Prima măsură în beneficiul angajaților din sectorul agricol și industria alimentară este salariul minim brut de minim 3.000 de lei, aplicabil de la 1 iunie. A două măsură vizează un pachet de facilități fiscale.
Potrivit Legii nr. 135/2022, recent publicată în Monitorul Oficial, acești salariați vor putea beneficia de o scutire de impozit (cei 10%), de scutire la plata contribuției la sănătate (în cotă de 10%), precum și de reducerea contribuției la pensii (de la 25% la 21,25%, reducerea de 3,75% fiind partea care se duce la pensia privată) - dacă firmele la care sunt angajați îndeplinesc anumite condiții.
Deși acordarea minimului brut de 3.000 de lei e obligatorie independent de alte condiții, atâta timp cât e vorba de cele două sectoare de activitate, facilitățile fiscale nu vor fi acordate decât firmelor care îndeplinesc condițiile din Legea 135.
Dacă facilitățile se aplică, angajații vor continua să fie asigurați la sănătate chiar dacă se aplică scutirea pentru contribuția aferentă. Procentul de 21,25% din salariul brut se duce la sistemul de pensii public, dar nu se mai duce procentul de 3,75 la sistemul privat de pensii (Pilonul II) - totuși, angajații vor putea solicita să se plătească în continuare acest procent.
De asemenea, angajații vor continua să fie asigurați pentru concedii medicale și pentru șomaj.
În fine, trebuie menționat că cei care s-ar fi încadrat la noul salariu minim de 3.000 de lei de la 1 iunie și nu vor primi majorarea (având acum salarii minim brute sub acest prag) pot sesiza inspectoratul teritorial de muncă în acest sens.
Comentarii articol (0)