperirii din surse regenerabile a consumului propriu (și nu numai). Citește articolul
Programul Electric Up, care este gestionat de Ministerul Energiei, a fost modificat semnificativ printr-o ordonanță de urgență recent oficializată de Executiv. Acesta se adresează IMM-urilor și firmelor din HoReCa ce vor să ceară bani pentru instalarea de panouri fotovoltaice, stații de reîncărcare pentru mașini electrice și, de-acum, sisteme alternative de încălzire/răcire. Citește articolul
Criteriile în baza cărora se derulează controalele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în domeniul HoReCa au fost publicate recent pe pagina de internet a instituției, tocmai pentru a facilita conformarea operatorilor din domeniu la rigorile legislative aflate în zona de competență a Autotității. Fișele de control conțin, pe lângă amintitele criterii de control, și sancțiunile pe care le pot aplica inspectorii. Citește articolul