Aplicarea efectivă a Legii 135 depindea de apariția normelor sale de aplicare. Procedura necesară figurează în cadrul Ordinului Ministerului Finanțelor 1.525/2022, care a apărut chiar pe 1 iulie în Monitorul Oficial.
1. Facilitățile fiscale și salariul minim diferențiat se aplică din iunie 2022. S-a stabilit, concret, introducerea unui salariu minim brut diferențiat de 3.000 de lei pentru cei care lucrează în agricultură și în industria alimentară. În același timp, pentru angajați se aplică și taxe salariale reduse (inclusiv dacă au normă parțială) - adică o scutire de impozitul pe venit, o scutire de contribuția la sănătate, o scutire de contribuția suplimentară la pensii pentru condiții mai grele de muncă, o reducere a contribuției la pensii și o reducere a contribuției asiguratorii pentru muncă. Ambele măsuri se aplică începând cu veniturile aferente lunii iunie 2022 și până în decembrie 2028.
2. Reducerea contribuției la muncă s-ar putea să nu se aplice încă. Așa cum scriam mai sus, printre facilități se numără și reducerea cotei contribuției asiguratorii pentru muncă, însă aceasta va fi inaplicabilă în lipsa unei scheme autorizate de ajutor de stat (teoretic, la fel este și cazul scutirii contribuției suplimentare la pensii pentru condiții mai grele de muncă). Contribuția respectivă este singura datorată exclusiv de angajator, motiv pentru care orice cotă redusă doar pentru anumite firme este considerată un ajutor de stat pentru care Comisia Europeană trebuie să autorizeze o schemă. Fix de această problemă s-au lovit, în 2019, angajatorii din domeniul construcțiilor, atunci când s-au introdus pentru ei aceleași facilități fiscale de la punctul 1.
Dacă tot vorbim de această contribuție plătită exclusiv de angajator, indiferent de situație, ne amintim și de cazurile particulare în care angajatorii datorează procente suplimentare la CAS-ul plătit de angajați, în cazul condițiilor deosebite și speciale de muncă. Și aici e nevoie de o schemă de ajutor de stat cu autorizare de la Comisia Europeană.
3. Reducerea contribuției la pensii se aplică numai dacă salariatul nu se opune. Reducerea contribuției se va face fix cu procentul care de obicei se duce la pensia privată a salariatului (din contribuția la pensii, o parte se duce la pensia de stat și o parte se duce la pensia privată). Din acest motiv, autoritățile au lăsat facilitatea la latitudinea salariatului - dacă nu este de acord cu reducerea contribuției, acesta poate opta în scris la angajator să-i fie plătită în continuare partea către pensia privată.
4. Salariații rămân asigurați în sistemele de stat, chiar dacă există unele scutiri. Chiar dacă avem scutiri și reduceri de contribuții sociale, salariații vor fi asigurați mai departe în sistemul sanitar autohton, inclusiv pentru concedii medicale și riscuri profesionale, dar și pentru șomaj.
5. Angajatorii trebuie să activeze în principal în agricultură sau industria alimentară. Facilitățile vizează angajatorii care activează folosind codurile CAEN 01 (agricultură - cultivarea plantelor nepermanente, cultivarea plantelor din culturi permanente, cultivarea plantelor pentru înmulțire, creșterea animalelor, activități în ferme mixte, activităţi auxiliare agriculturii şi activităţi după recoltare) și 10 (industria alimentară). Practic, asta este condiția de bază pentru a aplica facilitățile. Următoarea condiție este cea a cifrei de afaceri. Angajatorii trebuie să realizeze o cifră de afaceri de cel puțin 80%, din activitățile amintite, din cifra totală de afaceri.
6. Facilitățile se aplică numai părții de venit de până la 30.000 lei. Există, totuși, și o limită la taxele salariale reduse pe care angajatorii le plătesc la stat pentru salariați - a treia condiție pentru aplicarea facilităților. Mai precis, așa cum prevede Legea 135/2022, facilitățile se aplică „pentru sumele din venitul brut lunar de până la 30.000 lei”, ceea ce înseamnă că pentru partea din venitul brut lunar ce depășește 30.000 de lei se aplică taxele salariale obișnuite.
7. Dacă nu respectă noul nivel salarial minim, angajatorii riscă anularea facilităților fiscale. Angajatorii care aplică taxele salariale reduse sunt obligați să majoreze, la 3.000 de lei brut, toate salariile care acum sunt sub acest nivel. În caz contrar, autoritățile vor putea să amendeze angajatorul și să retragă facilitățile (asta înseamnă că firma va trebui să plătească bani pentru a acoperi nivelul integral al taxelor salariale pentru perioada în care a aplicat facilitățile).
8. Dacă o firmă nu îndeplinește condițiile pentru facilități, tot trebuie să acorde salariul minim diferențiat de 3.000 de lei. Partea mai puțin bună a reglementării este că, dacă angajatorul nu îndeplinește cerințele pentru a aplica facilitățile fiscale, tot trebuie să majoreze, la 3.000 de lei brut, salariile care acum sunt sub acest nivel. În plus, majorarea salarială este valabilă inclusiv pentru cei cu normă redusă de lucru.
9. Ce trebuie să facă firmele pentru a majora salariile, acolo unde este cazul, la nivelul de 3.000 de lei brut. În primul rând, modificarea trebuie reflectată la nivel intern fie prin acte adiționale la contractele individuale de muncă, fie prin decizie colectivă. În al doilea rând, trebuie transmis în Revisal noul nivel salarial. Da, majorarea trebuie făcută din 1 iunie 2022, chiar dacă vorbim de o zi liberă nelucrătoare pentru majoritatea salariaților.
10. Facilități fiscale în domeniul agroalimentar se pot aplica și altor tipuri de contracte și raporturi, nu doar celor de muncă. Vorbim, mai exact, de contractele de administrare, de mandat şi altele, încheiate potrivit legii, pentru care venitul brut lunar nu este calculat la un salariu brut de încadrare pentru 8 ore de muncă/zi de minim 3.000 de lei lunar, vorbim de contractele de internship, de ucenicie, dar și de situația zilierilor. Replicarea condițiilor de la salariați, respectiv contractele de muncă, este detaliată în cadrul ordinului cu procedura de aplicare.
Totodată, în același ordin MF se regăsește exemplificată și situația detașaților, unde firma de detașare, ca plătitor de venit, va trebui să îndeplinească cerințele din lege pentru aplicare facilităților. Iar facilitățile NU se vor aplica celor detașați transnațional.
Important! Din moment ce facilitățile se aplică începând cu veniturile din iunie, rezultă că acestea se vor reflecta prima oară în declarația 112 abia în iulie, forma actualizată a acestei declarații urmând să fie publicată în curând în Monitorul Oficial - proiectul de ordin cu noua declarație, aici.
Comentarii articol (2)