Astfel, fiecare măsură de finanțare este detaliată sub forma unei fișe tehnice care cuprinde, printre altele, descrierea intervenției, tipurile de beneficiari eligibili, descrierea cheltuielilor eligibile și neeligibile, dar și principiile privind selecția proiectelor de investiții pe care fermierii trebuie să le îndeplinească pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite.
Programele de finanțare pe care AFIR le va lansa în cursul anului 2025 vor impune fermierilor mai multe principii privind selecția proiectelor în cadrul etapei de evaluare. Rolul acestora este acela de a asigura faptul că proiectele selectate pentru finanțare vor contibui la îndeplinirea obiectivelor asumate în cadrul PS PAC.
Vor fi încurajați fermierii cu un nivel de calificare adecvat investiției propuse
În cadrul viitoarelor măsuri de finanțare ce vor fi lansate de către AFIR, vor fi încurajați fermierii cu studii în domeniul în care se propune implementarea proiectelor de investiții. Scopul acestei măsuri este acela de a încuraja profesionalizarea exploatațiilor agricole în vederea creșterii eficienței activităților acestora.
Astfel, pentru obținerea unui punctaj suplimentar în etapa de evaluare a cererilor de finanțare, reprezentantul legal al proiectului trebuie să dovedească faptul că a urmat și absolvit studii în domeniul:
- agricol;
- agroalimentar;
- veterinar;
- economie agrară;
- mecanică agricolă;
- inginerie economică în agricultură și dezvoltare rurală.
Mai mult, reprezentantul legal care dovedește studiile în domeniul agricol trebuie să fie la data depunerii cererii de finanțare și angajat al fermei, urmând a fi atașat, de asemenea, un extras din registrul general de evidență a salariaților care să ateste înregistrarea contractului individual de muncă al managerului exploatației cu normă întreagă.
Astfel, fermierii care nu dețin studii în domeniul în care proiectul se va realiza au posibilitatea de a angaja un astfel de specialist cu normă întreagă pentru perioada de implementare și monitorizare a investiției.
Acest criteriu de selecție va fi urmărit în cadrul măsurii: DR-12: Investiții în consolidarea exploatațiilor tinerilor fermieri instalați și a fermierilor recent instalați.
Apartenența fermelor la structurile asociative
Un alt criteriu de selecție pe care fermierii îl pot îndeplini încă de-acum îl reprezintă înscrierea lor într-o formă asociativă, cum ar fi cooperativele agricole, grupurile de producători sau organizațiile de producători.
Apartenența fermierilor la o astfel de formă asociativă le aduce o serie de avantaje de natură financiară. Astfel, fermierii pot negocia condiții mai avantajoase pentru achiziția de materii prime și servicii agricole, reducând astfel costurile de producție.
În plus, vânzarea în comun a produselor agricole obținute le oferă fermierilor acces la piețe de desfacere mai mari și clienți mai importanți.
Acest criteriu de selecție va fi urmărit în cadrul măsurilor:
- DR-14: Investiții în fermele de mici dimensiuni;
- DR-16: Investiții în sectorul legume și/sau cartofi.
Încheierea polițelor de asigurare agricolă
Va fi încurajată, de asemenea, încheierea de către fermieri a polițelor de asigurare pentru culturile din fermă, cu scopul de a gestiona mai eficient riscurile de la nivelul exploatației, așa cum sunt cele de secetă, inundații, grindină sau alte fenomene meteorologice extreme.
Dovada existenței polițelor de asigurare se va face la momentul depunerii cererii de finanțare, iar fermierii își vor asuma obligația de a menține asigurarea pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului de finanțare, atât în etapa de implementare, cât și în etapa de monitorizare.
Punctajul pentru acest criteriu de selecție se va acorda proporțional în funcție de ponderea suprafețelor agricole asigurate în suprafața agricolă totală a fermei.
Acest criteriu de selecție va fi urmărit în cadrul măsurilor:
- DR-12: Investiții în consolidarea exploatațiilor tinerilor fermieri instalați și a fermierilor recent instalați;
- DR-13: Achiziții de utilaje agricole pentru sectorul vegetal;
- DR-16: Investiții în sectorul legume și/sau cartofi;
- DR-17: Investiții în sectoarele hamei și/sau struguri de masă.
Deținerea în proprietate a exploatației agricole
Un alt criteriu de selecție important pe care fermierii îl pot îndeplini până la data lansării măsurilor de finanțare derulate de AFIR este acela al deținerii în proprietate a exploatației agricole.
Astfel, vor primi punctaj suplimentar în cadrul etapei de evaluare acele ferme care dovedesc faptul că dețin în proprietate terenurile agricole ce fac obiectul proiectului de investiții.
Această condiție demonstrează angajamentul fermierului față de dezvoltarea pe termen lung a fermei și reprezintă o garanție suplimentară în evitarea diminuării suprafețelor din cadrul exploatației agricole.
Acest criteriu de selecție va fi urmărit în cadrul măsurilor:
- DR-12: Investiții în consolidarea exploatațiilor tinerilor fermieri instalați și a fermierilor recent instalați;
- DR-17 Investiții în sectoarele hamei și/sau struguri de masă.
Producția ecologică va fi încurajată
Fermierii care, la data depunerii cererii de finanțare, sunt înscriși în agricultura ecologică sau se află în etapa de tranziție către producția ecologică vor avea șanse de finanțare.
Astfel, fermierii vor atașa cererii de finanțare două documente:
- fişa de înregistrare ca producător și/sau procesator în agricultură ecologică, eliberată de Direcția Agricolă Județeană;
- contractul încheiat cu un organism de inspecție și certificare.
- DR-16: Investiții în sectorul legume și/sau cartofi;
- DR-18 Investiții în floricultură, plante medicinale și aromatice.
Vechimea activității agricole desfășurate
Unele programe de finanțare ce vor fi lansate în cursul anului 2025 vor prioritiza solicitanții cu vechime în sectorul agroalimentar. Vor fi încurajate, astfel, fermele cu istoric și activitate agricolă relevantă, în detrimentul exploatațiilor agricole nou-înființate sau întreprinderilor care realizează investiții agricole pentru prima dată.
Acest criteriu se va considera îndeplinit prin prezentarea unei declarații a expertului contabil cu privire la ponderea mai mare de 50% a veniturilor agricole în totalul veniturilor întreprinderii solicitante.
Acest criteriu de selecție va fi urmărit în cadrul măsurilor:
- DR-16: Investiții în sectorul legume și/sau cartofi;
- DR-17: Investiții în sectoarele hamei și/sau struguri de masă;
- DR-23: Investiţii pentru procesarea și marketingul produselor agricole.
Alte criterii de selecție aplicabile fermierilor
Pe de altă parte, noile măsuri de finanțare ce vor fi lansate de AFIR în cursul anului 2025 vor urmări adaptarea investiției pentru protecția mediului, producerea de energie din surse regenerabile, așa cum ar fi, spre exemplu, amplasarea unor panouri fotovoltaice, sau includerea în cadrul proiectului a unor componente de procesare alimentară cu scopul creșterii valorii adăugate a produselor agricole comercializate.
În perioada următoare, AFIR va publica un calendar orientativ al măsurilor de finanțare planificate pentru anul 2025 și va lansa în dezbatere publică ghidurile solicitantului pentru aceste investiții. După parcurgerea perioadei de consultare publică, AFIR va lansa ghidurile finale și va anunța perioada în care fermierii vor avea posibilitatea depunerii cererilor de finanțare.
Comentarii articol (0)