ACCES PREMIUM
De ce premium?
Firmele care nu dau noul salariu minim în sectorul agroalimentar riscă să fie amendate și să rămână fără facilitățile fiscale
Din iunie, salariul minim brut din sectorul agricol și industria alimentară trebuie să fie de 3.000 lei/lună, iar angajatorii sunt obligați să facă această ajustare, potrivit unei legi oficializate recent. În caz contrar, riscă să fie amendați și poate, cel mai important, să rămână fără facilitățile fiscale pe care le pot accesa datorită aceluiași cadrul legislativ.
Articolul continuă mai jos
Legea 135/2022 stabilește că între 1 iunie 2022 și 31 decembrie 2028, salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi de 3.000 lei pentru salariații din agricultură și industria alimentară, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program de lucru de opt ore. Asta înseamnă că, începând cu drepturile bănești aferente lunii iunie, angajații din aceste domenii nu pot avea un salariu mai mic de 3.000 lei.
Aceeași lege care a introdus această mărire aduce și o serie de facilități fiscale pentru firmele care activează în aceste domenii, pe partea de taxe salariale. Mai exact, pentru
partea de venit brut lunar de la 3.000 lei până la 30.000 lei, angajatorul va reține și vira doar o contribuție redusă la pensii (de 21,25% în loc de 25%), fără impozitul pe venit și contribuția la sănătate, și va achita o contribuție asiguratorie pentru muncă (CAM)
de doar 0,27 în 2022, în loc de 2,25%.
Pentru salariile brute ce depășesc 30.000 lei, angajatorul va reține și vira toate taxele obligatorii, inclusiv CAM integrală.
Aceste două beneficii sunt legate una de celelaltă. Mai exact, dacă nu majorează salariul minim la 3.000 lei, angajatorul nu va putea să acorde facilitățile fiscale. Însă, dacă firma nu îndeplinește condițiile pentru facilitățile fiscale,
tot va trebui să majoreze salariul celor care îl primesc la nivel minim.
Această incompatibilitate este prevăzută de Legea 135/2022:
"Nerespectarea prevederilor (...) de către societăți constituie contravenție și se sancționează potrivit dispozițiilor art. 260 alin. (1) lit. a) din Legea 53/2003 (Codul muncii, n.red.) și atrage anularea acordării facilităților fiscale".
Amenda pentru nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe țară este cuprinsă între 300 și 2.000 lei.
Astfel, dacă o companie va aplica de luna viitoare facilitățile fiscale conferite de noua lege, fără a majora salariile muncitorilor, va primi amenda, li se va retrage dreptul de a aplica facilitățile și va fi obligată să achite ceea ce nu a reținut și virat către stat. deși trebuia să o facă.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.