Până în 2027, operatorii din HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) ce vând mâncare gătită sau băuturi trebuie să permită clienților să vină cu propriile recipiente, atunci când vor să ia mâncare la pachet, iar până în 2028, să dea mâncarea pentru acasă în ambalaje reutilizabile, potrivit unui regulament european apărut recent. Prin aceste măsuri este vizată, în primul rând, reducerea consumului de ambalaje de unică folosință din industria alimentară. Citește articolul
Programele de finanțare destinate agriculturii care vor fi lansate în cursul acestui an vizează sprijinirea micilor fermieri, dar și a fermelor medii sau de familie, precum și a formelor asociative care activează în domeniu. Totodată, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va aloca fonduri nerambursabile sprijinirii industriei alimentare în vederea procesării produselor agricole și obținerii unor produse cu valoare adăugată mai mare. Citește articolul
Facilitățile fiscale stabilite pentru salariații din IT, construcții și agroalimentar sunt eliminate complet începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025, conform unei ordonanțe recent oficializate. Astfel, acești salariați datorează integral taxele salariale, nu în cuantum redus, deși facilitățile trebuiau să se aplice până în 2028. Citește articolul
În cursul anului 2025, fermierii vor avea la dispoziție multiple programe de finanțare prin intermediul Planului Strategic pentru Politica Agricolă Comună (PS PAC) pentru investiții în agricultură și procesare alimentară. Obținerea finanțărilor nerambursabile se va face în ordinea punctajelor obținute de către solicitanți în etapa de evaluare a proiectelor depuse, iar șansele de finanțare pot fi îmbunătățite din timp, îndeplinind principiile privind selecția proiectelor menționate în cadrul PS PAC și care vor fi transpuse în criterii de selecție în viitoarele ghiduri ale solicitantului. Citește articolul
Într-o lume în care crizele au devenit aproape ”normalitate”, protecția infrastructurii critice, precum cea de energie, transport sau apă potabilă, și implicit reziliența companiilor care operează această infrastructură (entități critice) în fața unor atacuri cibernetice, amenințări teroriste, sabotaj sau dezastre naturale sunt esențiale. Din acest motiv, Comisia Europeană a elaborat directiva privind reziliența entităților critice, care impune acestora respectarea unor standarde riguroase pentru a asigura servicii esențiale populației și continuitatea activităților în economie. Citește articolul
Consiliul Concurenței a câștigat definitiv procesele împotriva unor retaileri și furnizori, pentru fixarea ilegală a prețurilor între 2010-2016. Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a confirmat decizia inițială, menținând aproape integral amenzile inițiale, care sunt în total de 18,8 milioane euro. Investigația a relevat că prețurile nu erau stabilite conform regulilor pieței libere, ci artificial, prejudiciind consumatorii. Citește articolul
Recent, o propunere de modificare a legislației privind regimul juridic al contravențiilor și a celei referitoare la comercializarea produselor alimentare a fost depusă spre dezbatere la Senat. Inițiativa implică indirect furnizorii în procedura de sancționare a comercianților de alimente, interzice clauzele contractuale prin care comercianții pot recupera amenzi sau daune de la furnizori și exceptează furnizorii de la plata penalităților pentru contravențiile comerciantului. Citește articolul
Acordul de funcționare necesar pentru desfăşurarea serviciilor de alimentaţie publică va avea o reglementare unică la nivel național, urmând să iasă din rândul prerogativelor consiliilor locale, arată o propunere legislativă adoptată azi de Senat. Citește articolul
Legea privind diminuarea risipei alimentare impune operatorilor economici din sectorul agroalimentar să ia măsuri de prevenire a risipei, inclusiv adoptarea unor măsuri conform ierarhiei stabilite de lege. De asemenea, aceștia trebuie să prezinte autorităților rapoarte anuale cu planurile de diminuare a risipei, acțiunile întreprinse și rezultatele obținute. La nivel sancționatoriu, legea prevede câteva amenzi substanțiale, dar și o diferențiere importantă între întreprinderile mai mici și cele mari. Citește articolul
Printr-o lege aplicabilă de astăzi, s-au impus noi obligații pentru operatorii din industria alimentară. Mai exact, toți operatorii din sectorul agroalimentar, persoane fizice și juridice deopotrivă, au acum obligația de a aplica măsurile prevăzute de lege pentru prevenirea și diminuarea risipei alimentare. Citește articolul