Acestea se aplicau (doar pentru partea de venit brut lunar de până la 10.000 lei) în trei mari domenii de activitate (ce erau detaliate la articolul 60 din Codul fiscal):
- activitatea de creare de programe pentru calculator;
- activități în sectorul construcții;
- activități în sectorul agricol și în industria alimentară.
Automat, asta înseamnă că salariații din domeniile amintite datorează taxe salariale integrale începând cu veniturile pe ianuarie 2025, a căror declarare și plată se face până la 25 februarie 2025:
- impozit pe venit - 10%;
- contribuția la pensii - 25%;
- contribuția la sănătate - 10%.
Impozitul pe venit și contribuțiile la pensii și sănătate sunt datorate de salariați, dar sunt calculate, reținute, declarate și plătite direct de angajator. Contribuția la muncă este singura datorată de angajator, acesta ocupându-se de reținere, declarare și plată.
Facilitățile fiscale au fost introduse în urmă cu mai mulți ani pentru domeniul IT. Ulterior au apărut cele pentru construcții și, mult mai recent, cele pentru agroalimentar. Totuși, forma lor inițială a fost modificată succesiv până s-a ajuns la forma eliminată în ianuarie 2025.
Important! De precizat că, începând cu 1 ianuarie 2025, salariații din agroalimentar beneficiază de salariul minim brut pe țară de 4.050 lei, însă cei din construcții beneficiază de un salariu minim brut diferențiat de 4.582 lei.
Comentarii articol (1)