Dacă se bifează toate condițiile din Legea nr. 135/2022, facilitățile fiscale pentru angajații din industria alimentară și din agricultură se pot acorda și pentru cei detașați, Ordinului MF nr. 1.525/2022, care a stabilit concret modalitatea de acordare a acestor facilități.
Condiția este, desigur, ca cel care le plătește salariul acelor angajați să bifeze condițiile de aplicare a facilităților fiscale: să realizeze o cifră de afaceri din activitățile enumerate în lege de cel puțin 80% din cifra de afaceri totală și să se acorde salariul minim aferent acestor zone de activitate (3.000 de lei la un program normal de opt ore de muncă). În acest caz, plătitorul de venituri este cel la care se face detașarea, acesta trebuind obligatoriu, deci, să aibă autorizate și să desfășoare activitățile listate în Legea nr. 135/2022.
„Facilităţile fiscale se acordă pentru activitatea desfășurată în România, inclusiv persoanelor fizice detaşate pe teritoriul României, dacă plătitorul de venituri la care sunt detaşate desfăşoară activităţi în sectorul agricol şi în industria alimentară și îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 7 din Codul fiscal”, scrie, mai exact, în ordin.
Practic, dacă angajatul e detașat o perioadă de la compania sa, care îndeplinește, în teorie, condițiile pentru aplicarea facilităților fiscale, la o companie care nu îndeplinește aceste condiții, atunci la aceasta din urmă nu va beneficia de facilități.
„Facilităţile fiscale nu se acordă persoanelor fizice care sunt detaşate în afara României”, prevede însă expres ordinul, ceea ce exclude din start întrebările pe care firmele le-au ridicat, la vremea respectivă, în cazul facilităților date în construcții.