ACCES PREMIUM
De ce premium?
Operatorii din HoReCa vor trebui să aibă un sistem ce permite clienților să ia mâncare la pachet atât în propriile recipiente, cât și în ambalaje reutilizabile
Până în 2027, operatorii din HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) ce vând mâncare gătită sau băuturi trebuie să permită clienților să vină cu propriile recipiente, atunci când vor să ia mâncare la pachet, iar până în 2028, să dea mâncarea pentru acasă în ambalaje reutilizabile, potrivit unui regulament european apărut recent. Prin aceste măsuri este vizată, în primul rând, reducerea consumului de ambalaje de unică folosință din industria alimentară.
Articolul continuă mai jos
Regulamentul (UE) 40/2025 privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, care
se va aplica direct în toate statele membre ale Uniunii Europene (UE)
din 12 august 2026, stabilește, întâi de toate, că,
până la 12 februarie 2027, distribuitorii finali care își desfășoară activitatea în sectorul HORECA și care pun la dispoziție pe teritoriul unui stat membru UE băuturi calde sau reci ori alimente gata preparate în ambalaje pentru servire la pachet trebuie să organizeze un sistem prin care consumatorii
să își poată aduce propriile recipiente spre a fi umplute.
Pentru consumatorii care vor să ia mâncare la pachet în propriile recipiente, operatorii HoReCa nu trebuie să practice prețuri mai mari sau să stabilească condiții mai puțin favorabile ca în cazul vânzării aceluiași produs într-un ambalaj de unică folosință.
De asemenea, comercianții din HoReCa vor avea și o
nouă obligație de informare a clienților. Mai exact, vor trebui să informeze consumatorii la punctul de vânzare, prin intermediul unor panouri sau pancarte de informare vizibile în mod clar și lizibile, în legătură cu posibilitatea de a obține produsele într-un recipient reutilizabil, furnizat de client.
În plus,
“până la 12 februarie 2028, distribuitorii finali care își desfășoară activitatea în sectorul HoReCa și care pun la dispoziție pe teritoriul unui stat membru băuturi calde sau reci sau alimente gata preparate în ambalaje pentru servire la pachet, le oferă consumatorilor posibilitatea obținerii produselor în ambalaje reutilizabile în cadrul unui sistem de reutilizare”, după cum scrie în regulament.
Și în acest caz, comercianții sunt obligați să informeze clienții în legătură cu posibilitatea ca aceștia să primească mâncarea în ambalaje reutilizabile, nu doar în cele de unică folosință.
Totuși, nu toți operatorii din HoReCa vor trebui să respecte această obligație, fiind scutite microîntreprinderile.
“Începând din 2030, distribuitorii finali depun eforturi pentru a oferi spre vânzare 10% din produse într-un format de ambalaj reutilizabil”, mai scrie în regulamentul apărut recent.
Măsurile conținute de regulamentul recent vizează reducerea cantităților tot mai mari de ambalaje de unică folosință și a deșeurilor de ambalaje generate, în special, de vânzarea de alimente și băuturi pentru consum la pachet, de comercializarea electrocasnicelor mari sau de operațiunile de transport.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)