Acestea vizează angajatorii care activează folosind codurile CAEN 01 (agricultură - cultivarea plantelor nepermanente, cultivarea plantelor din culturi permanente, cultivarea plantelor pentru înmulțire, creșterea animalelor, activități în ferme mixte, activităţi auxiliare agriculturii şi activităţi după recoltare) și 10 (industria alimentară). Practic, asta este condiția de bază pentru a aplica facilitățile.
Următoarea condiție este cea a cifrei de afaceri. Angajatorii trebuie să realizeze o cifră de afaceri de cel puțin 80%, din activitățile amintite, din cifra totală de afaceri. Însă iată ce reguli speciale avem pentru îndeplinirea condiției:
- pentru angajatorii nou-înființați, respectiv înregistrați la Registrul Comerțului sau înregistrați fiscal începând cu iunie 2022, cifra de afaceri se calculează cumulat de la data înregistrării, inclusiv luna în care se aplică scutirea;
- pentru angajatorii existenți la 1 iunie 2022, se consideră ca bază de calcul cifra de afaceri realizată cumulat de la începutul anului, respectiv cumulat de la data înregistrării în cazul celor constituiți/înregistrați în perioada cuprinsă între începutul anului și data de 1 iunie 2022, inclusiv luna în care se aplică scutirea;
- pentru angajatorii existenți la data de 1 ianuarie a fiecărui an ulterior datei de 1 iunie 2022, cifra de afaceri din activitățile menționate se calculează cumulat pentru perioada corespunzătoare din anul curent, inclusiv luna în care se aplică scutirea.
Dincolo de aceste reguli, este posibil să existe mai multe detalii în procedura de aplicare a facilităților fiscale, care trebuie să fie emisă, prin ordin al Ministerului Finanțelor, până pe 16 iunie 2022.
În afară de cele două condiții prezentate mai sus, a treia este reprezentată de acordarea unui salariu minim brut diferențiat de 3.000 de lei (acesta este obligatoriu chiar dacă nu se aplică facilitățile fiscale). Totuși, facilitățile vizează numai partea de venit brut lunar între 3.000 și 30.000 de lei. Pentru partea ce trece de 30.000 de lei se datorează taxe salariale obișnuite.
Însă care sunt facilitățile? Este vorba de scutirea de impozitul pe venit (în cotă de 10%), de scutirea de contribuția la sănătate (în cotă de 10%), de reducerea contribuției la pensii (de la 25% la 21,25%) și de reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă (teoretic, de la 2,25% la 0,3375%, însă în 2022 va fi de 0,27%, iar în anii următori ar putea fi diferită).
Comentarii articol (0)