În aceste condiții, domeniul agroalimentar rămâne mai departe cu salariul minim brut de 3.000 de lei. Practic, nu mai avem aici, cel puțin în 2023, un salariu minim diferențiat, ci se aplică direct salariul minim pe țară.
Pentru construcții și agroalimentar există în prezent anumite facilități fiscale pentru angajatori (taxe salariale reduse), care sunt valabile până în anul 2028, potrivit Codului fiscal. Însă acestea nu depind de existența unui salariu minim diferențiat. Automat, facilitățile fiscale se aplică în 2023 atât în domeniul construcțiilor, cât și în domeniul agroalimentar, deosebirea fiind că în primul caz ne vom raporta la venituri brute lunare între 4.000 și 10.000 de lei, în timp ce în al doilea caz ne vom raporta la venituri brute lunare între 3.000 și 10.000 de lei.
Facilitățile fiscale prevăzute în Codul fiscal pentru domeniile construcții și agroalimentar constau, mai precis, în:
- scutirea de impozitul pe venit (în cotă de 10%);
- scutirea de contribuția la sănătate (în cotă de 10%);
- reducerea contribuției la pensii (de la 25% la 21,25% - pentru condiții obișnuite de muncă);
- scutirea contribuției suplimentare la pensii (4% sau 8%, pentru condiții mai grele de muncă) - inaplicabilă, însă, fără o schemă de ajutor de stat;
- reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă (de la 2,25% la, teoretic, 0,3375%, însă aceasta variază efectiv de la an la an, în funcție de legile bugetului de stat) - inaplicabilă, însă, fără o schemă de ajutor de stat.
- angajatorii să realizeze o cifră de afaceri, din activitățile specifice domeniului construcții/agroalimentar, de cel puțin 80% din cifra de afaceri totală;
- facilitățile se aplică la veniturile brute lunare între 4.000/3.000 și 10.000 de lei; pentru sumele ce depășesc 10.000 de lei se calculează și plătesc taxele salariale obișnuite.
Important! Cei care beneficiază de facilitățile fiscale pentru domeniul agroalimentar nu pot beneficia și de scutirea de taxe salariale pentru 200 de lei, ce este valabilă pentru cei încadrați cu minimum 3.000 de lei brut lunar. Se poate beneficia ori de o facilitate, ori de cealaltă, însă nu de ambele în același timp - dacă sunt îndeplinite condițiile pentru facilitățile speciale pentru agroalimentar, atunci se aplică acestea; dacă nu se aplică facilitățile speciale pentru agroalimentar, se aplică scutirea de taxe pentru cei 200 de lei.