Planul Național Strategic se modifică, iar un nou calendar al măsurilor de finanțare pentru agricultură va fi pregătit
La începutul lunii octombrie 2024, Comitetul de Monitorizare al Planului Național Strategic (PNS) a avizat, la cererea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, modificarea măsurilor de finanțare prevăzute pentru agricultură și afaceri nonagricole din mediul rural. Cea mai importantă modificare a vizat eliminarea finanțării prevăzute prin intermediul măsurii DR-29, destinată înființării și dezvoltării de afaceri neagricole în spațiul rural, însă sunt prevăzute, de asemenea, modificări ale bugetului alocat altor intervenții.
Totodată, avizul nr. 12/2024 al Comitetului de Monitorizare al PNS prevede alte trei modificări importante:
- reducerea bugetului alocat măsurii DR-13, pentru achiziția de utilaje agricole destinate sectorului vegetal, de la 100 de milioane de euro la doar 20 de milioane de euro;
- eliminarea măsurii DR-35, destinată sprijinirii cooperării în cadrul lanțului valoric;
- alocarea sumelor rezultate din aceste modificări pentru suplimentarea bugetului măsurii DR-22, ce urmărește realizarea de investiții pentru procesarea produselor agricole și pomicole.
Măsura DR-12: Exploatații ale tinerilor fermieri instalați. Tinerii fermieri care au accesat măsura de instalare derulată de AFIR începând cu anul 2014, dar și fermierii cu vârsta de până la 45 de ani deja instalați la conducerea unei exploatații agricole, vor putea accesa fonduri nerambursabile de până la 200.000 de euro, în timp ce cofinanțarea solicitată va fi de 20% sau 35%.
Măsura DR-13: Achiziții de utilaje agricole în sectorul vegetal. În urma reducerii bugetului la doar 20 de milioane de euro, măsura va sprijini fermierii din sectorul vegetal pentru achiziția de utilaje și echipamente agricole. Ajutorul financiar maxim disponibil este de 300.000 de euro / fermă, în timp de contribuția proprie va fi de 35% din valoarea eligibilă a proiectului.
Măsura DR-14: Ferme de mici dimensiuni. Una dintre cele mai așteptate măsuri de finanțare va permite dezvoltarea fermelor de mici dimensiuni prin accesarea unui sprijin financiar nerambursabil de până la 50.000 de euro. Micii fermieri vor beneficia și de o cofinanțare redusă, de doar 15% din valoarea investiției.
Măsura DR-16: Investiții în sectorul legume și cartofi. Fermierii care urmăresc înființarea sau dezvoltarea fermelor de legume sau cartofi vor putea accesa fonduri nerambursabile pentru simpla achiziție de utilaje sau echipamente sau pentru realizarea unor proiecte complexe, ce vizează și construcția unor spații de condiționare, depozitare sau procesare. Fermierii trebuie să contribuie cu fonduri proprii de 35% pentru susținerea investițiilor planificate, în timp ce ajutorul nerambursabil poate ajunge la:
- 300.000 de euro pentru achiziții de utilaje și echipamente destinate sectorului legumelor;
- 700.000 de euro pentru investițiile realizate în domeniul cartofilor;
- două milioane de euro în cazul proiectelor ce prevăd realizarea unor lucrări de construcții.
Măsura DR-23: Produse alimentare și produse transformate. Antreprenorii care urmăresc înființarea sau dezvoltarea unor unități de procesare alimentară a produselor agricole pot beneficia de finanțări nerambursabile de până la zece milioane de euro, în timp ce cofinanțarea proprie este de 35% din valoarea eligibilă a investițiilor planificate. Sunt eligibile investiții pentru:
- fabricarea produselor de morărit;
- fabricarea pâinii; fabricarea prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie;
- fabricarea condimentelor şi ingredientelor;
- fabricarea preparatelor alimentare omogenizate şi a alimentelor dietetice;
- producția de bere cu sau fără alcool.
Fonduri nerambursabile și pentru persoanele fizice care vor să-și achiziționeze tractoare noi
Fermierii, persoane fizice care desfășoară activități în domeniul producției agricole primare, atât în sectorul vegetal, cât și în cel zootehnic, vor putea achiziționa tractoare sau mașini agricole autopropulsate cu o valoare totală de până la 55.000 de euro, sumă ce include și TVA-ul aferent. Sprijinul financiar este acordat prin intermediul Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, gestionat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).
Ajutorul financiar nerambursabil acordat în cadrul acestui program de finanțare este stabilit în funcție de vârsta solicitantului, astfel:
- tinerii fermieri cu vârsta de până la 40 de ani inclusiv la data transmiterii cererii de finanțare vor primi 80% din valoarea cererii de finanțare, dar nu mai mult de 44.000 de euro;
- ceilalți fermieri vor putea solicita un sprijin de 65% din valoarea totală a cererii de finanțare, dar până la 35.750 de euro.
- vor obține un certificat de distrugere al unui autovehicul uzat pe care-l vor preda dealerului;
- vor încheia un contract de vânzare-cumpărare pentru un tractor sau o mașină agricolă autopropulsată, însoțit/ă de alte accesorii, dacă este cazul, în limita unui buget maxim de 55.000 de euro cu TVA inclus;
- vor achita dealerului valoarea cofinanțării proprii și vor primi echipamentele agricole;
- dealerul de utilaje va transmite către AFM documentele necesare decontării sprijinului financiar, respectiv factura fiscală însoțită de certificatul de conformitate.
- să înregistreze permanent la primărie bunul achiziționat prin program, pe numele lor;
- să nu înstrăineze bunul achiziționat în perioada de 12 luni de monitorizare;
- să pemită AFM să efectueze verificări, inclusiv vizite la fața locului, și să transmită documentele solicitate;
- să păstreze toate documentele încărcate de dealer pentru o perioadă de zece ani de la data achiziției bunurilor.
Comentarii articol (0)