avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Acasă Subiect: risipa alimentara
Subiect: risipa alimentara
ACCES PREMIUM

UPDATE Diminuarea risipei alimentare: Donarea alimentelor, încurajată prin câteva facilități fiscale. Care sunt condițiile în care se poate face transferul gratuit

Simona Voiculescu în Relații de muncă & Asigurări sociale
Redactor-șef, avocatnet.ro
29 August 2024 | 0 | 1466 | Timp de citire: 6 min.

Una dintre măsurile impuse operatorilor economici pentru prevenirea și diminuarea risipei alimentare este donarea alimentelor - atâta timp cât se face în condițiile stricte din lege, plătitorii de impozit pe profit beneficiază de unele facilități fiscale pentru transferul gratuit al alimentelor către operatorii receptori. Transferul se face obligatoriu în baza unui contract-cadru, cu asigurarea trasabilității specifice domeniului agroalimentar, operatorii fiind obligați să păstreze evidența furnizorilor produselor pe care le primesc și a beneficiarilor acestora pentru o perioadă de trei ani. Produsele alimentare pot fi transferate doar până la anumite termene, fiind interzisă, de regulă, revânzarea acestora. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Măsurile de diminuare a risipei impuse sectorului de industrie hotelieră şi al serviciilor de alimentaţie publică

Simona Voiculescu în Aspecte juridice
Redactor-șef, avocatnet.ro
22 August 2024 | 0 | 477 | Timp de citire: 4 min.

Legea impune operatorilor economici din sectorul agroalimentar, inclusiv cei din industria hotelieră și alimentația publică, să implementeze măsuri de prevenire a risipei alimentare, obligându-i să adopte cel puțin două din zece măsuri stabilite. Normele de aplicare recente detaliază măsurile specifice pentru fiecare etapă a lanțului alimentar și impun, între altele, adoptarea unui plan anual de măsuri sau comunicări anuale către angajați despre obiectivele de reducere a risipei. În plus, clienții trebuie să fie informați despre posibilitatea de a lua acasă alimentele neconsumate, fără costuri suplimentare, drept ce trebuie menționat în meniuri. Vorbim, totodată, de colectarea separată a deșeurilor alimentare, pe categorii, dar și de redirecționarea de către unitățile de alimentație publică a alimentelor către operatorii receptori sau consumatorii finali. Citește articolul

ACCES PREMIUM

UPDATE Norme oficiale: Cum trebuie implementate măsurile obligatorii antirisipă alimentară

Simona Voiculescu în Aspecte juridice
Redactor-șef, avocatnet.ro
16 August 2024 | 0 | 1895 | Timp de citire: 3 min.

După ce în martie au fost modificate semnificativ prevederile Legii privind diminuarea risipei alimentare, măsurile fiind acum obligatorii pentru toți operatorii economici de pe lanțul alimentar, Guvernul a oficializat recent un HG care a înlocuit vechile norme ale legii, în acord cu forma sa actuală. Autoritățile au timp până în iunie anul viitor să pună în funcțiune Platforma națională pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare și, odată ce ea va fi operaționalizată, operatorii economici vor trebui să transmită informațiile necesare. Până atunci, însă, măsurile antirisipă detaliate în noua hotărâre sunt obligatorii. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Activezi în domeniul alimentar? Ce trebuie să știi despre obligația de diminuare a risipei alimentare

avocatnet.ro în Aspecte juridice
1 Aprilie 2024 | 0 | 1115 | Timp de citire: 3 min.

După o perioadă în care măsurile de reducere a risipei au fost facultative, Legea nr. 217/2016 revine la aplicarea obligatorie a acestor măsuri în industria alimentară, inclusiv în restaurante și alte locații unde se servește mâncare. Până la momentul completării normelor de aplicare a Legii nr. 217/2016, iată principalele concluzii ale noilor reglementări: Citește articolul

ACCES PREMIUM

Diminuarea risipei alimentare: Cinci aspecte la care operatorii economici ar trebui să fie atenți

Simona Voiculescu în Aspecte juridice
Redactor-șef, avocatnet.ro
29 Martie 2024 | 0 | 877 | Timp de citire: 2 min.

Legea nr. 217/2016 impune operatorilor din sectorul agroalimentar să adopte măsuri de prevenire a risipei alimentare înainte de a neutraliza deșeurile generate. Dacă procedează la donarea alimentelor, ea nu poate fi făcută în orice condiții și oricui, iar alimentele nu pot fi transferate și apoi revândute către populație decât într-o singură situație. De asemenea, produsele agroalimentare care sunt încă bune pentru consumul uman nu pot fi declarate improprii și supuse măsurilor anti-risipă, iar vânzarea la preț redus a produselor aproape de termen nu ar trebui legată de diverse programe de fidelizare. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Pe lângă măsurile de reducere a risipei alimentare, ce obligații mai au companiile din sectorul alimentar pe această temă

Simona Voiculescu în Aspecte juridice
Redactor-șef, avocatnet.ro
27 Martie 2024 | 0 | 741 | Timp de citire: 2 min.

Modificări recente la legislația privind diminuarea risipei alimentare a transformat măsurile facultative de reducere a risipei în obligatorii pentru operatorii economici din sectorul alimentar. Legea nr. 217/2016 impune implementarea unui set minim de măsuri pentru reducerea risipei, indiferent de dimensiunea companiei, dar mai stabilește și obligații referitoare la informarea și responsabilizarea personalului, educarea consumatorilor cu privire la consumul responsabil, oferirea opțiunii de a lua mâncarea rămasă la pachet în sectorul ospitalității și elaborarea și raportarea anuală a planurilor de diminuare a risipei alimentare. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Diminuarea risipei alimentare: sancțiuni pentru operatorii care nu demonstrează angajamentul pentru reducerea risipei

Simona Voiculescu în Aspecte juridice
Redactor-șef, avocatnet.ro
25 Martie 2024 | 0 | 607 | Timp de citire: 2 min.

Legea privind diminuarea risipei alimentare impune operatorilor economici din sectorul agroalimentar să ia măsuri de prevenire a risipei, inclusiv adoptarea unor măsuri conform ierarhiei stabilite de lege. De asemenea, aceștia trebuie să prezinte autorităților rapoarte anuale cu planurile de diminuare a risipei, acțiunile întreprinse și rezultatele obținute. La nivel sancționatoriu, legea prevede câteva amenzi substanțiale, dar și o diferențiere importantă între întreprinderile mai mici și cele mari. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Diminuarea risipei în industria alimentară, obligatorie începând de astăzi. Cui i se aplică noile obligații

Simona Voiculescu în Aspecte juridice
Redactor-șef, avocatnet.ro
21 Martie 2024 | 0 | 1532 | Timp de citire: 2 min.

Printr-o lege aplicabilă de astăzi, s-au impus noi obligații pentru operatorii din industria alimentară. Mai exact, toți operatorii din sectorul agroalimentar, persoane fizice și juridice deopotrivă, au acum obligația de a aplica măsurile prevăzute de lege pentru prevenirea și diminuarea risipei alimentare. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Ce măsuri trebuie să ia operatorii din industria alimentară pentru diminuarea risipei alimentare

Simona Voiculescu în Aspecte juridice
Redactor-șef, avocatnet.ro
20 Martie 2024 | 0 | 1405 | Timp de citire: 3 min.

„Diminuarea risipei alimentare este un obiectiv urmărit de toţi operatorii economici din sectorul agroalimentar, prevede de câțiva ani Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. Doar că măsurile pentru diminuarea risipei nu au fost niciodată până acum impuse, ci doar recomandate. Din 21 martie însă, diminuarea risipei alimentare este un obiectiv impus tuturor operatorilor din sectorul agroalimentar pentru că măsurile cuprinse în Legea nr. 217/2016, modificată începând de joi, vor deveni obligatorii. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Începând de joi, restaurantele trebuie să-și completeze meniurile cu noi informații în scopul diminuării risipei alimentare

Simona Voiculescu în Aspecte juridice
Redactor-șef, avocatnet.ro
19 Martie 2024 | 0 | 2469 | Timp de citire: 2 min.

Operatorii din industria ospitalității vor avea, începând de joi, de implementat în mod obligatoriu măsuri pentru diminuarea risipei alimentare, potrivit unei legi publicate luni în Monitorul Oficial. Alături de ierarhia de măsuri impuse prin lege, legiuitorul a stabilit în sarcina operatorilor din industria ospitalității și o obligație specifică ce presupune completarea meniurilor cu privire la dreptul clienților de a lua mâncarea rămasă la pachet. Citește articolul