După ce Guvernul a modificat recent regulile facilităților fiscale din domeniul construcțiilor, anumite companii se pot trezi că trebuie să aplice „pe sărite” taxele salariale reduse, ceea ce, pentru angajați, se traduce în salarii nete care fluctuează, diferențele de bani fiind uneori consistente de la o lună la alta. Această situație deja exista pentru domeniul agroalimentar de la momentul inițial al introducerii facilităților. O simulare făcută de PwC România arată că, pentru un salariu de 9.000 de lei brut, diferența la suma netă primită de un angajat din aceste industrii poate varia cu peste 1.800 de lei. Citește articolul
Guvernul a decis luna trecută, printr-o ordonanță de urgență, să limiteze aplicarea facilităților fiscale (scutirea de impozit, contribuție la sănătate și reducerea celei pentru pensii) din cele trei domenii prevăzute de Codul fiscal. Astfel, cei cu salarii mai mari vor primi mai puțini bani pe august decât până acum. Citește articolul
Scutirea de cota suplimentară a contribuției la pensii, pentru munca în condiții deosebite sau speciale, și reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă necesită o schemă de ajutor de stat pentru a putea fi aplicate în domeniul agroalimentar. Confirmarea acestui fapt a venit printr-o ordonanță recentă a Guvernului. Cele două se numără printre facilitățile fiscale introduse pentru domeniul agroalimentar. Citește articolul
Ministerul Finanțelor a venit vineri cu o formă complet nouă a ordinului ce reglementează declarația fiscală 112, ce e folosită în principal de angajatori. Principalele noutăți sunt legate de adaptarea formularului la facilitățile fiscale introduse pentru domeniul agroalimentar. Citește articolul
Angajatorii din agricultură și din industria alimentară au primit, începând cu veniturile lunii iunie 2022, un set de facilități fiscale care să-i ajute cu problemele pe care le au la găsirea și păstrarea salariaților. Concret, este vorba de plata la stat a unor taxe salariale reduse, în paralel cu acordarea unui salariu minim diferențiat de 3.000 de lei brut, ambele măsuri fiind prinse în Legea 135/2022. Acum că legea are și normele de punere în aplicare, cadrul legal este aproape complet, tot ce mai trebuie fiind actualizarea declarației 112. Citește articolul
Facilitățile fiscale din domeniul agroalimentar, ce au fost introduse recent în Codul fiscal, necesitau o procedură specială pentru a putea fi puse în aplicare de către angajatori. Această procedură a fost publicată vineri în Monitorul Oficial și conține mai multe clarificări importante pentru companii. Citește articolul
Una dintre facilitățile fiscale ce se vor putea aplica, începând cu veniturile lunii iunie, în cazul industriei alimentare și agriculturii, este scutirea de la plata contribuției de asigurări sociale (CAS) datorate de angajatori, în cazul condiţiilor deosebite sau speciale de muncă. Doar că, similar situației cu contribuția asiguratorie de muncă, normele de aplicare ce urmează să fie adoptate nu sunt suficiente pentru aplicarea concretă a scutirii. Citește articolul
Procedura de acordare a facilităților fiscale (reduceri și scutiri de taxe salariale) în domeniul agroalimentar a fost publicată de Ministerul Finanțelor în Monitorul Oficial pe 1 iulie. Asta înseamnă că angajatorii au reglementate nu doar regulile pentru raporturile de muncă, ci și pentru altele similare. Citește articolul
Normele pentru aplicarea facilităților fiscale din zona agroalimentară stabilesc o limitare în sensul celor detașați transfrontalier, însă aplicarea facilităților la firma din România unde se face detașarea e posibilă atâta timp cât și aceasta din urmă se încadrează în prevederile Legii 135. Citește articolul
Cele două tipuri de măsuri din Legea nr. 135/2022 - facilitățile fiscale și salariul minim de 3.000 de lei - nu trebuie confundate de angajatori, în sensul că acordarea salariului minim brut de 3.000 de lei pentru angajații din sectorul agricol și în industria alimentară este obligatorie chiar dacă angajatorul nu se încadrează la beneficiul facilităților fiscale. Totodată, toți angajații întreprinderii respective au dreptul la minimul de 3.000 de lei, inclusiv în cazul în care aceasta are mai multe coduri CAEN, printre care și cele ale industriei agroalimentare. Citește articolul